Et «runnaway» sorthull river igjennom universet

0
22
En kunstners inntrykk av et løpsk supermassivt svart hull som ble kastet ut fra vertsgalaksen. Bilde: NASA/ESA/Leah Hustak

Et supermassivt sort hull som veier så mye som 20 millioner soler suser gjennom universet og etterlater et spor av nyfødte stjerner i kjølvannet. – NASA melder at dette er noe som de aldri har sett før. Det storte hulle reiser så fort at hvis det var i vårt solsystem ville det ha reist fra Jorden til Månen på 14 minutter.


Den har etterlatt seg et 200 000 lysår langt spor av nyfødte stjerner, dobbelt så stor diameter som Melkeveien vår.

Fenomenet ble ved et uhell oppdaget gjennom NASAs Hubble-teleskop, og astronomen som oppdaget det sa at observasjonen var «ren serendipity».

Les på Engelske klubber: Burnley er tilbake i Premier League!

«Det så ikke ut som noe vi har sett før,» sa Pieter van Dokkum ved Yale University.

Stjernestien var «ganske forbløffende, veldig, veldig lys og veldig uvanlig», sa han og beskrev det som kjølvannet til et skip.

Dette førte til konklusjonen at han så på kjølvannet av et svart hull som flyr gjennom en glorie av gass som omgir vertsgalaksen. – Stjernene blir til når det sorte hullet pløyer inn i gassen foran det, mener forskere.


Det supermassive sorte hullet er sannsynligvis et resultat av tre sorte hull som har kollidert. Forskere tror at to av de sorte hullene slo seg sammen for kanskje 50 millioner år siden. Det var en tredje som kom til senere. Teorien er at et av de sorte hullene ble deretter kastet ut av vertsgalaksen, med ett svart hull som skjøt av i én retning og de to andre reiste i motsatt retning.

Les på Sporten: Ole Gunnar Solskjær aktuell for toppklubb

Forskere vil gjøre oppfølgingsobservasjoner for å bekrefte denne forklaringen.

Teamets forskning ble publisert torsdag i Astrophysical Journal Letters.

tabola

No posts to display