onsdag, mai 5, 2021

Denne uka vil mange bygg lyse blått

Må lese

Tor Olav Trøim henter skitne penger fra verdens største rasshøl!

Det jeg trodde ikke var mulig har nå skjedd, en norsk forretningsmann Tor Olav Trøim har funnet...

Real Madrid-spiller kun timer unna fra å miste Champions League semifinalen

Brasilianeren Marcelo har vært med på å vinne alt for Real Madrid. Som 32-åring begynner det å...

Historien om vibratoren

Vibratoren er slett ikke en nykommer på markedet for sexleketøy. Historien går faktisk helt tilbake til middelalderen,...

14.november er en offisiell FN-dag og bygg over hele verden lyses opp i blått. Mange legger også en blå sirkel på profilbildet sitt på Facebook. I Norge deler vi ut Diabetesforbundets forskningspris for å oppmuntre til mer diabetesforskning, for å komme nærmere svaret på diabetesgåtene.

Verdens diabetesdag ble opprettet i 1991 av International Diabetes Federation og Verdens helseorganisasjon i bekymring for den økende helsetrusselen som diabetes utgjør. Dagen ble en offisiell FN-dag i 2007.

Datoen 14. november ble valgt fordi det er fødselsdagen til Frederick Banting (1891–1941), som sammen med Charles Best (1899-1978) var sentral i oppdagelsen av insulinet i 1922.

Blått er som kjent diabetesfargen. Dette er fargen på FN-flagget og symboliserer himmelen som forener alle nasjoner.

Den blå sirkelen – unite for diabetes – er et globalt symbol på liv og helse, og at man står sammen på tvers av kulturer. Her i Norge står vi sammen for et godt liv med diabetes, og for en framtid uten. I den forbindelse deler vi ut Forskningsprisen på denne datoen, en pris laget for å oppmuntre til å forske mer på diabetesgåtene. Kontakt oss gjerne for å få nå navn på årets vinnere.

Statistikk:

I verden i dag er det over 460 millioner som har diabetes. I Norge er det over 200.000 som har diabetes type 2. I tillegg har 28.000 diabetes type 1. Ny statistikk fra Barnediabetesregisteret viser at rekordmange barn fikk diabetestype 1 i fjor: ett hver dag.

Hver dag får også 34 nye mennesker diabetes type 2. I tillegg er det mellom 100.000 og 200.000 som ikke vet at de har diabetes type 2.

Historisk tilbakeblikk (Diabetesforbundet er 70 år i år):

 • Første behandling med insulin startet i 1923. Da var sprøytene av glass, med stålspisser, og måtte kokes og slipes mellom hver gang.
  Diabetes gikk fra å være en dødelig, til kronisk sykdom, ved oppdagelsen av insulin.
 • Det gikk i måling og veiing av all mat helt til sent på 70-tallet, og sukker ble sett på som gift. Strenge og rigide kostregler måtte etter hvert vike for bedre teknologi og individuell kostveiledning:
 • Engangssprøyter av plast kom på 70-tallet. Insulinpenner- og pumper kom på 80-tallet.
  Det var også først på 80-tallet man kunne begynne å måle blodsukkeret selv hjemme.
 • I dag finnes det flere typer insulinpumper og sensorteknologi som gjør at blodsukkeret måles kontinuerlig – og behandlingen er dermed bedre individuelt tilpasset.
 • - Advertisement -

  Siste nytt

  Tor Olav Trøim henter skitne penger fra verdens største rasshøl!

  Det jeg trodde ikke var mulig har nå skjedd, en norsk forretningsmann Tor Olav Trøim har funnet...

  Real Madrid-spiller kun timer unna fra å miste Champions League semifinalen

  Brasilianeren Marcelo har vært med på å vinne alt for Real Madrid. Som 32-åring begynner det å nærme seg at han erstattes...

  Historien om vibratoren

  Vibratoren er slett ikke en nykommer på markedet for sexleketøy. Historien går faktisk helt tilbake til middelalderen, lenge før verden åpnet øynene...

  Flere kjøper klokker til over hundre tusen kroner

  Det er åpenbart en del nordmenn som har mye penger. Gjensidige har registrert en kraftig økning i forsikring av dyre klokker i...

  Medietilsynet vil aksjonere mot flere TV-kanaler

  Tilsynet har nå lov til å bestemme hvilke reklamer du skal få se på TV-kanalene. De mener kanaler som FEM og Eurosport...

  More Articles Like This