onsdag, oktober 21, 2020

En eksplosjon i salg av lokalprodusert ost

Må lese

Mercedes-Benz slutter helt med manuelle gir

Det er mange som synes det er slitsomt å gire, noe som gjør at færre og færre...

Verdens 10 råeste tenåringer i Champions League 2020/21

Erling Haaland og Jadon Sancho var der forrige sesong. I år har Dortmund-spillerne gått inn i de...

Drømmereise: Japan med lyntog

Japan har utrolig mye forskjellig å by på. Her får du alt fra det helt tradisjonelle til...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Norsk lokalprodusert ost har hatt en eksplosjon i salg de siste 5-10 årene, med en omsetning på 170 millioner i dagligvarekjeden i 2018. Lokal ost er en viktig bidragsyter i lokalmatsatsingen og for Matnasjonen Norge. Tall fra Ipsos Spisefakta viser at 2 av 10 nordmenn spiser lokalprodusert ost hver måned.

Økning i salg av ost henger blant annet sammen med god utvikling innen lokal mat og drikke, samt økt mangfold.Oste-VM 2019 ble nylig arrangert i Bergamo, Italia, og ny rekord ble satt med 3804 oster bedømt. Norge tok hjem 24 medaljer, hvorav 3 såkalte Super-Gold til henholdsvis Gangstad for Nidelven, Lega for Stavsfjell og Tine for Norvegia 5 år.

– Norge har blitt en oste-nasjon i verdensklasse, og en rekke norske oster har blitt kåret til verdens beste. Regjeringens visjonen for Norge som en matnasjon har blitt en felles ramme for næringsutvikling og verdiskapning. 48 oster har fått Spesialitet-betegnelse som betyr at de er produsert i Norge og laget av lokale og norske råvarer. Dette mangfoldet er med på å bidra til å bygge Matnasjonen Norge, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Les på Popidol: «War of the Worlds» kommer neste uke

Landbruksdirektoratets markedsrapport for 2018 viser at melkeanvendelsen til produksjon av modnet ost til dagligvaremarkedet gikk opp med 4,2 prosent fra 2017 til 2018. Statistikken gir en god indikasjon på utviklingen av ostenæringen i Norge. Vi kan anta at langt det meste av melken som brukes i lokal foredling går til osteproduksjon. Det har vært generelt stor vekst, først og fremst i lokal foredling av kumelk som har økt med over 200 prosent siden 2006.

Les: Porsche samarbeider med Boeing, vil bygge flyvende el-biler for rike mennesker

Fakta om Matmerks undersøkelse av omsetningen for lokalprodusert ost:

  • Definisjon: «Mat- og drikkeprodukter med en lokal identitet, særegen opprinnelse eller spesielle kvaliteter knyttet til produksjonsmetode, tradisjon eller produkthistorie.» Definisjonen er arbeidet fram i samarbeid med dagligvarekjeden og myndighetene.
  • Matmerk og dagligvarekjedene kvalitetssikrer produktene basert som inngår i salgstallene hvert år
  • Nielsen ScanTrack: Utvalgsundersøkelse basert på ukentlig innsamling av POS data i norsk dagligvarehandel
- Advertisement -

1 COMMENT

Siste nytt

Mercedes-Benz slutter helt med manuelle gir

Det er mange som synes det er slitsomt å gire, noe som gjør at færre og færre...

Verdens 10 råeste tenåringer i Champions League 2020/21

Erling Haaland og Jadon Sancho var der forrige sesong. I år har Dortmund-spillerne gått inn i de voksnes rekker (i fotballens verden...

Drømmereise: Japan med lyntog

Japan har utrolig mye forskjellig å by på. Her får du alt fra det helt tradisjonelle til det hypermoderne. Opplev landet med...

Reisetips: Idyllisk biltur fra Sørlandet til Vestlandet

En biltur langs kysten byr på stor variasjon, vakre omgivelser og herlige opplevelser. Her får du tips til en tur fra Mandal...

Bilhjulet kan falle av under kjøring

Det må være marerittet for en bilfører, likevel skjer det flere ganger årlig i Norge. Det er spesiellt en del av året...

More Articles Like This