Den franske tenketanken «The Shift Project» har kartlagt energibruken i forbindelse med videostrømming. – Tallene er såpass høye at det gir det godt bidrag til de globale utslippene.

Tenketanken er sammensatt av en rekke fagfolk og forskere, alle befinner seg i kategorien folk Donald Trump hater, men som resten av verden er avhengig av.

Videostrømming på internett står for 300 millioner tonn CO2-utslipp årlig

Les: Stoler ikke på nettselskapene, finner stadig nye måter å skvise deg for penger

Det er den fysiske infrastrukturen som kabler, datasentre og gigantiske servere trenger energi og dermed generer utslipp. – Det kan være greit å sammenligne med noe som vi har et forhold til. Spania har også (2017) 300 millioner tonn CO2-utslipp pr år.

Samlet sett står den digitale sektoren for fire prosent av de globale utslippene årlig. Videobruk er den store synderen fordi det er det mest brukte digitale verktøyet.

Les på Popidol: Netflix kutter ned på røyking

Tankesmia tar nå til orde for en strengere regulering av sektoren. De ønsker samtidig en diskusjon om hvilket innhold man skaper plass til på internett. De viser til at 27 prosent av den globale videotrafikken er pornografisk innhold. 80 prosent av videotrafikk på internett er underholdning eller reklame.

Selv om videostrømming bidrar til de globale utslippene, trenger ikke forbrukerne å ha «strømmeskam», mener miljøstiftelsen Zero

Les på Helsesjefen: Fisk gir bedre sædkvalitet

– Folk kan godt være bevisst sitt personlige forbruk, men det viktigste er strukturelle endringer i stor utslippssektorer, som eksempelvis i kraftsektoren, sier kommunikasjonssjef Jon Evang i miljøstiftelsen Zero.

Han viser til at norske datasentre bør bygges i nærheten av kraftkilder slik at man ikke får et energitap når kraften skal flyttes.

Les på Sporten: Når Manchester United står og banker på døra – da kan du glemme trening