torsdag, november 26, 2020

Ny solteknologi gir håp for fremtiden

Må lese

Disney kutter enda mer enn først annonsert

Det er ikke mye optimisme å spore fra alle de som underholder oss eller serverer mat og...

Seilforbundet roper varsku om fem knops fartsgrense

Norges Seilforbund mener den foreslåtte, generelle fartsgrensen til sjøs på fem knop innenfor hundre meter fra land...

Slik får du sett alt fra Håndball-EM 2020

Torsdag 3. desember kastes kvinnenes håndball-EM i gang i Danmark, og våre egne jenter skal i aksjon...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Energi i tradisjonell forstand gir store utfordringer for helse og miljø, kjernekraft, kull, olje og naturgass har alle disse alvorlige ulempene. Selv grønn teknologi har utfordringer, vannkraft trenger dammer og kan forstyrre vannveier og økosystemer, vindkraft og solceller det samme. Et helt nytt materiale innen solcelle teknologi utviklet av Michigan State Universitet (MCU) gir nå håp for fremtiden.

Det de har funnet opp er en helt gjennomsiktig solenergikonsentratorer som kan omforme alle mulige flater til en energisamler. Dette kan være vinduer eller din smarttelefon. Alt som trenger å være gjennomsiktig.  Det nye er nettopp det gjennomsiktige om er poenget, det har ikke vært mulig at folk jobber bak fargede vinduer eller har de på huset sitt. Det blir som å bo eller jobbe i et tivoli.

Ifølge Richard Lunt av MSU College of Engineering, har hans team utviklet en virkelig gjennomsiktig selvlysende solar konsentrator som «kan brukes på bygninger, mobiltelefoner og andre enheter som har en klar overflate.» Nøkkelordet her er gjennomsiktig.

System bruker spesialiserte organiske molekyler som absorberer usynlige bølgelengder av sollys. Når disse molekylene plukke opp ultrafiolett og nær-infrarødt lys, de «glød» ved en infrarød bølgelengde. Denne «glødende» lys ledes til grensen av materialet der det omdannes til strøm av slanke rader av fotovoltaiske solceller.

«Fordi materialet ikke absorberer eller avgir lys i det synlige spekteret, de ser usedvanlig gjennomsiktig for det menneskelige øyet,» forteller Lunt.

Selv om utviklingen er fortsatt i en tidlig fase, til potensialet skalere produksjonen for kommersielle programmer med en rimelig pris ser lovende ut. Lunt bemerker også at materialet trenger mer arbeid på sin energi-produserende kapasitet. Foreløpig er solenergi konvertering effektivitet nær 1 prosent, men teamet har som mål å nå utover 5 prosent når fullt optimalisert.

Til tross for de hindringer som må overvinnes, mener Lunt at materialet «åpner mye av området for å distribuere solenergi i en ikke-påtrengende måte. Den kan brukes på høye bygninger med mange vinduer eller noen form for mobil enhet som krever høy estetisk kvalitet som en telefon. Til syvende og sist ønsker vi å gjøre solenergi høsting flater som du ikke engang vet er der. »

Teknologien er spennende og vil bidra til en energihøsting der det tidligere ikke var mulig.

- Advertisement -

Siste nytt

Disney kutter enda mer enn først annonsert

Det er ikke mye optimisme å spore fra alle de som underholder oss eller serverer mat og...

Seilforbundet roper varsku om fem knops fartsgrense

Norges Seilforbund mener den foreslåtte, generelle fartsgrensen til sjøs på fem knop innenfor hundre meter fra land vil få store, praktiske konsekvenser...

Slik får du sett alt fra Håndball-EM 2020

Torsdag 3. desember kastes kvinnenes håndball-EM i gang i Danmark, og våre egne jenter skal i aksjon mot Polen. Du får med...

Misfornøyde tross lave strømpriser

Norske strømkunder er mindre tilfredse med norske strømselskaper, til tross for at strømprisene er lave, viser en fersk undersøkelse fra EPSI.

Enighet med Storbritannia om midlertidig avtale

Norge, Island og Storbritannia er enige om en midlertidig vareavtale, som vil gjelde fra 1. januar og frem til frihandelsavtalen trer i...

More Articles Like This