Da Dagbladet presenterte bildebevis på at folk på Grunerløkka i Oslo ikke overholdt sosial distanse i påsken. – Stormen i sosiale medier lot ikke vente på seg, de fleste utenfor Oslo fikk sine antagelser bekreftet; alle som bor i hovedstaden er idioter og har seg selv å takke hvis de blir syke og dør.
Mange opplevde at virkeligheten var noe helt annet enn det som ble vist og mente Dagbladet tok bilder med verst mulige vinkler for å få til en saftig overskrift.
Oppfatningen vår kan endre seg på et øyeblikk, avhengig av hvor mye og hva vi vet. To danske fotografer bestemte seg for å vise hvor lett media kan manipulere oss.
I coronakrisen er det avgjørende å holde seg trygg. Selv når land begynner å lette på tiltakene, betyr ikke det at det er en tilbakevending til normalitet med det første. Sosial distanse sammen med håndvask sies å være det viktigste. Men hvordan vet vi, når vi ser på bilder, at folk gjør det rette? Det viser seg at vi ikke kan være sikre på hva vi ser.
Fotografene Ólafur Steinar Gestsson og Philip Davali gjennomførte et eksperiment for fotobyrået Ritzau Scanpix. I København fotograferte de samme menneskene, samme dag, på samme tid.
Fotografenes triks var å bruke to forskjellige perspektiver – vidvinkel og tele. Bildene viser forskjellen i avstand mellom menneskene og tvinger oss til å tenke på ting vi tar for gitt – er det vi ser på TV og ser på nett sannheten?
Les: 93 år gammel kvinne: “Jeg trenger mer øl”
tele
Vidvinkel
Bored Panda kontaktet Kristian Djurhuus, sjefredaktør for Ritzau Scanpix, som utnevnte Philip Davali og Ólafur Steinin Rye Gestsson til å ta disse bildene for å lære mer om prosjektet.
Kristian fortalte hvordan han kom på ideen: «De siste ukene i Danmark har nærheten mellom mennesker og om de har sosial distanse vært mye diskutert. Danske politikere og myndigheter har ofte henvist til bilder som han mener viser at samfunnet oppfører seg i strid med generelle retningslinjer. «
Read on F7sport: Wanda Nara strikes back against Maxi Lopez
tele
Vidvinkel
«Vi at bilder som kan gi feil intrykk,» sa Kristian. Denne unike og kritiske situasjonen har gitt ny betydning til grunnleggende tekniske fakta som vinkel og perspektivvalg. «Tekniske valg har aldri blitt diskutert i fotograferingens historie»
Les på Sporten: Føler de ikke trenger en sportsdirektør
tele
Vidvinkel
«Som personer med ansvar for fotografering har vi en plikt å påpeke at bildene i noen tilfeller viser at folk er for nær hverandre, og faktisk er det helt annerledes.» Kristian sa at den rette løsningen ville være å gi en beskrivelse under bildene, hva bildet er tatt slik at det ikke ble manipulert.
Les på Popidol: Brad Pitt åpner «Saturday Night Live» som Fauci og knuser Donald Trump
tele
Vidvinkel
tele
Vidvinkel
Den brede vinkelen ligner det vi ser på øynene. Lalafur Steinar Gestsson forklarte på et lokalt dansk nettsted: «En vidvinkel tar bredere bilder, og som fotograf bruker du det når du er i nærheten av det du trenger å fotografere.» Lignende typer kameraer er innebygd i våre iPhones.
I mellomtiden er teleobjekter et langt objektiv som brukes til å fotografere pressemøter, fotballkamper og situasjoner der motivet er langt borte. «Teleobjektivet nærmer seg det du fotograferer, og på en måte bringer det motivet nærmere deg,» sa han.
Les på Helsesjefen: Bill Gates vil produsere flere milliarder vaksinedoser