Annonse

shadow
shadow

CEO of Nestle Peter Brabeck-Letmathe drinks water during a news conference at the WEF in DavosDette er ansiktet til en av verdens største drittsekker, styreformann i Nestlé Peter Brabeck. Kampen om vannet har nå begynt for alvor og Nestlé presser offentlige myndigheter over hele verden som har dårlig råd til å selge dem rettighetene til offentlige vannressurser.

Vannet pumpes opp, tappes på flasker, sendes ut og det koster oss 2 000 ganger mer på flaske.

Alle vet at uten vann dør vi, Peter Brabeck har klart å hindre at vann defineres som en menneskerett på World Water Forum i 2000. Det lykkes de med og startskuddet for privatisering og kommersialisering kunne komme.

Vi har da nok med vann tenker du og for Norges del stemmer det veldig godt. Vi har så det holder, men det er ikke tilfelle mange steder i verden og flere steder blir det også. På grunn av global oppvarming og tapping av grunnvann i stor skala, blant annet av Nestlé øker andelen mennesker som ikke har tilgang på vann og som ikke har råd til å kjøpe på flaske. Bønder klarer ikke dyrke jordene sine, dyrene dør av vannmangel og hungersnød setter inn med stor lidelse og katastrofer som svaret.

 

Les også: Oljefondet stjeler vann fra de fattige

Internasjonal vannhandel og mangel på tilgang til vann tar nå livet av mange tusen mennesker i den 3dje verden hvert år. Selfølgelig skal man kunne selge vann, men ikke på bekostning av normal tilgang på vann for alle. Vann er og burde alltid være en menneskerett og være en av de tingene som opplagt burde sette ønske om profitt i andre rekke.

Akkurat nå over hele kloden, presser Nestlé på for å privatisere og kontrollere offentlige vannressurser.

Nestlés styreformann Peter Brabeck, har forklart sin filosofi med » Den ene mening, som er ekstrem, er representert ved de frivillige organisasjonene, er å erklære vann en offentlig rett. Det betyr at som et menneske du bør ha en rett til vann. Dette er en ekstrem holdning. »

Siden dette sitatet har fått stor oppmerksomhet og mange kraftige reaksjoner, har Brabeck sagt at det ikke var det han mente, men like fullt i samme tempo som tidligere tvinger Nestlé lokalsamfunn til å gi opp kontrollen over sine vannresurser.

Les også: George Clooney synes pengene er viktigst

Nå, i land rundt om i verden, fremmer Nestlé flaskevann som et statussymbol. De pumper ut store volum friskt vann, grunnvannet synker og lokale brønner blir degradert. Sikkert vann blir et privilegium bare for de velstående.

Les også: Vannkrigen fortsetter

Nestlé har en ekstrem fortjeneste på vann og tjener flere milliarder dollar vært år på denne virksomheten.

Det er laget en oppfordring til Nestlé som du kan delta på ved å følge denne linken.

Ta et standpunkt for offentlige vannkilder. Fortell Nestlé at vi har rett til vann.

Author

Michael Breines Oredam
Michael Breines Oredam

Berømt skihopper og operasanger

Annonse

shadow
 • Pingback: Slaver lager kattematen din | F7()

 • Pingback: Hva skjer når vann privatiseres? | F7()

 • Halvard Johannes Hansen

  Det er jo kun en ting og gjøre, og det er å tvangsplassere nullet Peter Brabeck så midt inne i Sahara som mulig, kun iført truse og med en halv halvliters flaske med brakkvann, tenker pipa får en annen låt da.

  • Erling Lona

   Tror ikke det, han snakker IKKE om drikkevann, men det vannet du bruker når du vanner plen eller vasker bilen din.

   • sparkmandrill

    Vasker du bilen med vann fra flaske?

    • Erling Lona

     Kun Evian brukes når bilen vaskes, med bobler selvsagt. Kun fra glassflaske, plastflaskene setter igjen litt lukt!

 • Erling Lona

  Kan dere se på original artikkelen og se om det er riktig det dere siterer? http://www.theguardian.com/sustainable-business/nestle-peter-brabeck-attitude-water-change-stewardship
  Avsnitt fem og seks under «A difficult sell» er det dere siterer. Mister litt betydning når Braback mener at det er de 98,5% av vann som brukes til alt annet en drikkevann han mener ikke er en menneskerett?
  Dette er å bli tatt med buksa langt nede, muligens også noen annens bukse. Litt etterrettelighet må man kunne vente av et nettsted som prøver å være seriøst. Finn original sitat først og så kan dere kritisere

  • PolitiskUkorrekt

   Jeg er klar over at jeg drar en ukvalifisert slutning her, men hvorfor mener du at selskaper som Nestle` skal ha kontrollen over, og tjene grovt på de 98,5% av vannet som ikke brukes til drikkevann?
   (i dag er det forøvrig nettopp drikkevann på flaske de tjener vanvittige summer på)
   Og tror du virkelig at en toppsjef i et slikt selskap gjør dette fordi han ønsker å redde verden, når han attpåtil uttaler at det viktigste er å sørge for at aksjonærene får sin avkastning?

   • Erling Lona

    Jeg sier ingen ting om at jeg er for Nestlé og andre mega selskaper skal kontrollere naturresursene. Jeg ber bare om å etter gå påstander slik at man ikke blir tatt med buksa nede på knærne, som her, jeg er sikker på at du ikke viste hvor denne påstanden kom fra eller var interessert i å finne det ut.
    Firmaet er forøvrig ingen engel akkurat, men skal du kritisere firmaet og toppsjefen må det i det minste være hold i det. Det er nok saker du kan ta dem på hvis du gidder å lete.
    Jeg slutte også ut i fra ditt svar at du mener det er en menneskerett å vanne plena og vaske bilen selv om det er vannmangel i verden.

 • Vi må stemma med lommeboka. Vi kan klara oss svært godt UTAN Nestle sitt pulverkaffi og pulvermjølk.

 • Tone dahl

  Problemet er at Nestle vil kjøpe opp vannresurser og putte vannet på flasker. I landsbyen Bhati Dilwan i Pakistan har nestle boret to dybe brønner som har tørket ut befolkningens drikkevannkilder. Slik at folk må kjøpe vann på flaske Pure Life. i Nigeria likeså. Nestle tømmer utviklingsland for grunnvann, og tvinger folket til å kjøpe vann på flaske. Dette er nyliberalisme i et nøtteskall, eller kanskje i en plastflaske.

 • Reidar Rasch

  Joda, det er det. Det er IKKE en rettighet, en eiendom som noen/den enkelte – kan kreve andel i Så enkelt er det…