Verdens 80 rikeste eier mer enn de 3,5 milliarder som har minst

0
126

3 500 000 000 mennesker eller ca. halvparten av alle på jorda eier det samme som de 80 rikeste, omtrent antallet du får inn i en av de små salene på Saga kino i Oslo. Det ekstreme jaget etter penger lager kalde og nesten ubeboelige samfunn. Med enorme ulikheter blir ekstrem rikdom enda mer kvalmende.

Å ha alt og ønske mer

Oxfam sin studie, som har fått navnet Å ha alt og ønske mer, setter et kritisk søkelys på den ekstreme grådighetskulturen som får leve og blomstre fritt. De ekstremt rike er rike på bekostning av det store flertall. Velstandsutviklingen i verden konsentreres i all hovedsak omkring den rikeste 1% av verdens befolkning.

Samfunnet verner om de aller rikeste og har kraftige systemer på plass, ikke bare for å passe på, men også øke formuen deres. Dette blir spesielt tydelig ved krisesituasjoner hvor regningen nesten uten unntak de siste 100 årene har gått til skattebetalerne og de 99 % av verdens befolkning som du sannsynligvis tilhører.

De 1% rikeste eier snart mer enn den resterende 99% av verdens befolkning.

Det er en enkelt å se på tallene de siste fem årene. I 2010 eide de 388 rikeste personene i verden like mye som den fattigste halvparten. Nå eier de 80 rikeste det samme som den fattigste halvparten. Til sammen eier de verdier for 1900 milliarder dollar. Dette er en økning på 600 milliarder dollar. Det vil med andre ord se at de har tjent rått på den økonomiske krisen verden fortsatt står inne i. Fortsetter utviklingen i samme tempo som nå vil den rikeste 1% i verden eie mer enn resten av verden innen utgangen av 2016.

Den siste økonomiske krisen har i følge Oxfam ført til større arbeidsledighet, mer nød, mer sykdom og en økning av fattige og ekstremt fattige. Dette representer en pause i den positive utviklingen verden har sett de siste årene.  Nedgangen i råvarepriser, nedgangen i kostnader for ansatte og ekstreme økonomiske tiltak fra verdens regjeringer er årsaken til verdiøkningen på 600 milliarder dollar til verdens 80 rikeste.

Kombinasjonen av store offentlige kutt og ekstreme subsidier til finansmarkedene virker veldig mye dårligere enn å sørge for at mennesker for verdige liv. Ideen om at penger renner nedover og gir goder til oss alle er for lengst motbevist.

«Ønsker vi virkelig å leve i en verden der én prosent eier mer enn resten av oss til sammen?» Winnie Byanyima, administrerende direktør i Oxfam International, sa dette i en uttalelse mandag. «Omfanget av global ulikhet er rett og slett overveldende. Til tross for globale kriser og daglige oppslag om økonomisk krise fortsetter de rikeste å bli rikere og avstanden ned til resten blir bare større og større

«I de siste 12 månedene har vi sett verdens ledere fra president Obama til administrerende direktør Christine Lagarde i International Monetary Fund snakke mer enn tidligere om å takle ekstreme forskjeller, men vi venter fortsatt på at noe konkret skal skje,» sa Byanyima i sin uttalelse.

Store forskjeller i verden utgjør en stor sikkerhetsrisiko for oss alle.

tabola

No posts to display