Forskere har sjekket om Mozarts musikk faktisk helbreder

0
13

I det siste halve århundret har det blitt hevdet at å lytte til Mozarts Sonata KV448 lindrer symptomene på epilepsi. Forskere bestemte seg for å sjekke om Mozarts musikk virkelig kan helbrede.

Psykologer fra Universitetet i Wien, Sandra Oberleiter og Jakob Pietschnig, bestemte seg for å vitenskapelig undersøke om Mozarts Sonata KV448 kan lindre epilepsi. De publiserte sine funn i Scientific Reports.

I årevis har det å lytte til Mozart vært forbundet med positive effekter på mennesker, dyr og mikroorganismer. Mozart-effekten skulle få det å lytte til sonaten hans til å øke intelligensen til voksne, barn eller fostre i livmoren. Det ble sagt at selv bakterier i kloakkrenseanlegg fungerer bedre når de hører Mozarts komposisjon. Disse teoriene dukket opp etter at en økning i imponerende resultater i romlig resonnement blant studenter ble lagt merke til etter å ha lyttet til første sats av Mozarts Sonata i D-dur KV448.

Sammenhengen mellom elevenes testresultater og Mozarts musikk er tilbakevist, men forestillingen om Mozarts positive innflytelse på utviklingen består. Psykologer fra Universitetet i Wien, Sandra Oberleiter og Jakob Pietschnig, bestemte seg for å vitenskapelig undersøke om Mozarts Sonata KV448 faktisk kan ha en positiv effekt på utviklingen, og spesielt om det kan lindre epilepsi. Psykologer bestemte seg for å undersøke dette etter å ha hørt at det er en teori som knytter lindring av epilepsi til Mozarts musikk.

Psykologer har vist at det ikke er tegn på en positiv effekt av Mozarts melodi på epilepsi. Tidligere har noen studier vist lindring av epileptiske symptomer etter å ha lyttet til Sonata KV448, men nyere forskning motsier dette. Resultatene av analysen av Sandra Oberleiter og Jakob Pietschnig viste at den påståtte Mozart-effekten hovedsakelig kan tilskrives selektiv rapportering, liten utvalgsstørrelse og utilstrekkelig forskningspraksis.

tabola

No posts to display