onsdag, mai 5, 2021

OECD med rystende korrupsjonsrapport

Må lese

Tor Olav Trøim henter skitne penger fra verdens største rasshøl!

Det jeg trodde ikke var mulig har nå skjedd, en norsk forretningsmann Tor Olav Trøim har funnet...

Real Madrid-spiller kun timer unna fra å miste Champions League semifinalen

Brasilianeren Marcelo har vært med på å vinne alt for Real Madrid. Som 32-åring begynner det å...

Historien om vibratoren

Vibratoren er slett ikke en nykommer på markedet for sexleketøy. Historien går faktisk helt tilbake til middelalderen,...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Vanvittige summer forsvinner i korrupsjon og ulike former for tyveri. Dette sammen med militær pengesløsing er en vesentlig årsak vi fortsatt har fattigdom og er maktesløse i å løse globale utfordringer.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har gjennomført en omfattende undersøkelse av avtaler inngått de siste 15 årene og funnet ut at bilder er vesentlig annerledes enn vår oppfatning.

Vi har en oppfatting av at korrupsjon er noe som foregår i fattige diktaturer og land vi ikke ønsker å sammenligne oss med. Rapport som viser et helt annet bilde, et bilde som er stygt, nært vår egen virkelighet og som viser vi er direkte utsatt for skadevirkningene.

Den mest omfattende korrupsjonen gjøres av multinasjonale selskaper som ønsker kontrakter i rike land. Det er ikke små tall det dreier seg om, gjennomsnittsverdien på korrupsjonen er ca. 100 millioner kroner eller 11% av transaksjonsverdien til avtalen. Undersøkelsene viste videre at dette var i full forståelse med ledelsen i selskapet og at på offentlig side ble fordelt på flere aktører og ikke enkeltpersoner. Sentrale myndighetspersoner bytter ofte side og får i mange sammenhenger en ekstrem lukrativ inngang i pensjonisttilværelsen. I USA går nesten 70% av alle pensjonerte generaler/admiraler over til stillinger som skal sikre kontrakter med det amerikanske forsvaret. Det er også en normal karriere for representanter i kongressen og senatet.

57% av alle avslørte bestikkelser/korrupsjonsskandaler var av karakteren multinasjonale selskaper som ønsker å vinne kontrakter hos rike myndigheter.

Telenor sin korrupsjonsskandale gjennom deres eierskap i Vimpelcom og overføring av 600 millioner kroner til presidentdatteren i Usbekistan Gulnara Karimova, går da på mange måter motstrøms i og med at det dreier seg om et fattig diktatur.

Den Paris-baserte Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling har undersøkt 400 avtaler i løpet av de siste 15 årene som er avslørt og det viste at den gjennomsnittlige bestikkelse var verdt 100 000 000 kroner.

Bestikkelser ble vanligvis betalt for å vinne kontrakter fra statlige eller kontrolleres selskaper i vest, snarere enn i den tredje verden. Det var med andre ord representanter fra rike land på begge sider av bordet. Bestikkelsene utgjør i snitt 34,5 % av selskapets fortjeneste.

Sakene fant sted mellom februar 1999 og juni 2014.

Nesten to tredjedeler av tilfellene skjedde i løpet av bare fire sektorer: utvinning (19%); konstruksjon (15%); transport og lagring (15%); og informasjon og kommunikasjon (10%). Mer enn en fjerdedel av bestikkelsene ble lovet eller gitt til ansatte i statlige selskaper og ytterligere 11% til involverte tollere. Stats- og statsråder ble bestukket i 5% av tilfellene, men fikk 11% av totale bestikkelser.

I de fleste tilfeller (57%) bestikkelser ble betalt for å vinne offentlige anskaffelser, etterfulgt av klarering av toll (6%) og forsøker å få fortrinnsrett skattemessig behandling (6%).

 

«Korrupsjon undergraver vekst og utvikling. Korrupte må bringes for retten, «sa OECD generalsekretær Angel Gurria. «Forebygging av økonomisk kriminalitet skal være i sentrum for eierstyring og selskapsledelse. Samtidig må offentlige anskaffelser til å bli synonymt med integritet, åpenhet og ansvarlighet. »

Rapporten avslørte det nå tar syv år å konkludere med korrupsjonssaker sammenlignet med to år i 1999. «årsaken ligger i graden kompleksitet for politiet å etterforske saker som spenner over flere land med mange deltagere. «

- Advertisement -

Siste nytt

Tor Olav Trøim henter skitne penger fra verdens største rasshøl!

Det jeg trodde ikke var mulig har nå skjedd, en norsk forretningsmann Tor Olav Trøim har funnet...

Real Madrid-spiller kun timer unna fra å miste Champions League semifinalen

Brasilianeren Marcelo har vært med på å vinne alt for Real Madrid. Som 32-åring begynner det å nærme seg at han erstattes...

Historien om vibratoren

Vibratoren er slett ikke en nykommer på markedet for sexleketøy. Historien går faktisk helt tilbake til middelalderen, lenge før verden åpnet øynene...

Flere kjøper klokker til over hundre tusen kroner

Det er åpenbart en del nordmenn som har mye penger. Gjensidige har registrert en kraftig økning i forsikring av dyre klokker i...

Medietilsynet vil aksjonere mot flere TV-kanaler

Tilsynet har nå lov til å bestemme hvilke reklamer du skal få se på TV-kanalene. De mener kanaler som FEM og Eurosport...

More Articles Like This