mandag, desember 13, 2021

100 år med automatiske telefonsentraler

Må lese

J.K. Rowlings bok «Harry Potter og de vises stein» solgt for rekordpris

Suksessen vil ingen ende ta for J.K. Rowlings som nå jobber med en forlengelse på Harry Potter...

Joshua Kimmich skjønner han har vært en tosk

Bayern München-stjernen Joshua Kimmich sier han skal vaksinere seg mot korona og avslutter med det en lang...

Nissene i bingen sett av over 800 000

Etter én uke har 839 000 sett første episode av Nissene i bingen på TVNorge og discovery+....

Husker du den gangen man måtte ringe til en operatør på sentralen for å at en fysisk person manuellt skulle sette deg over? Da har du nok levd en stund for  Norges første automatiske telefonsentral fyller 100 år i disse dager.

Norges første automatiske telefonsentral, Frognersentralen, også kjent som 7A-sentralen. Den markerte overgangen fra manuell til automatisk kobling mellom den som ringte og den som tok imot en samtale. 

Telefonsentralen håndterte 10 000 abonnenter da den ble en museumsgjenstand i 1980. Fra 2011 har den stått på Teknisk museum. Den blir en av de unike gjenstandene i den nye IKT-utstillingen, som museet nå arbeider frem sammen med Snøhetta og som skal åpne i november. 

Få hadde telefon for hundre år siden

I 1921 var det mest forretningsdrivende og offentlige virksomheter som hadde telefon. Mot 1980 var både NRK, Ullevål sykehus, Rikshospitalet og en rekke private abonnenter knyttet til sentralen.

Ifølge telehistoriker Arve Nordsveen er det feil at sentralen som skulle til Oslo gikk ned med Kristianiafjord, slik det mange steder hevdes. Dette mener han er en vandrehistorie. Den egentlige grunnen var at Amerika ble involvert i krigen og ble hindret av forbud mot levering av høyteknologi til Europa. Nordsveen har selv arbeidet ved sentralen.

Appareter var tilknyttet manuelle telefonsentraler

En telefonsentral er et større koblingsskap eller liten bygning der alle telefonabonnenter i et område er tilkoblet. Sentralen gir deg summetonen i røret, og konverterer analoge signaler fra din telefon over kobbernettet til digitale lyssignaler over fiber. Kobberledninger fra flere koblingsskap i et boligområde patches inn på diverse trennlister, som forbinder ledningene fra gaten med forskjellige linjekort inne i sentralen.

Før man fikk teknologi som kunne gjøre dette automatisk måtte en operatør fysisk flytte ledninger fra skap til skap. De aller tidligste apparatene hadde ingen taster, men ved hjelp av en sveiv ble elektrisk strøm generert i apparatet og som videre utløste et ringesignal på den manuelle telefonsentralen apparatet var tilknyttet. Apparater var tilknyttet bemannede lokalsentraler, og selv langt utpå 1980-tallet var det mange norske bygder som hadde slike telefonsentraler.

Norsk Teknisk Museum er nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin og et eldorado for utforskende i alle aldre. En viktig del av Teknisk museums samfunnsoppdrag er å formidle sammenhenger mellom teknologi, medisin og kultur over tid. 

Kilde: Teknisk museum, Wikipedia

SE OGSÅ: Hva med en 110 tommer microLED flatskjerm?

- Advertisement -

Siste nytt

J.K. Rowlings bok «Harry Potter og de vises stein» solgt for rekordpris

Suksessen vil ingen ende ta for J.K. Rowlings som nå jobber med en forlengelse på Harry Potter...

Joshua Kimmich skjønner han har vært en tosk

Bayern München-stjernen Joshua Kimmich sier han skal vaksinere seg mot korona og avslutter med det en lang debatt i Tyskland.

Nissene i bingen sett av over 800 000

Etter én uke har 839 000 sett første episode av Nissene i bingen på TVNorge og discovery+. Seertallene er helt på linje...

Ny Tromsø-trøye har QR-kode med Qatar-kritikk

Nå er det ikke slik at Tromsø eller Norge sender noen spillere til VM i Qatar, men likevel ønsker klubben sammen med...

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet Europa. Opp igjennom årene har...

More Articles Like This