fredag, desember 11, 2020

Slaver lager kattematen din

Må lese

Ny strømmetjeneste erstatter Dplay

Discovery lanserer ny global strømmetjeneste. Det betyr at Dplay vil bli omdøpt til discovery+, og at mer...

Senator foreslår Maradona skal ta plassen til gentleman med bart

Argentina er fortsatt i sorg etter Diego Armando Maradona døde for to uker siden, bare 60 år...

Slutt på IKEA-katalogen etter 70 år

I løpet av de siste årene har IKEA blitt mer digital og tilgjengelig, og tatt til seg...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Nestlé lager ikke bare kaffen du drikker, sjokoladen du koser deg med og vannet du får på flaske, de er også desidert størst innen produksjon av kattemat. Avsløringer om utstrakt bruk av slaver har ført til en ny storm mot selskapet. De har bestilt og offentliggjort en studie for å forsøke å bøte på sine image problemer.

Studien kom med skrekkelige avsløringer som selskapet påstår er overraskende. De lover å sette inn umiddelbare tiltak og leie inn kontrollører. Det er spesielt arbeidsinnvandrere til sjømatindustrien i Thailand som har det verst.

Mishandling og lønn som er så dårlig at gjelden de får med å få jobben aldri blir nedbetalt. Systemet for å få arbeid er det samme som benyttes av blant annet Apple.

Les også: Apple slutter med slaver

Et menneskeliv har ingen verdi

Undersøkelsen har fulgt innholdet i Purina Kjæledyrmat. Det har avdekket meget brutale arbeidsforhold med fisking og produksjonen av reker og annen sjømat.  Nestlé skriver som en kommentar til rapporten at alle som handler sjømat fra Thailand løper samme risiko.

Det stemmer, men store industrielle innkjøp gjøres til priser som er så lave at det umulig kan være basert på bærekraftig produksjon med normale arbeidsforhold og lønninger.

FN sitt arbeid mot slavearbeid påpeker at store internasjonale selskaper ikke kan gjemme seg bak sine underleverandører, men at de er direkte ansvarlig for hele sin verdikjede.

Holdes fanget av arbeidsgivere

Arbeiderne kommer fra Myanmar og Kambodsja. Formidlere forlanger penger for å skaffe dem jobb. Så holdes arbeiderne fanget på fiskefartøyer, i havner og på oppdrettsanlegg mens de arbeider for å betale tilbake mer penger enn de kan tjene, beskriver nyhetsbyrået AP.

Noen ganger er garnet for tungt, og arbeidere trekkes ned i vannet og forsvinner. Når noen dør, kastes han i vannet, forteller en burmesisk arbeider til Verité, organisasjonen som har undersøkt på vegne av Nestlé.

Les også: Vann er ikke en menneskerett

Lover å rydde opp

Næringsmiddelkonsernet lover å offentliggjøre rapportene og strategien for å rette opp. Alle potensielle underleverandører kommer til å bli pålagt å rette seg etter nye krav blant annet til menneskerettigheter.

«Tvangsarbeid og overgrep mot menneskerettighetene hører ikke hjemme i forsyningskjeden vår» sier Nestlés driftsdirektør Magdi Batato.

- Advertisement -

Siste nytt

Ny strømmetjeneste erstatter Dplay

Discovery lanserer ny global strømmetjeneste. Det betyr at Dplay vil bli omdøpt til discovery+, og at mer...

Senator foreslår Maradona skal ta plassen til gentleman med bart

Argentina er fortsatt i sorg etter Diego Armando Maradona døde for to uker siden, bare 60 år gammel av hjerteattakk. Den argentinske...

Slutt på IKEA-katalogen etter 70 år

I løpet av de siste årene har IKEA blitt mer digital og tilgjengelig, og tatt til seg nye måter å få kontakt...

Hva skjer hvis forskere finner ut at Covid-19 ikke kommer fra Kina?

Du kan i en artikkel i Forskning skrevet av rådgiver i Veterinærinstituttet Bryndis Holm lese at det er satt sammen en internasjonal...

Tenerife er Spanias første smarte turistøy

Tenerife har utnyttet lavkonjunkturtiden under Covid-19 pandemien godt, noe som har resultert i utnevnelsen "Spanias første smarte turistøy".  Kåringen er...

More Articles Like This