RØYTE-TID, -et hårete mareritt

0
684

En «hårete» tid.

 

Dear_labby_dog_shedding

Vi kjenner det alle på oss. Tiden vi er inni. Følelsen av velbehag. Lukten av nye friske dufter. Sene kvelder, varme, lyset, stemningen på kafeen, smilet til naboen, barnelek i gatene og lettkledde turgåere i marka. For ikke å snakke om de deilige solstrålene som strekker seg inn gjennom vinduene våre. Inn på de rengjorte og blanke (åjda) «hårete» vinduskarmene!

Det er nok en gang den perioden i året. Perioden som kan få hver og en av oss dyreeiere til å tørne gærne, mens vi lure på om vi har fått støv …, -nei hår på hjernen. Hår på gulvet, hår i sofaen, hår på stolen, på bordet, i kaffen, i maten, oppover gardinet, hår på benken, hår på klærne, hår i hyllene, på teppet, på tannbørsten, i sengen, i ansiktet, i munnen, i øyet, hår langs veggen … -hår.

Overalt er det hår. Verden innendørs har fått et nytt «slør» hengende over seg. Et hårete slør som angriper alt innenfor våre fire vegger.  I tillegg har det «normale» støvlaget langs gulvlistene plutselig blitt til store pelsdotter som kommer smygende frem en etter en til de ligger side om side som en armé, klare til attack.

Det er vår, ja til og med snart sommer … –og røyte-tid.

 

Finnes det en mirakelkur som motvirker pelsfelling? 

Enten man er hunde- eller katteeier er dette for mange av oss et årlig problem, eller et mareritt i enkelte tilfeller, som vi gjerne skulle vært foruten. To ganger i året, på våren og på høsten, vet vi at daglig pelsstell er et must om vi skal unngå å bade i pels, hår, dotter og ull hvor hen vi snur oss.

Spørsmålet er om det finnes metoder for å motvirke eller unngå denne fellingen av pels. Og hvordan bli kvitt mest mulig hår/pels på kortest mulig tid? Om ikke annet redusere den til det minimale.

Selvsagt finnes det ingen «mirakelkur» for denne type pelsfelling. Det ligger genetisk til grunn, altså naturlig nedarvet hos alle raser, med unntak av naken hunder/katter. Også hos våre mest allergivennlige/hypoallergeniske hunderaser som normalt sett ikke røyter, er felling av pelsen i denne perioden også et faktum, men da i minimale (ubetydelige) mengder og stort sett helt uproblematisk. Fra disse hundene vil du neppe finne hår nedgravd i sofaen eller store pelsdotter rullende frem og tilbake på gulvet. Disse hundene slepper pelsen kun under børsting, og du vil oppleve at hunden slepper pelsen lettere når våren er her og varmen setter inn. Bichon Frise og Puddel er to av rasene som anbefales om røyte-periodene ansees som et stort problem.

 

Tisper røyter oftere og gjerne kraftigere.

De fleste raser slipper pelsen normalt sett minimum to ganger i året. Vår og høst. Er det store klimaendringer eller plutselige temperaturforandringer, kan pelsfelling/røyting påvirkes i større eller mindre grad også ellers i året. Også lysforhold og luftkvalitet kan ha en påvirkning på pelsfelling hos våre firbente. Generelt sett røyter tisper kraftigere en hannhundene. Både tisper og hunnkatter røyter også gjerne før eller under løpetid grunnet hormonsvingninger, samt at de begge ofte har et stort pelsslepp under drektighet og mens de dier valpene/kattungene. Hunder som er kastrerte røyter noe mindre enn ukastrerte hunder. Mange tror at korthårsraser kontra langhårsraser er mer egnet for å unngå nettopp pelsfelling/røyting. Noe som absolutt ikke stemmer. Pelsen og hårstråene hos korthårede raser er ofte stivere og gjerne litt glattere i strukturen enn hårstråene hos langhårede. De kjennes også litt spissere ut. Derfor kommer seg derfor inn overalt. -Så der hvor langhårene legger seg på utsiden av sofaputen, stikker korthårene gladelig halvveis innom en tur for å hilse på innmaten i sofaputen! Noe som igjen fører til vanskeligheter med fjerning av uønsket hår/pels bokstavelig talt overalt.

 

13 punkter som vil gjøre hverdagen lettere for både dyret og eier.

