Sammenlign lån og spar penger

0
61

Vi kan alle havne i situasjoner hvor vi trenger å låne litt ekstra penger. Trenger du, for eksempel, et forbrukslån, er det svært lurt å ha gjort seg opp noen tanker på forhånd slik at du sparer penger. Vårt viktigste råd er at du alltid sammenligner lån. 

Det kan en sammenligningstjeneste hjelpe deg med. Å sammenligne lån er veldig enkelt, og det er i tillegg en rask prosess. Det letteste er selvfølgelig å bruke en sammenligningstjeneste, som Sambla Norge. Å sammenligne vil si at informasjonen du oppgir til tjenesten, det vil med andre ord si søknaden, sendes til flere banker på en og samme gang. Resultatet er at du vil motta flere lånetilbud. 

Dette er helt gratis og uforpliktende. Når du har mottatt lånetilbudene, kan du gå gjennom dem slik at du finner det ene som fungerer best for deg. Ofte er det slik at du også kan få hjelp av en rådgiver hos sammenligningstjenesten. Dette er spesielt lurt om du er i tvil om hva du skal se etter når det gjelder renter, lånesum og nedbetalingstid. Sammenligner du flere bankers tilbud på lån kan dette spare deg for mange penger i det lange løp. Jo billigere lån, jo bedre er det for din økonomi. 

Hvilke lån bør du sammenligne?

Det lønner seg egentlig å sammenligne alle typer lån, men det viktigste er at du sammenligner forbrukslån nøye. Her er det store forskjeller på hva som blir tilbudt. Et forbrukslån er et lån uten en form for pant eller sikkerhet. Det betyr at du ikke må stille noe av det du eier som sikkerhet til banken for lånet du tar opp. Siden forbrukslån er et usikret lån, vil det ofte ha litt høyere renter enn lån med sikkerhet, men her er det som sagt store variasjoner. 

Et forbrukslån har mange bruksområder, og det stilles ikke noe krav til hva pengene skal brukes til. Vanlige bruksområder for dette type lånet er oppussing, reiser og oppdekking av uforutsette utgifter. Innenfor kategorien forbrukslån finner du mange underkategorier, deriblant smålån, privatlån og refinansieringslån. 

Faktorer som påvirker lånet ditt

Når du sender inn en lånesøknad, vil det bli foretatt en personlig vurdering av deg. Din bosituasjon, arbeidsforhold, hva du har av inntekter og faste utgifter samt eventuelle tidligere lån vil påvirke hva du kan få innvilget i et nytt lån og hvilke krav som følger med. Hvilke krav som følger med, kan være veldig individuelt. Dette er en ekstra grunn til hvorfor det er lurt å sammenligne – Bankene stiller nemlig litt ulike krav, og noen har mildere krav enn andre. 

Faktorer som det er svært viktig at du vurderer, eller får en økonomisk rådgiver til å hjelpe deg med, er den nominelle renten og den effektive renten. Den nominelle renten er selve grunnrenten på lånet ditt, mens den effektive renten er grunnrenten sammen med alle kostnader på lånet, som termingebyrer og fakturagebyrer. 

Det er spesielt den effektive renten du bør være oppmerksom på. Det er nemlig den som i stor grad avgjør hvor mye ekstra lånet vil koste deg. Jo lavere den effektive renten er, jo mer vil du spare av penger i løpet av nedbetalingsperioden. 

Fordelen med å sammenligne lån

Fordelen med å sammenligne lån er ganske klar. Ved å sende inn en lånesøknad til flere långivere samtidig må de i en større grad konkurrere om å få deg som kunde, og dette fører til at de ofte er villige til å gi deg gunstigere vilkår, som, for eksempel, en lav effektiv rente. 

Å bruke en sammenligningstjeneste sparer deg også for mye tid, da du slipper å gjøre masse undersøkelser selv. Tiden du sparer kan du heller bruke på å gå gjennom låneavtalene du får alene eller sammen med en økonomisk rådgiver. Husk at du kun forplikter deg om du velger å signere under en avtale. 

«Skrevet av Ostriching.se»

tabola

No posts to display