Slik lager du perfekt lutefisk

0
205
I år må vi lage lutefisken selv Foto: Norges sjømatråd

Denne julen blir annerledes, også for lutefiskelskerne. De tradisjonelle samlingene må avlyses, og den populære fiskeretten må i år nytes på andre og mindre arenaer. Her får du de viktigste tipsene for å lage den perfekte lutefisken hjemme på ditt eget kjøkken.

Tiden før jul er uten tvil høysesong for lutefisk, som gjerne forbindes med sosiale lag. De ivrigste lutefiskspiserne elsker å møtes for å smake på årets produksjon, diskutere og nyte denne tradisjonelle og svært norske retten sammen med likesinnede. Slik blir det ikke i år. I en tid der sosiale sammenkomster har store begrensninger, endres også rammene for lutefiskelskerne.

Enda mer sulten? Vegetarisk fast food i Oslo

Alternativt lutefisklag

– Lutefisken er kanskje den mest sosiale fiskeretten vi har. Den skaper alltid stemning og er en sterk tradisjon mange steder i landet, så det er ingen tvil om at både førjulstiden og selve julen blir annerledes når lutefisklagene må avlyses. Heldigvis er lutefisk en rett som også kler mindre selskaper. Meningene om hvordan lutefisk skal spises er nok like mange også i år, selv om diskusjonene kanskje må tas på digitale flater etter middagen, sier fungerende markedssjef i Sjømatrådet, Guro Jahre Lund.

Pass godt på

Den tradisjonsrike lutefisken kan kokes på flere måter. Felles for dem er at det er viktig å passe godt på når du tilbereder lutefisk.

Skjær lutefisken i serveringsstykker. Dersom du vil ha fast lutefisk, drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.

SISTE: EM i Norge avlyses!

Slik koker du lutefisk

 • Langpanne eller ildfast form
  Legg lutefisken i langpanne eller ildfast form. Dekk formen med folie. Sett langpannen eller formen i stekeovn ved 200 grader. Koketid: 15 minutter per kilo lutefisk.
 • Dampkjele eller fiskekjele med rist
  Legg lutefisk på rist og dryss salt over, rundt 2 ts per kilo lutefisk. Sett risten med lutefisken i en kasserolle med kokende vann, men vannet skal stå under lutefisken. Ulike kokekar kan brukes, men de må ikke være av aluminium fordi aluminium blir mørkfarget av lut. Legg på lokk, la vannet koke til lutefisken er ferdig, omtrent 10 minutter.
 • Mikrobølgeovn
  Legg fisken med skinnsiden ned i en form med lokk, egnet for mikrobølgekoking. For best resultat bør du ikke koke mer enn 1 kilo om gangen. Dryss over 1 ts salt pr kg lutefisk og legg på lokket. Sett ovnen på 600 watt og kok i rundt 6 minutter per kilo lutefisk. La fisken stå 5 minutter med lokket på før servering.Selv om retten er nydelig i seg selv, er det ofte diskusjoner om hvilket tilbehør som er viktigst. Ertestuing, bacon, potet, brunost, sennep og sirup bidrar alle til å sette en ekstra spiss på måltidet.

Sesongvare

– Hvorfor er lutefisk forbundet med så sterke tradisjoner i Norge?

– Jeg tror mye av hemmeligheten er at lutefisk er så mye mer enn en god og velsmakende middagsrett. Det er en sesongvare som mange lengter etter når høsten kommer og som gjerne nytes i en utpreget sosial ramme. På den måten skapes det forventninger og et engasjement som gir lutefisken en ekstra dimensjon og har gjort den til en julefavoritt for mange nordmenn, sier Guro Jahre Lund.

Tradisjonen med lutefisk strekker seg rundt 500 år tilbake, og historiene om hvordan retten ble laget første gang er utallige. Lutefisk er utvannet tørrfisk, som behandles med lut av aske eller kaustisk soda, og så vannet ut igjen.

Enkel å tilberede

Lutefisk går hovedsakelig til det norske markedet, men det eksporteres tørrfisk som siden lutes i andre markeder, som for eksempel i USA. Totalt kjøpte norsk dagligvarehandel og storhusholdning inn 2 077 tonn lutefisk i 2019, ifølge tall fra Flesland Markedsinformasjoner. Markedet har vært stabilt de siste årene, men i fjor ble det kjøpt inn mer fersk lutefisk til dagligvarebutikkene enn året før.

– Når færre går på restaurant, flyttes konsumet av sjømat over til hjemmemarkedet. Det kan gjøre at mange kanskje vil lage lutefisk på eget kjøkken for aller første gang i denne julen. Da er det veldig greit å vite at lutefisk er enkel å tilberede, sier Guro Jahre Lund.

Visste du at:

 • I Norge blir lutefisk som regel fremstilt av tørrfisk fra torsk.
 • På Vestlandet derimot, spesielt i Møre og Romsdal, er det vanlig å lage lutefisken av klippfisk.
 • I Sverige fremstilles det meste av lutefisken av lange.
 • Danmark er det eneste landet i Skandinavia som ikke har noe spesielt forhold til lutefisk.
tabola

No posts to display