søndag, mars 7, 2021

100 år med automatiske telefonsentraler

Må lese

Latterlig å boikotte VM i Qatar

Vi i Norge skal være ekstrem forsiktige med å løfte en moraliserende pekefinger mot noen, den rettigheten...

Lufthansa har aldri tapt mer enn nå

Krisehjelp på 100 milliarder kroner klarte ikke hindre Lufthansa i levere rekordunderskudd på 68,7 milliarder kroner. -...

Google vil eliminere cookies

Hvis du er blant de som lurer på hvorfor du vasser i reklame for turer til London...

Husker du den gangen man måtte ringe til en operatør på sentralen for å at en fysisk person manuellt skulle sette deg over? Da har du nok levd en stund for  Norges første automatiske telefonsentral fyller 100 år i disse dager.

Norges første automatiske telefonsentral, Frognersentralen, også kjent som 7A-sentralen. Den markerte overgangen fra manuell til automatisk kobling mellom den som ringte og den som tok imot en samtale. 

Telefonsentralen håndterte 10 000 abonnenter da den ble en museumsgjenstand i 1980. Fra 2011 har den stått på Teknisk museum. Den blir en av de unike gjenstandene i den nye IKT-utstillingen, som museet nå arbeider frem sammen med Snøhetta og som skal åpne i november. 

Få hadde telefon for hundre år siden

I 1921 var det mest forretningsdrivende og offentlige virksomheter som hadde telefon. Mot 1980 var både NRK, Ullevål sykehus, Rikshospitalet og en rekke private abonnenter knyttet til sentralen.

Ifølge telehistoriker Arve Nordsveen er det feil at sentralen som skulle til Oslo gikk ned med Kristianiafjord, slik det mange steder hevdes. Dette mener han er en vandrehistorie. Den egentlige grunnen var at Amerika ble involvert i krigen og ble hindret av forbud mot levering av høyteknologi til Europa. Nordsveen har selv arbeidet ved sentralen.

Appareter var tilknyttet manuelle telefonsentraler

En telefonsentral er et større koblingsskap eller liten bygning der alle telefonabonnenter i et område er tilkoblet. Sentralen gir deg summetonen i røret, og konverterer analoge signaler fra din telefon over kobbernettet til digitale lyssignaler over fiber. Kobberledninger fra flere koblingsskap i et boligområde patches inn på diverse trennlister, som forbinder ledningene fra gaten med forskjellige linjekort inne i sentralen.

Før man fikk teknologi som kunne gjøre dette automatisk måtte en operatør fysisk flytte ledninger fra skap til skap. De aller tidligste apparatene hadde ingen taster, men ved hjelp av en sveiv ble elektrisk strøm generert i apparatet og som videre utløste et ringesignal på den manuelle telefonsentralen apparatet var tilknyttet. Apparater var tilknyttet bemannede lokalsentraler, og selv langt utpå 1980-tallet var det mange norske bygder som hadde slike telefonsentraler.

Norsk Teknisk Museum er nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin og et eldorado for utforskende i alle aldre. En viktig del av Teknisk museums samfunnsoppdrag er å formidle sammenhenger mellom teknologi, medisin og kultur over tid. 

Kilde: Teknisk museum, Wikipedia

SE OGSÅ: Hva med en 110 tommer microLED flatskjerm?

- Advertisement -

Siste nytt

Latterlig å boikotte VM i Qatar

Vi i Norge skal være ekstrem forsiktige med å løfte en moraliserende pekefinger mot noen, den rettigheten...

Lufthansa har aldri tapt mer enn nå

Krisehjelp på 100 milliarder kroner klarte ikke hindre Lufthansa i levere rekordunderskudd på 68,7 milliarder kroner. - Det er selvsagt coronaen som...

Google vil eliminere cookies

Hvis du er blant de som lurer på hvorfor du vasser i reklame for turer til London rett etter du faktisk har...

Endelig kommer sesong 4 av Handmaid’s Tale

HBO har offentliggjort lanseringsdatoen for den fjerde sesongen av dramaserien The Handmaid`s Tale. SE VIDEO! I fjerde sesong av...

Berit Kjøll beklager at Johann Koss ikke stiller til gjenvalg

Idrettspresident Berit Kjøll beklager at 2. visepresident i idrettsstyret, Johann Koss ikke ønsker å stille til gjenvalg på idrettstinget 2021.

More Articles Like This