Når du drikker kaffe endres smakssansen din

Må lese

Denne modellbilen koster det samme som en ny bil

Rolls-Royce har lansert en modellbilversjon av Cullinan SUV, og prisen er absurd Lurer du...

Regjeringen vil åpne for mer barne- og ungdomsidrett fra 15. juni

Regjeringen ønsker å åpne opp for mer normal idrettsaktivitet for barn og ungdom i løpet av juni....

Lite radioaktivitet i lokalprodusert mat

Det er svært få funn av radioaktivitet over grenseverdiene i norsk lokalmat selv om maten er produsert...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Noe vi egentlig alltid har vært fullstendig klar over blir nå bevist. Ting smaker bedre med kaffe. I Frankrike er det vanlig med en “Pain au chocolat” til morgenkaffen og i Italia en biscotti.

Århus Universitet i Danmark har gjennomført en undersøkelse som testet smaks- og luktesansen til 156 personer før og etter at de hadde drukket kaffe. – Deltagerne ble bedre til å identifisere nyanser i det de smakte og spesielt søte smaker.

Les: Slik unngår du grønne poteter

Med kaffe skulle det en mindre konsentrasjon av søtt til, før deltakerne klarte å registrere søtsmaken.

“Etter å ha drukket kaffe ble folk mer følsomme for søt smak og mindre følsomme for bitter smak” repporter forsker Alexander Wieck Fjældstad.

“Dette kan forklare hvorfor et stykke mørk sjokolade får en mildere og søtere smak til kaffen”

Luktesansen ble ikke påvirket av kaffen

Les på Sporten: Føler de ikke trenger en sportsdirektør

Forskerne i Århus gjentok forsøk med koffeinfri kaffe og fant akkurat det samme. Slik utelukket de at det er koffeinet i kaffen som ligger bak.

“Så antagelig er det noen av de bitre substansene i kaffen som skaper denne effekten”, sier Fjældstad til Danmark Radio sine nettsider.

Forskerne lurer på om også andre litt bitre matvarer, som for eksempel grønnsaken brokkoli, kan ha en lignende effekt når den spises sammen med annen mat. Altså at også brokkolien kan få annen mat til å smake søtere.

Michael Bom Frøst som er matforsker ved Københavns Universitet, sier til Danmarks Radio at dette er en grundig undersøkelse og at resultatene er solide.

Mat som deler kjemiske forbindelser
Forskning.no har også tidligere skrevet om kombinasjonen av kaffe og sjokolade.

Blant annet at vi i Vesten ofte foretrekker denne smakskombinasjonen, fordi de to matvarene deler noen dominerende kjemiske forbindelser.

I Vesten kombinerer vi typisk ingredienser som deler kjemiske komponenter.

I det asiatiske kjøkkenet er det ofte motsatt. Der kombinerer man heller gjerne matvarer som ikke deler kjemiske komponenter, som for eksempel i sushi.

2 COMMENTS

Siste nytt

Denne modellbilen koster det samme som en ny bil

Rolls-Royce har lansert en modellbilversjon av Cullinan SUV, og prisen er absurd Lurer du...

Regjeringen vil åpne for mer barne- og ungdomsidrett fra 15. juni

Regjeringen ønsker å åpne opp for mer normal idrettsaktivitet for barn og ungdom i løpet av juni. -Dette er nok en gledens...

Lite radioaktivitet i lokalprodusert mat

Det er svært få funn av radioaktivitet over grenseverdiene i norsk lokalmat selv om maten er produsert i de områdene som ble...

Gjellestadskipet skal graves ut

For første gang på mer enn 100 år skal et vikingskip graves ut i Norge. Allerede i juni starter arbeidet med å...

Ny smittevernveileder i norsk idrett: Åpner for kontakt mellom de minste og «ballen er frikjent»

Helsemyndighetene, i dialog med norsk idrett, har utarbeidet en ny felles smittevernveileder. I veilederen gis det råd om hvordan idrettslag/foreninger på en...

More Articles Like This