tirsdag, juli 14, 2020

Og siden har ingen sett´n

Må lese

Dette er Tysklands neste landslagssjef

"Sniffi fingers" gjør sikkert en god jobb etter sjokket fra forrige fotball VM. Tyskland vinner fotballkamper igjen....

Kjempeflott sprer seg i hele Europa

Det er ingen dyr i den norske fauna som gjør flere folk syke enn flott. Det er...

Jim Carrey gir ut sin første bok

Man kan se tydelig at det har skjedd noe med Jim Carrey som har fått gummitryne til...

Turistforeningen har tatt pulsen på samfunnet vårt og komponert en fjelltur som tar to-tre uker. Til gjengjeld gjør den som sliter seg gjennom maratonturen på 350 kilometer seg fortjent til en plass i DNTs ”Hall of Fame”. Altså, perfekt for det moderne norske friluftsmennesket: det er ekstremt, målbart og tar seg godt ut på sosiale medier.

De siste ti-tyve årene har det dukket opp nye friluftsaktiviteter/ konkurranseformer som prøver å overgå hverandre i fysiske og mentale utfordringer. Den olympiske bevegelsens motto; citius (raskere), altius (høyere), fortius (sterkere), har for alvor blitt ledestjernen for mange såkalte mosjonister. Det virker som det ikke er grenser for hvor langt vi skal gå i å pine kroppen og «flytte våre grenser».

Birken har utnyttet denne utviklingen, og tilbyr idag treningshungrige og utålmodige mosjonister muligheten til å albue seg i kø frem mot Lillehammer på ski (rennet), sykkel (rittet) eller løpende (løpet). Den sterke konkurransen for å vinne en plass på startlisten, indikerer at interessen er stor hos de mange for å kunne presse seg fysisk i en «konkurranseinnpakket» friluftsaktivitet.

I takt med at en større andel av norges befolkning sliter med å holde Helsedirektoratets retningslinjer for riktig kroppsvekt, søker en økende andel nordmenn også de ekstreme fysiske utfordringene. Er hverdagen vår i trygge og rike Norge blitt for kjedelig, eller er vi rett og slett en nasjon hvor et økende antall mennesker gjenoppdager kulturarven tur, i en innpakning tilpasset det 21. århundre?

Det som er sikkert, er at for å kunne drive kroppen frem i ekstreme friluftsaktiviteter uten å skade seg, forutsetter en betydelig treningsmengde. Langrennsløperen Eldar Rønning ble i et intervju på NRK P1 spurt om hva som er viktig for å kunne bli en toppidrettsutøver. Noe av det første Rønning trakk frem, var evnen til å være egoist med full fokus på egen trening og restitusjon.

Skillet mellom toppidrettsutøvere og ekstreme «mosjonister» synes å bli mindre. Er de ekstreme utholdenhetsaktivitetenes økende popularitet rett og slett et symptom på at det nå er mer anerkjent å være rendyrket egoist, så lenge formålet er å dyrke en ekstrem, maskulin og målbar aktivitet?

Kari Merete Horne i Den Norske Turistforening oppfordrer de som setter ut på den 350 kilometer lange turen over Hardangervidda, Skarveheimen, Jotunheimen og Breheimen, til å nyte naturen. Hun uttalte det så vakkert og romantisk at: «den som bruker mest tid har vunnet» (D2 juli). Særlig.

Nå er det bare å vente på den første gærningen som bestemmer seg for å trene seg opp til å løpe hele distansen – helt i tråd med friluftstrendene.

- Advertisement -

Siste nytt

Dette er Tysklands neste landslagssjef

"Sniffi fingers" gjør sikkert en god jobb etter sjokket fra forrige fotball VM. Tyskland vinner fotballkamper igjen....

Kjempeflott sprer seg i hele Europa

Det er ingen dyr i den norske fauna som gjør flere folk syke enn flott. Det er ikke alltid man legger merke...

Jim Carrey gir ut sin første bok

Man kan se tydelig at det har skjedd noe med Jim Carrey som har fått gummitryne til å "vokse opp". - Han...

Pep Guardiola: «Love Simone, hate fascism»

Manchester City manager Pep Guardiola leder sitt lag, som alltid med empati, men det stopper ikke der. Han er ikke redd for...

Planlegger verdens største flytende havvindpark

Equinor ligger langt nede på listen over miljøvennlige oljeselskaper (burde være enkelt å være på topp der) til tross for at de...

More Articles Like This