fredag, desember 11, 2020

Ny rekord for eksport av sjømat

Må lese

Ny strømmetjeneste erstatter Dplay

Discovery lanserer ny global strømmetjeneste. Det betyr at Dplay vil bli omdøpt til discovery+, og at mer...

Senator foreslår Maradona skal ta plassen til gentleman med bart

Argentina er fortsatt i sorg etter Diego Armando Maradona døde for to uker siden, bare 60 år...

Slutt på IKEA-katalogen etter 70 år

I løpet av de siste årene har IKEA blitt mer digital og tilgjengelig, og tatt til seg...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Krise og katastrofe ropte ekspertene da sanksjoner mot Russland ble satt inn, tenk om det kom til å gå ut over eksporten av sjømat. Vi ble alle rystet da Russland svarte med å stenge Norsk sjømat ute. Katastrofen var et faktum og nå i 2015 ser vi tilbake på det beste året noen sinne for sjømateksport.

Det var kanskje ikke så farlig like vel. Rekorden før i 2014 var året før så det nest beste året gjennom tidene var i 2013 og pilene peker fortsatt oppover.

Det ble eksportert sjømat for 68,8 milliarder kroner i 2014, det er 7,3 milliarder kroner mer enn året før.

«Norsk sjømat har aldri hatt en sterkere posisjon på verdensmarkedet. Selv om vårt viktigste sjømatmarked, Russland, falt bort i 2014, klarer norsk sjømatnæring å omstille seg til nye markeder. Resultatet er rekorder for både laks, torsk og makrell» sier administrerende direktør Terje E. Martinussen i Norges sjømatråd.

På grunn av det russiske importforbudet som trådte i kraft 7. august, endte eksporten til Russland på 3,4 milliarder kroner i 2014, ned 48 prosent fra 2013.

Sjømateksporten til EU økte med 16 prosent i 2014, til totalt 43 milliarder kroner. EU er det viktigste markedsområdet for norsk sjømatnæring. I 2014 gikk 62 prosent av den totale sjømateksporten til EU.

«Ingen sjømatnasjoner har posisjonert seg like godt som Norge over tid, og næringen har over år, og i fellesskap, utviklet flere store markeder over hele verden. Det er hovedårsaken til at etterspørselen etter norsk laks også i 2014 er sterk og gir gode laksepriser» sier Martinussen.

Norge eksporterte laks og ørret for 46,2 milliarder kroner i 2014. Gjennomsnittsprisen for fersk, hel laks fra Norge var 41,06 kroner per kilo. Det er 3,4 prosent mer enn året før.

- Advertisement -

Siste nytt

Ny strømmetjeneste erstatter Dplay

Discovery lanserer ny global strømmetjeneste. Det betyr at Dplay vil bli omdøpt til discovery+, og at mer...

Senator foreslår Maradona skal ta plassen til gentleman med bart

Argentina er fortsatt i sorg etter Diego Armando Maradona døde for to uker siden, bare 60 år gammel av hjerteattakk. Den argentinske...

Slutt på IKEA-katalogen etter 70 år

I løpet av de siste årene har IKEA blitt mer digital og tilgjengelig, og tatt til seg nye måter å få kontakt...

Hva skjer hvis forskere finner ut at Covid-19 ikke kommer fra Kina?

Du kan i en artikkel i Forskning skrevet av rådgiver i Veterinærinstituttet Bryndis Holm lese at det er satt sammen en internasjonal...

Tenerife er Spanias første smarte turistøy

Tenerife har utnyttet lavkonjunkturtiden under Covid-19 pandemien godt, noe som har resultert i utnevnelsen "Spanias første smarte turistøy".  Kåringen er...

More Articles Like This