Den varme sommeren gir vanskelige forhold for grønnsaksdyrking her i landet. Derfor vil det bli mer snåle grønnsaker i butikkene. Men, de smaker like godt, lover produsentene.
De fleste har sikkert fått med seg at det har vært en lang periode med sol, varme og tørke i Sør-Norge. Det er ikke bare godt nytt for bøndene:
– Det er usikkert hvordan tørkeperioden vi nå er inne i vil påvirke grønnsakene i tiden fremover. Dette gjelder spesielt lagringsgrønnsaker som hodekål, kålrot og løk som kan bli litt mindre i størrelsen enn vanlig sier Fritjof Sandstad, styreleder i Nordgrønt, Coop Norges produsentorganisasjon for frukt, grønt og poteter.
Det ser kanskje rart ut
Det kan derfor hende grønnsakene vil endres noe i form og størrelse utover sensommeren og høsten og bli ikke overrasket over å finne mye rart i grønnsaksdiskene:
– Kvaliteten på varene er like god, det kan kundene være sikre på. Men grunnet tørke og vanskelige forhold, vil grønnsakene se litt «snålere» ut, og variere i størrelse, form og fasong. Vi jobber nå tett med bøndene for å se hvordan vi kan avhjelpe, og sørge for at mest mulig av de norske grønnsakene blir spist, sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen.
Landbruket sliter som kjent i varmen, og i tillegg prioritere norsk kjøtt i butikkene, ønsker Coop sammen med bonden å informere om at grønnsakene vil se litt annerledes ut, men fortsatt er like gode.
– Kundene, som også er våre eiere, kan være sikre på at kvaliteten er den samme. Vi ønsker likevel å informere om dette i forkant, slik at vi unngår å kaste fult spisbar mat. I tråd med vår nullvisjon jobber vi for kontinuerlig redusert matsvinn i hele verdikjeden, og et tett samarbeid med både kunder og bønder er viktig, sier Kristiansen.
Kilde og Foto: Coop