onsdag, desember 1, 2021

Portugal, torskelandet uten torsk

Må lese

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020.
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Portugal er landet som spiser mest torsk i verden. De spiser 1/5 av all torsken som fanges i verden, men aller helst vil de at den skal være norsk.

Portugal er vårt viktigste marked for klippfisk av torsk, for de ser på norsk klippfisk som sin nasjonalrett. Ferske tall viser at den norske klippfiskeksporten av torsk hadde en volumvekst på 9 prosent i oktober, mens volumet til Portugal økte 25 prosent, eller 891 tonn. Hittil i år er det i tillegg god vekst for fryst, fersk og saltet torsk.

Les: Bakverk til 10 kr ble oppfattet som fartsgrense

I fjor eksporterte vi i underkant av 39.000 tonn torsk til dem, til en verdi av 2,9 milliarder kroner.

Klippfiskjuletre er et kjent syn i portugisisk dagligvare i desember. Foto: Norges sjømatråd.

Desember er klippfiskmåneden

  • Med tanke på at hele 20 prosent av all verdens torsk blir spist i Portugal, er det svært positivt at samfunnet der er i ferd med å normaliseres etter korona, spesielt fram mot jul, for bacalhau er obligatorisk på julaften. Hvis også turismen etter hvert kommer tilbake til Portugal, lover dette godt for etterspørselen av norsk klippfisk, sier Sjømatrådet utsending i Portugal, Johnny Thomassen.

Han forteller at portugiserne spiser 20.000 tonn klippfisk i desember. 12-13.000 tonn spises på selve julaften. Undersøkelser viser i tillegg at 70 prosent av portugiserne sier bacalhauen MÅ vere fra Norge – «da Noruega».

  • Portugiserne er så glade i sin klippfisk fra Norge, at når de nå skal kåre Årets kokk, så kan finalistene kun bruke portugisiske råvarer. Men det er ett unntak: Norsk klippfisk. Klippfisken som brukes i finalen skal være norsk. De ser på den som sin egen, forteller Thomassen.

Klippfiskrekord

Siden det nå nærmer seg desember, som altså er klippfiskens høysesong i Portugal, ble verdens største landing av klippfisk gjort på Aveiro havn. For to uker siden ankom et fraktskip med 2000 tonn klippfisk fra Fjordlaks i Ålesund. Dermed er portugisisk jul blitt reddet, ifølge Thomassen

  • Dette er enorme mengder med klippfisk fra Fjordlaks, og den er sårt tiltrengt.

Thomassen forklarer at på grunn av logistikkproblemer med mangel både trailere og sjåfører, turte ikke portugiserne å få sin kjære klippfisk transportert fra Ålesund med trailere. I stedet fikk de klippfisken fraktet med båt – og det med en rekordlast – om lag 100 ganger mer enn en vanlig sending på trailer.

Klippfiskleveransen fra Ålesund var så kjærkommen at både portugisiske TV-stasjoner og aviser møtte opp da skipet la til kai.

­- Vi er allerede i ferd med å få en ny forsendelse som ligner denne til å ankomme før jul, sier Simao Gonçalves fra det nasjonale handelsselskapet for bacalhau til den portugisiske TV-kanalen RTP. Han forteller at det tar tre dager å losse de 2000 tonnene med klippfisk som allerede har ankommet. Klippfisken har en verdi på mer enn 20 millioner euro.

Les på Sporten: Bekreftet: Watford henter akrobatisk keeper

- Advertisement -

Siste nytt

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som en dyr by er faktisk...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020. – Selv om...

Guadalupe Maravilla presenteres i en stor utstilling på Henie Onstad

Guadalupe Maravilla har nettopp blitt utnevnt til mottager av Lise Wilhelmsen Art Award og blir for første gang presentert i en soloutstilling...

Vipps varsler Black Friday sin død

Vi ser endringer i folks handlemønster som tilsier at 2021 kan vise seg å bli siste år med Black Friday som fenomen,...

More Articles Like This