Etter en lang og mørk vinter står vi foran en blomstrende årstid med lyse kvelder. Våren er kommet, men vaner vi har bygget opp gjennom vinteren kan hindre oss i å utnytte de lysere og varmere dagene.

Mange puster nå lettet ut etter å ha tilbakelagt store deler av en lang og mørk vinter innendørs. Nå skal vi virkelig oppleve naturen som våkner. Men før man vet ordet av det, skrives juni i kalenderen og årets vårsesong er allerede historie.

I brytningstiden mellom vinter og vår kan det virke som vi har en liten evighet foran oss med lysere dager. Våren kan komme til å oppleves herlig lang, men dette forutsetter at du kommer deg raskt ut av “vinterdvalen” med vanen med å tilbringe mye tid innendørs.

Bortsett fra entusiastiske skiløpere, tilbringer mange nordmenn store deler av hverdagene i vinterhalvåret innendørs, eller i bilen på vei til en eller annen aktivitet.

Det å oppholde seg utendørs kan virke helsefremmende. Utendørs- aktiviteter fører til frisk luft og sollys, og er vist å:

  • kunne redusere spenning
  • øke energinivået
  • ha positiv påvirkning på sinnelaget (helsenorge.no)

Viktigheten av dagslys for å holde oss våkne og opplagte blir ofte glemt . I praksis kan ikke dagslys erstattes av kunstig belysning (overlege i Arbeidstilsynet 2013).

TV og internett har hjulpet oss gjennom en mørk og lang vinter og skal endelig få slippe jerngrepet på kveldene våre. Gjør klar sykkelen, finn frem de gode gå-skoene, rengjør grillen, og kom deg ut i lyset!