Plutselig støtter Gorbie Putin

0
196

Det er 25 år siden Berlin murens fall og i kveld kunne berlinere se 8000 ballonger forsvinne ut i nattehimmelen som et symbol på at skille mellom øst og vest også forsvinner i løse luften.

Men nå på grunn av situasjonen i Ukraina bygger dette skillet seg opp igjen i raskt tempo, retorikken fra den kalde krigen er tilbake.

På et av mange symposium i disse dager i nærheten av Brandenburger Tor i går morges, advarte tidligere sovjet president Mikhail Gorbatsjov om at verden var «på randen av en ny kald krig» og kritiserte ikke Putin, men vesten for å ha sådd frøene til den nåværende krisen.

«I stedet for å bygge nye mekanismer og institusjoner for europeisk sikkerhet og forfølge en stor demilitarisering av europeisk politikk i vest, og spesielt i USA. Så fortsatte militariseringen lenge etter at vesten seiret i den kalde krigen,» sa Gorbatsjov mannen bak Sovjetunionens glasnost og perestrojka reformer.

Han sa videre at «Euphoria og triumfalisme gikk til hodet på vestlige ledere. De benytter seg av Russlands svekkelse og mangelen på en motvekt, hevdet at de har monopol lederskap og dominans i verden. »

Utvidelsen av NATO, Kosovo, rakettforsvarsplaner og kriger i Midtøsten hadde ført til en «kollaps av tillit», sa Gorbatsjov, nå 83. «For å si det metaforisk, en blemme har nå omgjort til et blodig, betent sår. »

De som opplevde den kalde krigen husker at det var to blokker NATO på den ene siden og Warszawa pakten på den andre. I dag er det bare den ene siden igjen til tross for avtaler om gjensidig nedrustning og nedbygging av blokker.

Det overrasker mange at tidligere frittalende kritiker av Vladimir Putin, Gorbatsjov støtter så tydelig den nåværende russiske presidentens holdning over hele Ukraina, og hans oppfordring til vestlige ledere å «vurdere nøye» Putins siste bemerkninger på Valdai forum: «Til tross for den harde kritikken mot vest, og i USA spesielt, jeg ser i sin tale et ønske om å finne en måte å redusere spenninger og til slutt å bygge et nytt grunnlag for samarbeid. »

Fredag ettermiddag fikk vi enda en påminnelse om de gamle øst-vest spenningene som fortsatt er tilstede i Tyskland når den vanligvis trauste saksbehandlingen av Forbundsdagen ble vekket opp av en musikalsk gjest. Artist og låtskriver Wolf Biermann, som ble kastet ut av DDR i 1976, utførte en protest sang kalt Ermutigung (Oppmuntring) og tok for seg politikere fra Die Linke (Vänsterpartiet), etterfølgere til Øst-Tysklands regjeringspartiet, SED en etter en.

Dette er festiligheter med en bismak, mottoet «mot for frihet» har fått mange til å reagere, over 1000 personer døde i forsøk på å forlate øst Berlin og mange mener at dages politikere inkludert Angela Merkel ikke tilstrekkelig har tatt avstand fra politikken ført før murens fall.

 

Minst to millioner mennesker er ventet å delta på en grand street festival ved Brandenburger Tor. Den tidligere polske presidenten Lech Walesa, ungarsk ex-president Miklos Nemeth, samt Gorbatsjov og den tysk president Gauck, er alle ventet å delta.

 

Musikken på arrangementet vil i hovedsak være av Berlin State Orchestra, dirigert av Daniel Barenboim og Rockebandet Dum fra Øst-Berlin og britiske superstjerne Peter Gabriel, han skal fremføre David Bowies sang Heroes.

 

Midtpunktet i festlighetene vil bli dannet av en ambisiøs kunstinstallasjon. Siden fredag morgen har 8.000 hvite ballonger blitt festes til bakken langs den tidligere grensen. Etter solnedgang, lyser de opp for å danne en 15 km-lange «vegg av lys». Denne kvelden ballongene vil bli sluppet ut i luften en etter en, til musikk av Beethovens Ode to Joy.

Berlin ordfører Klaus Wowereit, samt æresgjester inkludert fredsprisvinner Muhammad Yunus, Nasa astronaut Ron Garan og Wikipedias grunnlegger Jimmy Wales, vil starte ballong slipp på 19:00 lokal tid.

tabola

No posts to display