Agenda – en tankesmie uten ild?

0
84

Tenketank med gamle tanker.

Tankesmia Agenda er på frierføtter. Nyoppstartet, og på leting etter brud og brudgom. Den leter etter maker med fine aner. Høyt utdannede folk med strøkent rulleblad og blikket stivt festet på en videre karriere og velstående svigerforeldre. De skal produsere nye tanker, nye ideer, nye visjoner. Hvordan kan nye tanker komme ut av gammelt vrakgods? Det rekrutteres mennesker med slips og hvitskjorte. Folk med posisjoner. Hvordan kan man forvente at mennesker, som selv ligger så inderlig beskyttet i elitesamfunnets trygge livmor, skal produsere ideer som kan stille spørsmål ved deres egne sosiale for ikke å snakke om økonomiske posisjoner?

Urettferdighet er verdens store uløste problem. Det gir fattigdom, det gir nød, det gir utbytting. Tror man virkelig at en tenketank bestående av samfunnets kakespisende personer overhodet er interessert i å gi grobunn til ideer som kan sette deres egen kake på spill? Jeg ser på tankesmien Agenda slik den fremstår på nettet. Den ser strømlinjeformet ut. Den ser etablert ut. Den ser pertentlig, ordentlig og skikkelig ut. Den gir meg følelsen av konformitet, den gir meg følelsen av det bestående, av den gamle makt, av penger. Hvor er rabulististene? Hvor er kunstneren, forfatteren, fritenkeren? De er ikke der fordi tankesmia Agenda rekrutterer blant sine egne.

Undertegnde fulgte agenda på twitter og fikk et takk til svar og forslag om å følge dem på Facebook i tillegg. Men fulgte agenda meg? Nei. Så hvor skal de hente sitt nye tankegods fra? Hvor mener de ideene finnes? Det som er annerledes, som de vil ha tak i?

Det er så gudsjammerlig forutsigbart, forent med alt det bestående. Det er så man føler kreativiteten renne ut av årene. Jeg gir ikke fem flate ører for disse tenketankene. De er en del av et system som ingen med makt egentlig vil gi slipp på. De kommer til å produsere snakk uten substans, og alle kommer til å møtes i sine kjente, kjære nettverksgrupper og være såre fornøyd med tingenes tilstand. Akkurat slik de er nå. I dag. I Norge. Tenketankene i Norge får meg til å tenke på smier uten ild. Det blir det ingen glødende jern ut av.

tabola

No posts to display