Slukking av FM ruinerer Norge

0
134

Stakkars fattige alenemødre som nå må kjøpe ny radio istedenfor kjøp av Cava og innsprøytning av Botox for å ta bort sinnarynker. Første januar 2017 stenges FM båndet og da må radiolyttingen med unntak av noen få lokale dampradioer nytes digitalt, men det blir skikkelig dyrt skal vi tro IKT Norge.

Flere hundre kroner for en radio, i verdens rikeste land, er det klart det skaper rabalder. De stakkars alenemødrene kan legge opp en spareplan, vi vet det svir, men setter de av fire kroner hver eneste dag frem til januar 2017 kan de gå til innkjøp av en digitalradio til kjøkkenet, en til stua, en til bilen, en til hytta på fjellet, en til hytta ved sjøen og en leiligheten i Palma.

Kulturminister Thorhild Widvey sier «Med teknologiskiftet i 2017 vil norske lokalradioer og lytterne deres få en ny og bedre hverdag». Lokalradioene utenfor de fem største norske byene får fortsette gratis og uten krav til lokalt innhold. (Dette kravet er årsaken til at man om natten i byene hører radiostasjoner som omgår intensjonen om lokalt innhold sende høytlesning fra en lokal nyhetstikker.

Det at stenging av FM er vedtatt betyr ikke at krangelen stopper, det økonomiske argumentet vil sikkert fortsette og eksempler fra utlandet presenteres sammen med en rekke fakta feil. FRP kjent for sine skarpskodde samfunnsanalyser er motstander av stengingen, deres kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen sier «dette er en dårlig dag for norske radiolyttere. – Millioner av FM-radioer må nå skrotes. Dette er heller ikke i tråd med det Stortinget har ønsket seg, når Sverige og Danmark har utsatt slukkingen. Da blir det galt av Norge å gjøre det først» Da Stortinget vedtok slukking i 2011, var Fremskrittspartiet det eneste partiet som gikk mot forslaget.

Dette skal stenges innen 1 januar 2017
Riksradioene NRK, P4 og Radio Norge. Hva som skal skje med lokalradio er ikke bestemt, men regjeringen mener de fleste lokalradioene skal få bli på FM, med unntak av de største byene. Detaljene skal bestemmes av Stortinget senere i år.
Slukkingen av FM vil foregå regionvis og starter i Nordland i januar 2017. De siste FM-senderne skal slås av i Troms og Finnmark nesten ett år senere i desember. Det er forskjellige slukkedatoer for de forskjellige kanalene i forskjellige områder. NRK er tidligst ute i de fleste områdene.

 

Her er detaljene for overgangen til DAB der du bor:

11.01.2017: NORDLAND: Både NRK, P4, Radio Norge.

08.02.2017: TRØNDELAG, MØRE OG ROMSDAL: NRK forsvinner fra FM

21.04.2017: TRØNDELAG, MØRE OG ROMSDAL: P4, Radio Norge

26.04.2017: TELEMARK, BUSKERUD, HEDMARK OG OPPLAND: NRK forsvinner fra FM

16.06.2017: TELEMARK, BUSKERUD, HEDMARK OG OPPLAND: P4, Radio Norge

21.06.2017: HORDALAND, ROGALAND, SOGN OG FJORDANE og AGDER: NRK forsvinner fra FM

15.09.2017: HORDALAND, ROGALAND, SOGN OG FJORDANE og AGDER: P4, Radio Norge

20.09.2017: ØSTFOLD, VESTFOLD, OSLO OG AKERSHUS: NRK forsvinner fra FM

08.12.2017: ØSTFOLD, VESTFOLD, OSLO OG AKERSHUS: P4, Radio Norge

13.12.2017: FINNMARK OG TROMS: Både NRK, P4, Radio Norge

 
De fleste lokalradioer vil kunne fortsette å sende på FM også etter 2017. Kun enkelte større, kommersielle lokalradioer vil måtte bli heldigitale. Hvem dette er, og øvrige rammevilkår for lokalradio etter 2017, vil bli behandlet av Stortinget i løpet av våren. Det er ventet at Kulturdepartementet vil legge frem en egen stortingsmelding om lokalradio i løpet av kort tid.

tabola

No posts to display