torsdag, desember 17, 2020

Når du drikker kaffe endres smakssansen din

Må lese

Oppfølger til Lars von Triers kultklassiker

Strømmetjenesten Viaplay har sammen med Zentropa og DR landet en avtale om å lage en ny sesong...

Norge og Storbritannia undertegnet luftfartsavtale

Jeg har i dag undertegnet en luftfartsavtale mellom Norge og Storbritannia som skal regulere ruteflyvninger mellom våre...

Amedia kjøper Budstikka for 130 millioner

Amedia har inngått avtale med Asker og Bærums Budstikke Holding AS om kjøp av Asker og Bærums...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Noe vi egentlig alltid har vært fullstendig klar over blir nå bevist. Ting smaker bedre med kaffe. I Frankrike er det vanlig med en «Pain au chocolat» til morgenkaffen og i Italia en biscotti.

Århus Universitet i Danmark har gjennomført en undersøkelse som testet smaks- og luktesansen til 156 personer før og etter at de hadde drukket kaffe. – Deltagerne ble bedre til å identifisere nyanser i det de smakte og spesielt søte smaker.

Les: Slik unngår du grønne poteter

Med kaffe skulle det en mindre konsentrasjon av søtt til, før deltakerne klarte å registrere søtsmaken.

«Etter å ha drukket kaffe ble folk mer følsomme for søt smak og mindre følsomme for bitter smak» repporter forsker Alexander Wieck Fjældstad.

«Dette kan forklare hvorfor et stykke mørk sjokolade får en mildere og søtere smak til kaffen»

Luktesansen ble ikke påvirket av kaffen

Les på Sporten: Føler de ikke trenger en sportsdirektør

Forskerne i Århus gjentok forsøk med koffeinfri kaffe og fant akkurat det samme. Slik utelukket de at det er koffeinet i kaffen som ligger bak.

«Så antagelig er det noen av de bitre substansene i kaffen som skaper denne effekten», sier Fjældstad til Danmark Radio sine nettsider.

Forskerne lurer på om også andre litt bitre matvarer, som for eksempel grønnsaken brokkoli, kan ha en lignende effekt når den spises sammen med annen mat. Altså at også brokkolien kan få annen mat til å smake søtere.

Michael Bom Frøst som er matforsker ved Københavns Universitet, sier til Danmarks Radio at dette er en grundig undersøkelse og at resultatene er solide.

Mat som deler kjemiske forbindelser
Forskning.no har også tidligere skrevet om kombinasjonen av kaffe og sjokolade.

Blant annet at vi i Vesten ofte foretrekker denne smakskombinasjonen, fordi de to matvarene deler noen dominerende kjemiske forbindelser.

I Vesten kombinerer vi typisk ingredienser som deler kjemiske komponenter.

I det asiatiske kjøkkenet er det ofte motsatt. Der kombinerer man heller gjerne matvarer som ikke deler kjemiske komponenter, som for eksempel i sushi.

- Advertisement -

2 COMMENTS

Siste nytt

Oppfølger til Lars von Triers kultklassiker

Strømmetjenesten Viaplay har sammen med Zentropa og DR landet en avtale om å lage en ny sesong...

Norge og Storbritannia undertegnet luftfartsavtale

Jeg har i dag undertegnet en luftfartsavtale mellom Norge og Storbritannia som skal regulere ruteflyvninger mellom våre to land når overgangsperioden utløper...

Amedia kjøper Budstikka for 130 millioner

Amedia har inngått avtale med Asker og Bærums Budstikke Holding AS om kjøp av Asker og Bærums Budstikke (Budstikka). Avtalen verdsetter selskapet...

Verdt 57 milliarder kroner mer mens han ble intervjuet av Bloomberg TV

I går ble Airbnb notert på børsen samtidig som grunnlegger Brian Chesky ble intervjuet på Bloomberg TV. Det ble...

Norsk Tipping med nytt tilbud til spillegale

Det høres nesten litt selvmotsigende ut: Fra mandag 14. desember gir Norsk Tipping ut et gratis gamblingfilter til spillere som ønsker å...

More Articles Like This