Du kan lese mye raskere hvis du vil

0
305

De fleste voksne leser mellom 250 og 300 ord pr minutt og har som oppfatning at hvis man leser fortere enn det får man ikke med seg det som står der. Mange tenker også at det er veldig vanskelig å lese fortere og at bryderiet med å gjøre det er større en det du faktisk tjener på det. En halvtime er alt som trengs for å kunne lese mye fortere.

Jeg oppdaget selv nødvendigheten av å lese raskere da jeg studerte og sto overfor berg av bøker som skulle leses og forstås på kort tid. Det rare er, har jeg funnet ut, er at mange av de som leser mye likevel ikke leser spesielt raskt. Økt lesetempo ligger først å fremst i teknikk og i å luke unna en hel del ting de fleste gjør som senker farten.

En del av disse tingene ligger tilbake til da vi lærte å lese, det var nødvendig da, men nå er det en brems. Det finnes mye litteratur om hvordan effektivisere lesingen og dette jeg nå skriver en blanding av det og egne erfaringer.

En bokside har rundt 500 ord og en gjennomsnittlig voksen leser bruker opptil 2 minutter på det. Hvis du f.eks. har et pensum på 5 000 sider så vil du lese i 10 000 minutter i løpet av et semester. Det er 167 timer eller sagt på en annen måte 20 hele arbeidsdager.  Jeg synes det er verdt på bruke noen minutter for å doble lesehastigheten uten å miste innholdet. Du sparer 10 arbeidsdager på det i løpet av et semester. Tid du kan bruke til å spille bordtennis.

Rådene du nå får er delt inn i to kategorier, en kategori som er ting du kan gjøre nå som umiddelbart øker din lesehastighet og to, ting som du kan øve på som øker hastigheten og som vil øke den ytterligere jo mer du trener.

 

Det er ingen tilfeldighet at vi leser og snakker omtrent i samme tempo, lesing er raskere enn å snakke i utgangspunktet, men fordi vi snakker til oss selv, mens vi leser så senkes tempoet i lesingen. Selv om vi bare snakker til oss selv inne i hodet reduseres lesehastigheten til snakkenivå. Det er helt naturlig å gjøre det, da du lærte å lese i sin tid måte du vokalisere ordene.

Råd nummer 1: Slutt å snakke til deg selv.

En teknikk for å slutte å snakke til seg selv det du leser er å tygge tyggegummi, eller nynne mens du leser.

En annen ting vi lærte på skolen var å lese ord for ord, vi avleser ord på samme måte som vi skriver, det virker selvfølgelig helt naturlig, men det er mer effektivt å sette sammen ord til grupper av ord når du leser. Vi er lært opp til å være både flinke og høfligere, vi fullfører ikke setninger til de vi snakker med og vi leser ord som for selv om vi er veldig klar over hva som kommer. Vi ser om et fotokamera, alt på en gang og vi tror at vi kun kan fokusere på en ting om gangen. Vi har en så enorm evne til å lage høyoppløselige bilder inne i hodene våre at vi egentlig får med oss alle detaljer samtidig. Du klarer helt fint å lage noen helt enkle hauger av ord og dermed få med deg mer informasjon på kortere tid.

Råd nummer 2: Sett sammen ord.

En øvelse kan være å bevist tenke at nå skal jeg sette sammen de tre største ordene i en setning og så variere litt frem og tilbake. Poenget er å sette sammen ord og gjennom øvelse bli flinkere.

 

Det høres kanskje litt rart ut, men begynn å lese med selvtillit, dette er noe du skjønner og som det holder å lese en gang. Skulle ikke det være tilfelle, glem det nå. Les heller samme bok eller sider en gang til senere i kontroller lesingen din mens du leser. PÅ samme måte om det underbevisste leder deg fremover leser man ofte det man har lest tidligere en gang til. Ofte ikke bevisst, men man setter inn en slags kontroll som sjekker at det du har lest er oppfattet. Denne kontrollen fungerer som en dregg som sinker lesingen din betydelig.

Råd nummer 3. Les bare en gang.

En teknikk for å unngå kontroll og ekstralesing kan være å finne frem et kort eller et stykke papir som du holder over teksten du akkurat har lest.

Hvor du har fokus er viktig og spesielt med tanke på at det er mye forstyrrelser i synsfeltet ditt når du leser, ved å holde fokuset på begynnelsen av hver linje vil ditt «sidesyn» falle utenfor ordene i boken og ikke hjelpe deg til å lese fortere.

Råd nummer 4. Bruk sidesynet.

Teknikken her er enkel, start å legge fokuset på ord nummer 2 eller 3 i en setning og sørg for at fokuset er på et eller to ord pr linje, så flytter du fokuset til det nest siste ordet i hver setning. Du vil fort få en rytme om gjør at du ikke trenger å tenke på hvor du har fokus, det skjer bare av seg selv.

Med andre ord, hvis en enkelt linje var ti ord ville de som er gode til å lese fort bare fokusere øynene på to. så gjør deres sidesyn resten og linjen blir fortere lest.

En ting om er artig før du øver eller bruker teknikk er å finne ut av hvor fort du leser før. Finn frem en klokke og sett den på to minutter. Les en passe lett tekst og se hvor langt du kommer på to minutter og del på 2. da finner du din lesehastighet. Gjør du det etterpå også så kan jeg love deg at du blir overrasket.

Noen øvelser for å lese raskere.

Finn ordet.

Dette handler ikke om å skjønne hva som står der, kun fart. Finn frem en penn hold korken på og finn ordet. Målsettingen er å bruke så kort tid som overhodet mulig på å finne det viktigste ordet i hver setning og så tappe på det med pennen.

Ord nummer 2 og ord nummer 3

Gi et selv 2 sekunder pr linje til å finne ord nummer 2, dette går veldig lett, så gjør du det samme men gir det selv bare 1 sekund. Til slutt finner du ord nummer 2 så fort du kan.  Gjør denne øvelsen på mellom 20 og 30 linjer om gangen.

Etter at du har funnet ord nummer 2 en runde gjør du nøyaktig det samme med ord nummer 3 og så til slutt en runde med det nest siste ordet i setningen.

Understreke

Bruk fortsatt pennen med korken på, denne gangen skal pennen følge det du leser med å «markere» under at ordet er lest. Pennen skal under hvert eneste ord og du skal flytte pennen i samme tempo som du leser og du skal lese så fort du kan.

 

Husk hjernen fungerer som en muskel og reagerer meget positivt på trening.

tabola

No posts to display