tirsdag, februar 22, 2022

To valg i Europa denne helgen

Må lese

Lyse kjøper Ice

Det er i dag inngått en avtale hvor Lyse kjøper Ice Group Scandinavia Holdings for 5,5 milliarder...

Les dette før du begynner med sports betting

Det å ha forskjellige hobbyer og aktiviteter er noe som gjør hverdagen litt bedre, og avhengig av...

Sting selger musikken sin

Nå kan trolig Sting alene redde hele regnskogen for selv om ikke beløp er offentliggjort sitter han...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Det har vært to valg denne helgen, begge land med nær tilknytning til Russland. Det ene landet er i økonomisk vekst og i fin driv, mens det andre sliter med korrupsjon og er nederst på EU sin liste over rike land i unionen. De to landene det er snakk om er Latvia og Bulgaria.

For å begynne med det vi oppfatter som det viktigste Latvia. Her er forholdet til Russland definitivt på dagsorden og konfliktnivået har ført til en polarisering av politikken i landet og større grad av stemmegivning etter etnisitet.

Harmoni partiet som er pro Russland og støttet av etniske russere vant flest stemmer i valget, men Lativas regjerende koalisjon holder partiet i sjakk og hindrer at det får politisk innflytelse.

Det er ordføreren i Riga Nil Usakov som er leder av Harmoni Partiet, han er en meget populær figur og fikk et brakvalg med 23 % av stemmene.  Det hjelper lite når koalisjonen av de tre nåværende regjerende partier klarte å sikre flertall med 56% av stemmene.

I en normalsituasjon ville Harmoni Partiet fått reel innflytelse og muligens blitt invitert inn i regjering, men den gjenoppblomstrende frykten for Kreml har både dominert kampanjen og effektivt stengt partiet ute.

Etter Kremls handlinger i Ukraina og økt retorikk om å beskytte russere i utlandet, har det vært bekymring blant den latviske elite som landets store russisk-talende minoriteten kunne brukes til å gi Moskva et fotfeste i det lille baltiske staten.

Harmoni partiet prøvde å nå også velgere utenfor sin russiske velgermasse, gjennom å si gjennom hele valgkampen at Latvia fortsatt skal være medlem av Nato og EU samtidig som de skal ha mye tettere bånd østover. Under et besøk i Moskva nylig proklamerte Harmonileder Usakov at Vladimir Putin er det beste alternativet som Latvia kan håpe på i dagens politiske klima.

Mange etniske russere i Latvia ser seg selv som annerledes og mer europeisk orientert enn sine kolleger i Russland selv, men likevel sier de er frustrert over det de oppfatter som mangel på en politisk stemme.

Landet som er gode til å produsere linjegående danseband har hatt valg i dag igjen. I det siste har Bulgaria hatt en teknokrat regjering som skulle rydde opp i omfattende korrupsjon og fattigdom. Det har de ikke klart og måtte gå av og utlyse hurtigvalg, som altså var i dag.

Det blir i den tredje regjering i landet på to år.

 

Valgdagsmålinger søndag satte «strongman» tidligere statsminister Boyko Borisov høyreorienterte GERB partiet i på førsteplass, men med bare 33,2% av stemmene og 90 seter i 240 -seters parlamentet – 31 seter fra et flertall.

På andreplass var sosialistene med 16,5% og 45 seter, etterfulgt av det tyrkiske minoriteten partiet MRF på 14,1% og 38 seter. Begge parter støttet den forrige teknokrat regjering som kollapset i juli.

Valgkampen har vært preget av en ting, økt velstand. Det er ikke rart for landet med 7,4 millioner mennesker går skikkelig dårlig og det er umulig å få gjort noe som helst uten å måtte ty til korrupsjon. Gjennomsnittslønnen i landet er ca 4 000 kroner pr mnd. Hver femte husholdning i Bulgaria lever under EU sin fattigdomsgrense.

- Advertisement -

Siste nytt

Lyse kjøper Ice

Det er i dag inngått en avtale hvor Lyse kjøper Ice Group Scandinavia Holdings for 5,5 milliarder...

Les dette før du begynner med sports betting

Det å ha forskjellige hobbyer og aktiviteter er noe som gjør hverdagen litt bedre, og avhengig av hva interessene våre er, er...

Sting selger musikken sin

Nå kan trolig Sting alene redde hele regnskogen for selv om ikke beløp er offentliggjort sitter han trolig igjen med vanvittig mye...

Årets Spellemann-nominasjoner domineres av Girl in Red

Marie Ulven Ringheim setter rekord i antall Spellemann-nominasjoner Årets Spellemann-nominasjoner er endelig ute, og det er spesielt ett navn...

Equinor skuffer inn cash i rekordhøyt tempo

Hvis du lurer på hvem som har alle pengene, så er det selskaper som driver med energi i en eller annen form....

More Articles Like This