mandag, september 28, 2020

Når du drikker kaffe endres smakssansen din

Må lese

Musikkterapi-forsker vant Forsker Grand Prix

Tora Söderström Gaden fra NORCE og Griegakademiets senter for musikkterapiforskning ved Universitetet i Bergen gikk til topps...

Hva med å bare bestille 10 millioner vaksiner fra Kina og bli ferdig med dette tullet!

Sinopharm som er eid av den Kinesiske stat har gjennomført fase 3 test på 35 000 mennesker...

BMW har akseptert gigantbot

Den tyske bilgiganten BMW har pyntet på salgstallene i mellom 2015 og 2019 og nå har de...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Noe vi egentlig alltid har vært fullstendig klar over blir nå bevist. Ting smaker bedre med kaffe. I Frankrike er det vanlig med en «Pain au chocolat» til morgenkaffen og i Italia en biscotti.

Århus Universitet i Danmark har gjennomført en undersøkelse som testet smaks- og luktesansen til 156 personer før og etter at de hadde drukket kaffe. – Deltagerne ble bedre til å identifisere nyanser i det de smakte og spesielt søte smaker.

Les: Slik unngår du grønne poteter

Med kaffe skulle det en mindre konsentrasjon av søtt til, før deltakerne klarte å registrere søtsmaken.

«Etter å ha drukket kaffe ble folk mer følsomme for søt smak og mindre følsomme for bitter smak» repporter forsker Alexander Wieck Fjældstad.

«Dette kan forklare hvorfor et stykke mørk sjokolade får en mildere og søtere smak til kaffen»

Luktesansen ble ikke påvirket av kaffen

Les på Sporten: Føler de ikke trenger en sportsdirektør

Forskerne i Århus gjentok forsøk med koffeinfri kaffe og fant akkurat det samme. Slik utelukket de at det er koffeinet i kaffen som ligger bak.

«Så antagelig er det noen av de bitre substansene i kaffen som skaper denne effekten», sier Fjældstad til Danmark Radio sine nettsider.

Forskerne lurer på om også andre litt bitre matvarer, som for eksempel grønnsaken brokkoli, kan ha en lignende effekt når den spises sammen med annen mat. Altså at også brokkolien kan få annen mat til å smake søtere.

Michael Bom Frøst som er matforsker ved Københavns Universitet, sier til Danmarks Radio at dette er en grundig undersøkelse og at resultatene er solide.

Mat som deler kjemiske forbindelser
Forskning.no har også tidligere skrevet om kombinasjonen av kaffe og sjokolade.

Blant annet at vi i Vesten ofte foretrekker denne smakskombinasjonen, fordi de to matvarene deler noen dominerende kjemiske forbindelser.

I Vesten kombinerer vi typisk ingredienser som deler kjemiske komponenter.

I det asiatiske kjøkkenet er det ofte motsatt. Der kombinerer man heller gjerne matvarer som ikke deler kjemiske komponenter, som for eksempel i sushi.

- Advertisement -

2 COMMENTS

Siste nytt

Musikkterapi-forsker vant Forsker Grand Prix

Tora Söderström Gaden fra NORCE og Griegakademiets senter for musikkterapiforskning ved Universitetet i Bergen gikk til topps...

Hva med å bare bestille 10 millioner vaksiner fra Kina og bli ferdig med dette tullet!

Sinopharm som er eid av den Kinesiske stat har gjennomført fase 3 test på 35 000 mennesker og fått det som kalles...

BMW har akseptert gigantbot

Den tyske bilgiganten BMW har pyntet på salgstallene i mellom 2015 og 2019 og nå har de akseptert en bot på 18...

«Make Lillestrøm Great Again» nominert til Emmy

Folkeopplysningen er nominert til Emmypris i kategorien beste "faktaunderholdning" for programmet: Make Lillestrøm Great Again. Dette er den eneste...

Luis Suarez er spilleren Barcelona skal frykte

På onsdag forlot Luis Suarez treningsfeltet hos Barcelona for siste gang. Seks sesonger, 198 scoringer og 13 titler ble statusen for en...

More Articles Like This