Sverdet til den indiske herskeren drept av britene ble solgt på auksjon for 14 millioner pund!

0
27

Sverdet til Tipu Sultan, en konge fra det attende århundre kjent for sin rolle i krigene i Sør-India, ble solgt på auksjon i London for 14 millioner pund!

Ifølge en uttalelse fra Bonhams auksjonshus, på salgsdagen, var salgsprisen syv ganger høyere enn estimert, og slo rekorden for en indisk og islamsk vare solgt på auksjon.

Les: Fox News kritiserer Lionel Messi, men er samtidig imponert over at David Beckham har lært seg engelsk

«Sverdet har en ekstraordinær historie, forbløffende opprinnelse og enestående håndverk,» Nima Sagharchi, leder av Islamic and Indian Arts Group på Bonhams, sa i en uttalelse.

– Det var ingen overraskelse at det var en så opphetet rivalisering mellom de to budgiverne. Vi er strålende fornøyd med resultatet, legger han til.

Ifølge auksjonshuset styrte Tipu kongeriket Mysore i Sør-India fra 1782 til 179 og fikk tittelen «Tiger of Mysore» for den voldsomheten han forsvarte sitt rike med.

Han var pioner i bruken av rakettartilleri i krigene han deltok i, og forvandlet Mysore videre til den mest dynamiske økonomien i India.

Les på Capitol: God sommer med NRK

Tipu ble drept av britiske styrker den 4. mai 1799 da de stormet hans kongedømmes hovedstad, Seringapatam (nå Srirangapatna).

Ifølge Bonhams, etter å ha drept Tipu, ble sverdet hans, som ble funnet i palassets private kvarter, presentert for den britiske generalmajoren David Baird som bevis på hans tapperhet.

Tipu sov i en hengekøye hengende fra taket på soverommet sitt, med et sverd ved sin side.

Våpenets hilt er dekorert med gullkalligrafi, «med fem karakteristikker av Gud og to påkallelser som kaller Gud ved navn.» «Herskerens sverd» er nøyaktig gravert på persisk på et blad som ble laget av mongolske sverdmenn på modellen av tyske kniver introdusert til India i det sekstende århundre.

«Dette spektakulære sverdet er det største av alle Tipu Sultan-relaterte våpen som fortsatt er i private hender,» sa Bonhams administrerende direktør Bruno Vinciguerra i forkant av auksjonen.

«Hans nære personlige forhold til sultanen, hans upåklagelige bakgrunn som dateres tilbake til den dagen han ble fanget, og det fremragende håndverket som gikk inn i produksjonen hans, gjør ham unik og svært ønskelig,» la han til.

Liker du sverdet?

tabola

No posts to display