Amerikanske tropper landet i Irak for å planlegge for Yazidi evakuering

0
92

Det blir nå satt inn bakkestyrker igjen i Irak, US Marines og spesialstyrker har for noen timer siden landet for å vurdere alternativer for redning av 30.000 flyktninger fanget i fjellet, uten mat og drikke og truet av islamske ekstremister.

De fløy inn på V-22 Osprey tilt-rotor fly som kan lande vertikalt. De møte med en liten gruppe amerikanske spesialstyrker som allerede hadde vært på fjellet i noen dager. De har spanet området og har laget grunnskissene på en plan.

En britisk tjenestemann har bekreftet at en håndfull av britiske SAS-soldater også har vært i området for å «samle etterretning». Det er første bekreftelse på at internasjonale styrker var på Mount Sinjar.

Flere flytninger har bekrefet å ha sett amerikanske soldater på bakken, flytningene ble holdt unna og de amerikanske soldatene ble bevoktet av kurdere.

Obama-administrasjonen er i hard vær på hjemmebane og må nå innrømme direkte akjsoner på bakken, dette for å skape en humanitær korridor for evakuering ikke delta i selve krigen, denne ledes av Irakiske styrker og da spesielt kurdere.

Presidenten er åpen for alle alternativer og vil følge våre råd i forbindelse med evakueringen forteller talsmann for National Security Council Ben Rhodes.

«Hvis det er flere ting vi kan gjøre som en del av et forsøk på å flytte folk av fjellet han vil sikkert gjennomgå de alternativene,» la han til.

Tirsdag ble en utplassering av ytterligere 129 styrker til Irak annonsert for å vurdere krisen og melde tilbake tiPresiden Obama. Det faktum at teamet kom i Irbil, den kurdiske regionale høyborg, på en dag med kraftig økt vestlig engasjement for å hjelpe dem bekjempe Isis blir sett på som en bekreftelse på det økte engasjementet og villigheten til å delta i faktiske kamper.

Frankrikes president, Francois Hollande, sa at hans land ville sende våpen til den kurdiske Peshmerga «i løpet av timer». Storbritannias statsminister, David Cameron, kom tilbake fra ferie i Portugal for å kunngjøre at Storbritannia ville hjelpe å transportere Sovjetisk ammunisjon fra Øst Europa til kurdere.

USA, Storbritannia og kurdere har vært å gjennomføre luft slipp på mat og vann til de som befinner seg i fjellet, de er for det meste etniske kurdere i Yazidi, de fikk valget mellom å konvertere eller dø, de som har flyktet til fjellet for 12 dager siden valgte ingen av de alternativene.

Det er mange kvinner å barn blant flyktningene.

Det er to alternativer, enten å frakte flyktningene ut via veien eller luften. Evakuering på landeveien innenfor fiendeområde vil kreve mange soldater og det vil være et politisk problem for USA. Myndighetene har gjentatte ganger de siste dagene sagt at amerikanske soldater ikke skal delta i kamp.

En luftbro ville være tryggere, men vil ta en god stund å fjerne alle de truede sivile, og tiden er knapp. Den amerikanske marinens Ospreys kan bare bære et lite antall mennesker på en gang. Bistand og menneskerettigheter tjenestemenn sier de strandet befolkningen, anslått til å være mellom 20.000 og 30.000 kan ikke overleve på luft slipp alene mye lenger. En luftbro har dessuten risiko for Isis er meget godt utrustet og har bakke til luft artileri.

Kieran Dwyer, talsmann for FNs kontor for koordinering av humanitære saker, sa: «Det er virkelig varmt oppe på fjellet. Det kan passere 45 grader C i skyggen på dagtid og det er svært lite skygge der oppe. Folk er veldig utsatt og en viktig faktor ved en redningsaksjoner er at det skjer raskt

Det hvite hus insisterer på at å forsvare sine styrker mot angrep fra Isis under en evakuering oppdrag ville være forskjellig fra å oppsøke et engasjement med de militante, som det er å forlate til andre.

De Yazidi flyktninger som har klart å flykte fjellet på egenhånd fortsette å strømme over den nordlige grensen til Syria, og deretter inn i irakisk Kurdistan.

Tjenestemenn ved Feshkhabour krysset fra Syria sier at minst 1.000 yazidier krysset inn Kurdistan på onsdag, og legger til den estimerte 40.000 som har tatt turen siden søndag.

Det er hjerteskjærende historier de utslitte familiene som har kommet seg over grensen kan fortelle og utviklingen går i hurtig feir retning.

«Minst seks mennesker har mistet livet i transitt på grunn av dehydrering og utmattelse i løpet av de siste tre dagene, og mange flere har angivelig gått seg vill i den beleirede områdene i Sinjar,» sier Dr Gustavo Fernandez, program manager fra Leger Uten Grenser. «Med situasjonen stadig mer kritisk over hele landet, er tilgang til folk som er fanget i konfliktområder umulig.»

Dette er trolig første skritt mot ny full bakkekrig for USA i Irak.

tabola

No posts to display