mandag, desember 6, 2021

Alt for mange jenter trenger smertestillende

Må lese

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet...

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som...

Apotekforeningen har gjennomført en undersøkelse om bruk av paracetamol blant ungdom. 1/3 av jenter mellom 15 og 24 år har brukt paracetamol den siste uken, og like mange har alltid en pakke smertestillende i vesken. Fagdirektøren i Apotekforeningen sier det er grunn til bekymring, når 100 000 jenter i denne alderen mener de trenger en paracetamoltablett minst én gang i uken.

Paracetamol er et smertestillende legemiddel som folkehelseinstituttet beskriver som sikkert og effektivt når det brukes riktig. Det er allikevel det legemiddelet som Giftinformasjonen får hyppigst henvendelser om. Dette har skjedd i takt med at totalsalget gradvis har økt siden 1990, spesielt salget av store pakninger etter resept fra lege.

Paracetamol bidrar i beste fall til å dempe smerten, sier fagdirektøren i Apotekerforeningen, men gjør ingen ting med årsakene. Han beskriver videre at legemidlene faktisk kan bidra til at en hodepine bare blir verre og mer varig. Det at en god del ungdommer også ser ut til å tro at paracetamol kan brukes til å forebygge at noe skal gjør litt vondt, beskriver han som en skremmende utvikling i holdninger.

Det ble denne uken stilt spørsmål til hvor forsvarlig det er med salg av smertestillende tabletter gjennom vanlige matbutikker, når ungdom helt ned i 13-års alderen lykkes med å kjøpe tablettene. I Sverige har Läkemedelsverket gått så langt som å foreslå å fjerne paracetamol fra butikkene.

Dårligere tilgjengelighet kan bidra til å redusere forbruket av smertestillende blant unge jenter, men når holdningen om at alle bør ha en eske med smertestillende i vesken, blir denne skuta vanskelig å snu.

Mon tro hvor ungdommen i dag har lært dette fra, at tempoet i hverdagen kan opprettholdes –  med assistanse fra noen uskyldige smertestillende tabletter. Noen foreldre som føler seg truffet?

- Advertisement -

Siste nytt

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet...

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter å ha godtatt å ta...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som en dyr by er faktisk...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020. – Selv om...

Guadalupe Maravilla presenteres i en stor utstilling på Henie Onstad

Guadalupe Maravilla har nettopp blitt utnevnt til mottager av Lise Wilhelmsen Art Award og blir for første gang presentert i en soloutstilling...

More Articles Like This