Slipper nye ABBA frimerker i anledning 50-årsjubileet for «Waterloo»

0
20

ABBA har solgt over 150 millioner album så langt og er for svenskene en slags alternativ kongefamilie og en viktig kilde for nasjonal stolthet.

Nå er de igjen på et frimerke, denne gangen i forbindelse med at det er hele femti år sdien Sverige vant eurovision finalalen med låten «Waterloo» i 1974. Sangen ble deres definitve gjennombrudd internasjonalt. – I Sverige var de allerede kjente navn. Benny Andersson med Hep Stars, Björn Ulvaeus med Hootenanny Singers samt Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad som soloartister. Andersson og Ulvaeus arbeidet sammen som musikkprodusenter og låtskrivere i Stikkan Andersons plateselskap, Polar Music, før ABBA, blant annet for Ted Gärdestad og Hootenanny Singers.

Les: Avengers stjerne tilbudt rollen som James Bond

1972 kom de første singelplatene der alle fire medlemmene var med på plateomslaget, da med gruppenavnet Björn & Benny, Agnetha & Frida. Den første singelen som ble utgitt under dette navnet, var «People Need Love».[13] I USA ble gruppens tre første singler utgitt på Playboy Records under navnet Björn & Benny (with Svenska flicka).

De var med i eurivisjon i 1973 og havnet på 3.plass. Første gang de opptrådde under navne ABBA var med sangen «Waterloo» i Eurovision i England året etter.

Nå slipper svenske Postnord tre ulike frimerker i anledning jubileet. Det ene har et bilde av kvartetten da de vant, et annet har et bilde av Agnetha, Anni-Frid, Björn og Benny utenfor ABBA Arena i London.

Også Björn Ulvaeus’ ikoniske, stjerneformede gitar som han brukte i Eurovision-finalen, har fått sitt eget frimerke.

Dagens frimerkeheder er langt fra første gang ABBA pryder de små papirbitene: Allerede på 1970-tallet var de å finne på en serie merker laget for å fremme svensk eksportindustri.

Les på Sporten: Vil bruke svenske Dejan Kulusevski for å lande avtale med Antonio Conte

Begrunnelsen for 2024-frimerkene er at ABBA «illustrerer noen eller noe som har betydd litt ekstra for Sverige».

tabola

No posts to display