Orientekspressen er et ikonisk luksuriøst passasjertog som kjørte som en del av sin internasjonale virksomhet. Opphavsmannen og grunnleggeren var belgiske Georges Nagelmackers. Den opprinnelige ruten med en lengde på 2880 km gikk fra Paris til Konstantinopel (Istanbul). Toget startet for første gang 4. oktober 1883. Han var et symbol på komfort og rikdom. Det luksuriøse toget med vakre soverom og restaurant vogner kjent for sin utmerkede mat reiste folk av aristokratisk opprinnelse, diplomater og forretningsfolk.
I mange år sto flere gamle Orientekspressvogner glemt på jernbanestasjonen Małaszewicze nær den polsk-hviterussiske grensen.
En dag i 2015 la en fransk jernbanefan, Arthur Mettetal, merke til de karakteristiske blå vognene på en av YouTube-videoene han så på. Mettetal var ikke bare fan av jernbane – han jobbet med en doktoravhandling om Orientekspressens historie. Hans forskning besto av å prøve å finne ut hvor mange originale Orientekspressvogner som fortsatt eksisterer i dag, hvor de var, hvem som eide dem og i hvilken tilstand de er. Han oppdaget at toget med 13 vogner sto parkert i den polske byen Małaszewicze og la ut på en reise for å se dem med egne øyne.
Accor-hotellgruppen kjøpte utendørsvognene og engasjerte den parisiske arkitekten Maxime d’Angeac til å restaurere dem omhyggelig. Toget skulle være klart til drift på jernbanestrekningen fra Paris til Istanbul, som skal være i drift fra 2025.
Ved første øyekast inviterer det renoverte interiøret deg til å reise på et overdådig tog som kombinerer glamour Art Deco med moderne luksus.
De første bildene utgitt av Accor viser overdådig interiør med mørke trepaneler, og skaper en koselig atmosfære, avbrutt av intense farger, for eksempel sofaer laget av grønn fløyel.
Det tilbakevendende motivet av glass og speil forsterker følelsen av åpenhet, også i spisevognen, der det er et fantastisk speiltak.
D’Angeac fortalte CNN Travel at han er mest stolt av leilighetene, noe som tyder på at designene gjenspeiler «ånden fra 20-tallet.» Leilighetene har senger som blir til sofaer i løpet av dagen.
Arthur Mettetal, som gjenoppdaget vognene i Małaszwewicze for syv år siden og nå jobber som Orientekspressens kulturarv- og kulturdirektør i Accor, sier han er strålende fornøyd med det nye interiøret.
Mettetal fortalte CNN Travel at han tror d’Angeac «umiddelbart fanget karakteren og atmosfæren til dette toget og dets historie, samtidig som det kombinerte det med modernitet.»
Fra 20. til 21. oktober åpner Accor en utstilling i Paris som presenterer nye prosjekter.