mandag, januar 9, 2023

Slo Jeff Bezos som verdens verste sjef på målstreken

Må lese

Michael Breines Oredam
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Du skal være rimelig ræva som sjef for å slå Amazon eier og sjef Jeff Bezos, men det har altså sjefen for det britiske rederiet P&O Ferries klart etter iherdig innsats.

Mens den amerikanske skalla milliardæren blir stadig rikere er forholdene for hans arbeidere svært dårlige. Noen eksempler som gjorde han til sist års vinner: Arbeidere som ikke får gå på do, men får beskjed om å tisse på flaske. Vanlig at folk besvimer og blir syke uten at de får helseforsikring eller sykedager. Ikke lov å organisere seg.

Les: Boligprisene fortsetter å falle

«Storbritannias mest forhatte mann» er nå i tillegg kåret til verdens verste sjef.

  • I mars stemplet det skotske parlamentsmedlemmet Monica Lennon ham som «den mest forhatte mannen i Storbritannia».
  • I mai fikk han merkelappen «Europas verste arbeidsgiver» av den europeiske transportarbeiderføderasjonen, European Transport Workers’ Federation.
  • Og nå i november kan han altså «smykke seg» med tittelen «verdens verste sjef».


Den internasjonale faglige samorganisasjonen (ITUC) hadde sist uke en kongress i Melbourne hvor fagfolk fra 122 land var samlet. – Det var seks som var nominert som verdens verste sjef. – Som forbundet skrev på sine sider: De var alle blitt valgt ut «for sin standhaftighet når det gjelder å undergrave arbeidstakeres rettigheter og interesser»

Les på Sporten: Ten Hag skal være åpen for å la misfornøyd stjerne dra

P&O sjefen viste han absolutt ikke burde vært i jobben. Han slo Jeff Bezos som er eier og styreleder i Amazon. – Det er imponerende, men det spørs om noen ville klart å matche Elon Musk i å være en fantastisk dårlig sjef etter han kjøpte Twitter. (Vi har tror vi allerede neste års vinner!.

P&O skandalen i kortform:


I mars 2022 sparket det britiske rederiet nesten 800 ansatte via Zoom, uten å drøfte oppsigelsene verken med arbeidstakerne eller fagforeningene. Dette er i strid med britisk lov

Da noen av de ansatte ikke ville forlate skipene, gikk sikkerhetsvakter utstyrt med håndjern om bord for å fjerne ansatte. Ansatte har fortalt at de opplevde å bli behandlet som kriminelle.

Rederiet måtte senere innrømme at oppsigelsene av de 800 ansatte brøt med britisk lov.

Etter at rederiet hadde kvittet seg med de ansatte, valgte de å hyre inn arbeidstakere via bemanningsbyrå. De innleide ble betalt i snitt 5,50 pund i timen. Det tilsvarer om lag 65 kroner i timen, noe som er godt under den britiske minstelønna.

Dette kunne selskapet gjøre fordi rederier som opererer ruter mellom Storbritannia og Europa, men som er registrert i andre land, er unntatt loven om minstelønn.

P&O-skandalen førte til at det i Storbritannia ble fremmet et lovforslag om at britisk minstelønn også skulle gjelde skip i internasjonal fart som jevnlig besøker britiske havner.


De øvrige nominerte i kåringen var:

  • • Jeff Bezos, styreleder i Amazon.
  • • Alan Joyce, administrerende direktør i det australske flyselskapet Qantas.
  • • Ahmed bin Saeed Al Maktoum, administrerende direktør i flyselskapet Emirates Airline and Group.
  • • Howard Schultz, administrerende direktør i Starbucks.
  • • Gina Rinehart, styreleder i gruveselskapet Hancock Prospecting.


Jeff Bezos har «vunnet» kåringen en gang tidligere. Han stakk nemlig av med tittelen «verdens verste sjef» i 2014.

- Advertisement -

Siste nytt

Vinterkaos i Oslo – Hva så?

I TLF har vi jobbet mye for å finne svar på hva som svikter i vinterberedskapen. Er det for...
- Advertisement -

More Articles Like This