For noen dager siden ble Tyrkias sterke mann Recep Tayyip Erdoğan sitt kontor i Istanbul angrepet av en tungt bevæpnet person. Presidenten har fått massiv kritikk for å ta Tyrkia i Islamistisk konservativ retning. Dette har ført til sosial uro og en polarisering av samfunnet.
Tyrkiske myndigheter overrasket derfor i dag med å for første gang på over 90 år tillate bygging av en ny kirke. Helt siden det osmanske riket tok slutt i 1023 har kun vedlikehold og renovasjon av kirker vært lov.
Få tviler på at dette innebærer en ny trend i Tyrkia, men det representerer det motsatte av det som har vært utviklingen de siste årene i Tyrkisk politikk.
Det er et syrisk kirkesamfunn som vil bygge en ny kirke i Yeşilköy nabolaget Bakırkoy distriktet i Istanbul, et område nær Atatürk flyplass.
Avgjørelsen kom i et møte i statsminister Ahmet Davutoğlu med representanter for ikke-muslimske minoriteter på statsministerens kontor i Istanbul, kjent som Dolmabahce-palasset.
I tillegg til å tillate byggingen bevilger staten tomten for byggingen av kirken.
Davutoğlu inviterte også de religiøse lederne for et nyttårsmåltid ved Statsdepartementet kontor.
Tyrkia har de siste årene fått et kraftig oppsving i turisme, noe som ble ytterligere forsterket gjennom at Egypt ble et umulig ferieland, mange kjøper feriebolig i landet og handelen med resten av Europa er stor og økende.
Tyrkia som opplever økonomisk vekst og etter hvert har blitt en stormakt i regionen er klar over hvor sårbare de er ovenfor fundamentalisme og hvor fort et lands økonomi kan ødelegges ved sosial uro.
Myndighetene har en vanskelig balansegang, mellom ønsket å bevege landet i religiøs regning, ønskene fra landets historiske helt og statsbygger Atatürk og ønsket om en fortsatt positiv velstandsutvikling.