Norges eldste avis flytter til sentrum

0
224
Advertisement

Etter å ha vært i landlige strøk siden 70 tallet flyttet Adresseavisen nå tilbake til sentrum av Trondheim. Måten de gjør det på viser at de er beviste sin arv som kulturformidler.

De skriver selv på sine sider: Adressa

En bred vegg med Adresseavisens pressebilder fra seks tiår er blitt det nye blikkfanget ved Bakke bru.

Adresseavisen flytter inn i nye lokaler på «den beste tomta i byen» på Nedre Elvehavn til sommeren. Allerede nå stopper folk for å studere fasaden mot Bakke bru.

 

Veggen er dominert av 89 fotografier fra Adresseavisens arkiv som ble montert denne uka. Bildene viser blant annet kong Olav som feirer en seier sammen med Oddvar Brå og daværende statsminister Per Borten, som har besøk av dronning Elizabeth.

 

Mange har stoppet for å granske bildene de siste par dagene. Blant dem som passerte tirsdag, var tidligere Rosenborg-spiller Roar Strand. Han pekte på veggen og konstaterte at han er en sentral på person på ett av bildene.

 

Sex Pistols og VM i -97

 

Spennvidden er stor. På fasaden ser man også bilder fra Sex Pistols’ konsert i Studentersamfundet på slutten av 70-tallet, av Vebjørn Rodals OL-gull i 1996, av ski-VM i 1997, av bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn i 2002 og av Trøndelag Teaters oppsetning av «Når vi døde våkner» sist høst.

 

Åge Aleksandersen, Liv Ullmann, Håkon Bleken, Knutsen og Ludvigsen, Prepple i Dumdum Boys og Mona Grudt er noen av mange kjente fjes på veggen.

 

Det eldste fotografiet er fra januar 1956, da hurtigruteskipet «Lofoten» kjørte inn i Havnevesenets hus på Brattøra. Fotograf Monrad Kjellby tok bildet. Han rykket hurtig ut da han fikk beskjed om ulykken og var bare iført pyjamas, tøfler og frakk.

 

Historien bak alle bildene blir lagt ut på adressa.no når Adresseavisen inntar de nye lokalene i sommer.

 

Fungerer som solskjerming

 

Bildene på veggen er ikke bare dekorasjon. De fungerer som solskjerming. I overskyet vær er de trukket fra. Når sola skinner, trekkes de sammen og dekker vinduene.

 

–På den måten blir veggen levende. I solskinn oppstår andre bilder ved at delte motiver blir føyet sammen, sier grafikkjournalist Marit Bardal og designsjef Ingrid Meisingset i Adresseavisen.

 

Sammen med fotograf Rune Petter Ness har de ledet arbeidet med å skape bildemontasjen. Adresseavisens fotografer har gått gjennom et enormt bildemateriale. De satt igjen med 500-600 bilder før det endelige utvalget ble gjort.

 

Viser mediehuset

 

–Ideen oppsto i ei prosjektgruppe der vi arbeidet med flyttingen til den nye bygningen. Arkitektonisk sett er fasaden fin, dekket av brun kobber, men vi mente at vi burde vise at det er et mediehus som flytter inn der. Og bildene har en visuell kraft som gjenspeiler mye av det vi holder på med til daglig, sier Bardal og Meisingset.

 

Sauer som flyr

 

De som har valgt ut bildene, har vært opptatt av fotografisk kvalitet. De har tatt med bilder som viser dagliglivet i Midt-Norge, viktige hendelser og situasjoner fra nesten 60 år.

 

–Men det er selvfølgelig en rekke viktige hendelser vi ikke får med oss på 89 fotografier. Vi har også forsøkt å ta med bilder med humor, av sauer som flyr gjennom lufta, og av dramatiske begivenheter, som lyngbrannen i Flatanger i fjor, sier Bardal og Meisingset.

 

Flere leietakere

 

Adresseavisens nye lokaler har adresse Ferjemannsveien 10 og ligger tett inntil Bakke bru, med utsikt til hotell Royal Garden på den andre siden av elva. Arc Arkitekter har tegnet huset, som er seks etasjer høyt og delt i tre ulike lameller. Flere andre leietakere skal også inn i bygningen. Det blir serveringslokaler og publikumsrettet virksomhet i første etasje.

tabola

No posts to display