Og siden har ingen sett´n

0
123

Turistforeningen har tatt pulsen på samfunnet vårt og komponert en fjelltur som tar to-tre uker. Til gjengjeld gjør den som sliter seg gjennom maratonturen på 350 kilometer seg fortjent til en plass i DNTs ”Hall of Fame”. Altså, perfekt for det moderne norske friluftsmennesket: det er ekstremt, målbart og tar seg godt ut på sosiale medier.

De siste ti-tyve årene har det dukket opp nye friluftsaktiviteter/ konkurranseformer som prøver å overgå hverandre i fysiske og mentale utfordringer. Den olympiske bevegelsens motto; citius (raskere), altius (høyere), fortius (sterkere), har for alvor blitt ledestjernen for mange såkalte mosjonister. Det virker som det ikke er grenser for hvor langt vi skal gå i å pine kroppen og «flytte våre grenser».

Birken har utnyttet denne utviklingen, og tilbyr idag treningshungrige og utålmodige mosjonister muligheten til å albue seg i kø frem mot Lillehammer på ski (rennet), sykkel (rittet) eller løpende (løpet). Den sterke konkurransen for å vinne en plass på startlisten, indikerer at interessen er stor hos de mange for å kunne presse seg fysisk i en «konkurranseinnpakket» friluftsaktivitet.

I takt med at en større andel av norges befolkning sliter med å holde Helsedirektoratets retningslinjer for riktig kroppsvekt, søker en økende andel nordmenn også de ekstreme fysiske utfordringene. Er hverdagen vår i trygge og rike Norge blitt for kjedelig, eller er vi rett og slett en nasjon hvor et økende antall mennesker gjenoppdager kulturarven tur, i en innpakning tilpasset det 21. århundre?

Det som er sikkert, er at for å kunne drive kroppen frem i ekstreme friluftsaktiviteter uten å skade seg, forutsetter en betydelig treningsmengde. Langrennsløperen Eldar Rønning ble i et intervju på NRK P1 spurt om hva som er viktig for å kunne bli en toppidrettsutøver. Noe av det første Rønning trakk frem, var evnen til å være egoist med full fokus på egen trening og restitusjon.

Skillet mellom toppidrettsutøvere og ekstreme «mosjonister» synes å bli mindre. Er de ekstreme utholdenhetsaktivitetenes økende popularitet rett og slett et symptom på at det nå er mer anerkjent å være rendyrket egoist, så lenge formålet er å dyrke en ekstrem, maskulin og målbar aktivitet?

Kari Merete Horne i Den Norske Turistforening oppfordrer de som setter ut på den 350 kilometer lange turen over Hardangervidda, Skarveheimen, Jotunheimen og Breheimen, til å nyte naturen. Hun uttalte det så vakkert og romantisk at: «den som bruker mest tid har vunnet» (D2 juli). Særlig.

Nå er det bare å vente på den første gærningen som bestemmer seg for å trene seg opp til å løpe hele distansen – helt i tråd med friluftstrendene.

tabola

No posts to display