tirsdag, november 24, 2020

Alt for mange jenter trenger smertestillende

Må lese

Misfornøyde tross lave strømpriser

Norske strømkunder er mindre tilfredse med norske strømselskaper, til tross for at strømprisene er lave, viser en...

Enighet med Storbritannia om midlertidig avtale

Norge, Island og Storbritannia er enige om en midlertidig vareavtale, som vil gjelde fra 1. januar og...

Få råd til den livsstilen du drømmer om

Mange av oss drømmer om en litt annen livsstil enn den vi har, men det er heldigvis...

Apotekforeningen har gjennomført en undersøkelse om bruk av paracetamol blant ungdom. 1/3 av jenter mellom 15 og 24 år har brukt paracetamol den siste uken, og like mange har alltid en pakke smertestillende i vesken. Fagdirektøren i Apotekforeningen sier det er grunn til bekymring, når 100 000 jenter i denne alderen mener de trenger en paracetamoltablett minst én gang i uken.

Paracetamol er et smertestillende legemiddel som folkehelseinstituttet beskriver som sikkert og effektivt når det brukes riktig. Det er allikevel det legemiddelet som Giftinformasjonen får hyppigst henvendelser om. Dette har skjedd i takt med at totalsalget gradvis har økt siden 1990, spesielt salget av store pakninger etter resept fra lege.

Paracetamol bidrar i beste fall til å dempe smerten, sier fagdirektøren i Apotekerforeningen, men gjør ingen ting med årsakene. Han beskriver videre at legemidlene faktisk kan bidra til at en hodepine bare blir verre og mer varig. Det at en god del ungdommer også ser ut til å tro at paracetamol kan brukes til å forebygge at noe skal gjør litt vondt, beskriver han som en skremmende utvikling i holdninger.

Det ble denne uken stilt spørsmål til hvor forsvarlig det er med salg av smertestillende tabletter gjennom vanlige matbutikker, når ungdom helt ned i 13-års alderen lykkes med å kjøpe tablettene. I Sverige har Läkemedelsverket gått så langt som å foreslå å fjerne paracetamol fra butikkene.

Dårligere tilgjengelighet kan bidra til å redusere forbruket av smertestillende blant unge jenter, men når holdningen om at alle bør ha en eske med smertestillende i vesken, blir denne skuta vanskelig å snu.

Mon tro hvor ungdommen i dag har lært dette fra, at tempoet i hverdagen kan opprettholdes –  med assistanse fra noen uskyldige smertestillende tabletter. Noen foreldre som føler seg truffet?

- Advertisement -

Siste nytt

Misfornøyde tross lave strømpriser

Norske strømkunder er mindre tilfredse med norske strømselskaper, til tross for at strømprisene er lave, viser en...

Enighet med Storbritannia om midlertidig avtale

Norge, Island og Storbritannia er enige om en midlertidig vareavtale, som vil gjelde fra 1. januar og frem til frihandelsavtalen trer i...

Få råd til den livsstilen du drømmer om

Mange av oss drømmer om en litt annen livsstil enn den vi har, men det er heldigvis ikke noe som betyr at...

20 ting folk flest lærer for sent

Mange sier, hadde jeg bare vist det jeg vet nå da jeg var 18 år. -Livet har uten tvil sine opp og...

Fotballstjernen Lukas Podolski redder ishockeyklubb med kebabpenger

Da den polske fotballstjernen som valgte det tyske landslaget fremfor det polske Lukas Podolski for noen år siden åpnet en kebabsjapppe i...

More Articles Like This