En kone er mer enn nok

0
367

En kone gjør at mannen lever lenger enn de som ikke har kone, man skulle tro at får man enda en får man et enda litt lenger liv. Slik er det ikke. Ny forskning viser nemlig at sjansen for hjertesykdom og tidlig død øker i takt med antall koner.

Polygami er aktualisert i Norge etter at FpU ønsker å la det bli lovlig også her hjemme.  «Grunnen til at vi tar opp dette er at FpU er for at hver enkelt skal få styre sitt eget liv. Vi ser faktisk ikke problemet med å tillate dette», sa styremedlem i Hedmark FpU Ida Marie Bredvold til Glåmdalen for et par år siden. Da hadde de ikke denne forskingen for hånden, men partiet er kjent for å være skeptisk til vitenskap og ting de ikke skjønner.

Vi trenger å reise forholdsvis langt for å finne utbredt polygami, det er vanlig i Nord- og Vest-Afrika, Midtøsten, Sentral-Asia og Sørøst-Asia

«Vi fant en sammenheng mellom et økende antall koner og alvorligheten av og antall tilfeller av koronar hjertesykdom» sier kardiolog Dr. Amin Daoulah, ved King Faisal Specialist Hospital and Research Centre in Jeddah, Saudi Arabia.

«Dette kan skyldes at det er en belastning både finansielt og emosjonelt å forsørge flere ulike hjem. Hvert hjem må behandles rettferdig og likt, og det virker sannsynlig at stresset det medfører å ta seg av flere koner, og muligens flere familier med barn, er betydelig» fortsetter forskeren.

Hjertespesialister har vist til at menn som bor sammen med en kvinne hele livet har mindre risiko for hjertesykdommer, mens skilte menn har større risiko enn de som ikke har vært gift i det hele tatt. Stress er en viktig faktor for hjerte og karsykdommer, stress fører i tillegg til dårligere kosthold, dårligere søvn og en rekke andre plager.

687 gifte menn med en gjennomsnittsalder på 59 år deltok i studien. 56 prosent hadde diabetes, 57 prosent hadde høyt blodtrykk og 45 prosent hadde hatt koronar hjertesykdom tidligere. Rundt to tredjedeler av mennene hadde én kone (68 prosent), mens 19 prosent hadde to koner, ti prosent hadde tre koner og tre prosent hadde fire koner.

Ifølge Daoulahs ferske studie, som ble presentert under Asian Pacific Society of Cardiology Congress 2015, økte både risikoen for og alvorligheten av koronar hjertesykdom (hjertekramper eller hjerteinfarkt) i takt med økende antall koner. Risikoen kunne være mer enn firedoblet, ifølge studien.

tabola

No posts to display