Farlig i Sverige ufarlig i Norge

0
181

En eksplosiv vekst i bruken av paracetamol etter at de var mulig å få kjøpt det i dagligvarebutikkene har fått svenskene til å trekke det tilbake til apotek. I Norge derimot har legemiddelverket fortsatt tro på at det er en god ide.

Farmasiforbundets leder Irene Hope mener naturlig nok at Norge burde følge etter, og hun har en del veldig gode argumenter.

Irene Hope sider: «Medisin i butikk er ufarliggjøring og bivirkningene er mye større enn man tidligere har trodd. Norske foreldre gir barna sine dobbelt så mye paracetamol i dag som for 25 år siden, noe som er skremmende» Det er en klar sammenheng mellom tilgjengelighet og bruk. Det er lett å ta med seg en pakke paracetamol mens man står i matkø.

Lederen i Farmasiforbundet viser til en studie om bivirkninger: «Studien viser en høyere risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag og høyt blodtrykk blant dem som tok paracetamol sammenlignet med dem som ikke gjorde det. Det kan også være sammenheng mellom paracetamolbruk og nedsatt nyrefunksjon, i tillegg til bivirkninger i mage-tarmkanalen, som magesår og blødninger. To av studiene viste en økning i dødelighet blant folk som brukte dette smertedempende middelet»

Farmasiforbundet mener legemiddelverket opptrer uansvarlig, men er ikke dette bare et forsøk på å minske en meget tøff konkurranse om legemidler. Man ser en klar utvikling at Apotek beveger seg inn i områder som handler mer om velvære og helsekost. Grensene viskes ut.

Hope etterlyser tiltak og oppfølging fra Legemiddelverket i Norge, lik det som er utført i Sverige. – På ti år er antallet paracetamolforgiftninger doblet i Sverige. På samme måte som i Norge er det åpnet for salg av paracetamol utenfor apotek. I perioden 2006–2013 steg antallet henvendelser fra helsepersonell som behandlet pasienter for paracetamolforgiftning fra 529 til 1161. «Jeg er redd realitetene kan være de samme i Norge» sier hun.

Det kan tenkes at begrunnelsen til legemiddelverket er basert på det faktum at vi i Norge er bedre enn svenskene på alle mulige måter også med hensyn på hvor mye medisiner vi tåler.

tabola

No posts to display