søndag, april 18, 2021

Ny rekord for eksport av sjømat

Må lese

Chris Smalling med familie utsatt for væpnet ran

Det er en forbausende avslappet Chris Smalling som forteller om ranet som han og hans familie ble...

Nicklas Bendtner er like dårlig til å kjøre Porsche som å ta taxi

Fotballstjerne, TV stjerne og nybakt ungkar Nicklas Bendtner bør holde seg unna motoriserte kjøretøy enten det er...

Samtiden er kåret ÅRETS TIDSSKRIFT 2020

Årets vinner har vært viktig lesning i 130 år, men i stadig nye versjoner. Under dagens redaktør...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Krise og katastrofe ropte ekspertene da sanksjoner mot Russland ble satt inn, tenk om det kom til å gå ut over eksporten av sjømat. Vi ble alle rystet da Russland svarte med å stenge Norsk sjømat ute. Katastrofen var et faktum og nå i 2015 ser vi tilbake på det beste året noen sinne for sjømateksport.

Det var kanskje ikke så farlig like vel. Rekorden før i 2014 var året før så det nest beste året gjennom tidene var i 2013 og pilene peker fortsatt oppover.

Det ble eksportert sjømat for 68,8 milliarder kroner i 2014, det er 7,3 milliarder kroner mer enn året før.

«Norsk sjømat har aldri hatt en sterkere posisjon på verdensmarkedet. Selv om vårt viktigste sjømatmarked, Russland, falt bort i 2014, klarer norsk sjømatnæring å omstille seg til nye markeder. Resultatet er rekorder for både laks, torsk og makrell» sier administrerende direktør Terje E. Martinussen i Norges sjømatråd.

På grunn av det russiske importforbudet som trådte i kraft 7. august, endte eksporten til Russland på 3,4 milliarder kroner i 2014, ned 48 prosent fra 2013.

Sjømateksporten til EU økte med 16 prosent i 2014, til totalt 43 milliarder kroner. EU er det viktigste markedsområdet for norsk sjømatnæring. I 2014 gikk 62 prosent av den totale sjømateksporten til EU.

«Ingen sjømatnasjoner har posisjonert seg like godt som Norge over tid, og næringen har over år, og i fellesskap, utviklet flere store markeder over hele verden. Det er hovedårsaken til at etterspørselen etter norsk laks også i 2014 er sterk og gir gode laksepriser» sier Martinussen.

Norge eksporterte laks og ørret for 46,2 milliarder kroner i 2014. Gjennomsnittsprisen for fersk, hel laks fra Norge var 41,06 kroner per kilo. Det er 3,4 prosent mer enn året før.

- Advertisement -

Siste nytt

Chris Smalling med familie utsatt for væpnet ran

Det er en forbausende avslappet Chris Smalling som forteller om ranet som han og hans familie ble...

Nicklas Bendtner er like dårlig til å kjøre Porsche som å ta taxi

Fotballstjerne, TV stjerne og nybakt ungkar Nicklas Bendtner bør holde seg unna motoriserte kjøretøy enten det er som passasjer eller bak rattet....

Samtiden er kåret ÅRETS TIDSSKRIFT 2020

Årets vinner har vært viktig lesning i 130 år, men i stadig nye versjoner. Under dagens redaktør har Samtiden markert seg på...

Sinnataggen på bedringens vei

Noen idioter forsøkte i forrige uke å sage av ankelen til Sinnataggen i Vigelandsparken i Oslo. - Politiet mener at gjerningsmennene kan...

En helt ny type skrekkserie

Hva skjer på den gamle fabrikken dypt inne i de svenske skogene? 6. juni har Viaplay-originalen Dystopia premiere, en skrekkserie om en gruppe...

More Articles Like This