Problemer er til for å løses, så for å redusere denne røyte-perioden, samt maksimere gleden ved dyrehold også på våren og høsten, har vi satt opp noen punkter vi bør huske på for å opprettholde et kjærlig forhold til våre firbente pelskledde familiemedlemmer:

 

1: Ha støvsugeren klar 24/7

 

2: Hva skyldes pelsfellingen?

Finn ut om pelsfellingen faktisk skyldes en av de to normale røyte-periodene. (vår og høst) Er du usikker på om det kan være en annen årsak til pelsfellingen, bør du kontakte dyrlegen din. Hunder og katter kan i likhet med oss mennesker få allergiske reaksjoner eller hudirritasjon av bl. annet fôr/mat, tyggebein, sjampo, eller av annet de har fått i seg eller kommet borti. Noe som kan føre til høyere eller mindre grad av pelsfelling. Enkelte raser er også mer sensitive enn andre raser og har lettere for å røyte. Rådfør deg derfor med dyrlegen om du tror pelsfellingen er unormalt høy.

 

3: Gå til anskaffelse av riktig pelsutstyr

Obs: Det er veldig viktig å huske på at pelsutstyret som brukes under røyte-perioden, ikke bør brukes til vanlig. De brukes kun for å fjerne døde hårstrå og underullspels. Man må også huske på at flere av børstene/utstyret som brukes i røyte-perioden, vil på enkelte hunder og katter ødelegge/fjerne den naturlige dekkpelsen og underullen, -noe som kan skape problemer for hunder som stilles ut i denne perioden. Vær derfor varsom med hvilke karder/utstyr man bruker i denne perioden om planen er å oppnå BIS.

Pelsutstyr for korthårsraser i røyteperioden:

* pelsskrape

* metall-karde

* «Furminator» (favoritt)

* gummibørste

 

Pelsutstyr for medium og langhårsraser i røyteperioden:

* «Furminator» (favoritt)

* metall-karde (gjerne med roterende pigger)

* «Coat King» trimmestrigle/karde (anbefales)

* normal karde

Eksempel på utstyr velegnet til røyte-perioden:

GR1018   13762-DEFAULT-l      

 

 

4: Gå daglig over pelsen med utstyret beregnet for røyte-perioden

 

5: Gå til anskaffelse av en spesialsjampo og pelsprodukter beregnet for å redusere høy pelsfelling

Det finnes mange forskjellige pelsprodukter på markedet. Forhør dere med dyrlegen eller en dyrebutikk ansatt om hvilket produkt som anbefales å bruke i denne perioden.

 

6: Bad hunden regelmessig

Har hunden tatt seg en dukkert i klorvann, saltvann eller i ferskvannet, så husk å skylle den godt etterpå. Det finnes partikler i vann (utenom springvann) som kan være med på å øke pelsfelling og hudirritasjon.

 

7: Beskytt sofaen

I enkelte dyrebutikker finner man flere ulike pledd/tepper i microfiber kvalitet. Perfekt til bruk i sofaen, da pels og hår fester seg minimalt til disse.

 

8: Pass på at hunden eller katten får i seg nok kosttilskudd, vitaminer og mineraler

Omega 3 er et perfekt fiskeolje produkt som vil være med på å styrke hud og hår, samt øke glans og pelskvalitet. Dette vil igjen redusere høy pelsfelling/røyting. Det samme vil en B-vitamin sprøyte gjøre. Kvalitetsfôr kjøpt hos dyrlegen eller i dyrebutikken er absolutt å anbefale da disse stort sett inneholder all næring hunden eller katten trenger. Rådfør deg også her med en kyndig om hva som lønner seg å gi i røyte-perioden og ellers i året.

 

9: Beskytt bilsetet

Sitter hunden fastspent i bilsetet, anbefales en bilsete-duk/teppe som tar imot alt av løs pels, hår, møkk, søle osv.

 

Og til slutt … (av undertegnedes erfaring) noen aldeles viktige punkter man bør huske på i røyte-perioden.

10: Fyll opp med nye støvsugerposer og et 10-talls microfiber kluter/vaskefiller for rask og effektiv rengjøring

 

11: Kjøp inn i alle fall 10 stk. klesruller

Dem får du aldri nok av. Fåes kjøpt i samtlige klesbutikker.

 

12: Unngå sorte klær

 

13: Hold alltid stuen dyre-fri etter rengjøring om du vet du skal ha allergikere på besøk.

 

God hårete vår og sommer …

tabola

No posts to display