Nå må Putin stoppes

0
227

Alt tyder på at pro-russiske separatister, ved hjelp av en sofistikert Bakke til luft rakett, på torsdag skjøt ned Malaysian Airlines flight MH17, da det fløy over østlige Ukraina. Opprørerne hadde allerede noen uker tidligere skrytt av å ha kjøpt luftvernsystem. Uken før brukte de nyanskaffelsen til å skyte ned et ukrainsk militært transportfly. Til stor jubel på sosiale medier trodde de først at de hadde skutt ned enda en «fascist» jet. I stedet, traff de et sivilt passasjerfly, på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur, med 298 personer om bord.

Som Barack Obama sa, «en voldshandling av ubeskrivelige proporsjoner». I områdene rundt ulykken ble det spredt vrakdeler og organer. Mens de grusomme bildene begynner å komme får vi vite at de fleste ofrene var fra Nederland, Malaysia og Australia. Dette i tillegg mennesker fra Indonesia, Tyskland, Belgia, Filippinene, Canada og New Zealand. Åtti barn omkom og hele familier er utslettet. Mannskapet på femten og også døde og spredd ut over store deler av Øst Ukraina.

Katastrofen berører hele verden og vil ha dyptgripende konsekvenser for verdens forhold til Russland.

Ukrainas president Petro Poroshenko har kalt skytingen ned av MH17 en «terrorhandling». Han klandrer pro-Moskva opprørere. Men den ultimate skyldige, er Kreml; katastrofen er en sjokkerende ”wake-up call” til et Europa som så langt har vært motvillige til å konfrontere Vladimir Putin. Det hvite hus enig med Kiev og synes ikke Europa har gjort nok, nå får Obama bedre argumenter og selv om han ikke direkte har lagt skylden på Moskva bemerker han i hvilken sammenheng katastrofen har funnet sted. Russland bidrar til opprøret i det østlige Ukraina. De har levert våpen til separatistene. Dens ledere, russiske statsborgere, rapporterer direkte til Russlands spionbyråer.

De som blåste MH17 ut av himmelen må bli stilt for retten, uavhengig av hvem det er. For at dette skal skje må det være en full, troverdig og uhindret gransking av omstendighetene rundt ulykken. Russland må samarbeide. Allerede er flyets svarte bokser borte og likene er fjernet uten at vi vet hvor, de må umiddelbart tillate tilgang for internasjonale etterforskere.

FN og OSSE bør spille en ledende rolle. OSSE-representanter – som separatister ofte kidnapper må få tid til å undersøke bevisene. Og flyets svarte bokser skal overleveres til en internasjonal kommisjon, ikke smugles bort til Moskva.

Russlands prioritet synes så langt å hindre etterforskningen. Tungt bevæpnede opprørere har gitt begrenset adgang til OSSE-delegater som har fått lov til å se bare et lite område av krasjstedet i Grabovo, rett ved siden av den russiske grensen. I går mens opprørerne blokkerer tilgang melder vestlige etterretningseksperter sier de er opptatt å ødelegge bevis ved krasjstedet. Andre rapporterer at noen av opprørerne til stede på nettstedet er beruset. Hvis nedskytingen av flyet var vill, uvøren og tragisk da oppførselen til opprørerne i etterkant har blitt fordervet. Det er usigelig at et statsoverhode – i dette tilfellet Putin – ved en slik oppvisning av menneskelig groteskhet ikke tar sitt ansvar og sørger for at de ansvarlige blir stilt for retten. Putin opererer i en annen moral sone enn de fleste andre i verden.

Den russiske presidenten hevder at Ukraina er ansvarlig for katastrofen siden flyet ble skutt ned over deres territorium. Det er eneste tidspunkt i denne krisen at han har ment at området er noe som helst annet en russisk er nå når et fly med sivile blir skutt ned.

Russiske medier er opptatt av å bygge sin egen versjon av hendelsene. Statskontrollert TV har rapportert at den ukrainske hæren blåste MH17 ut av himmelen, i den tro at det å var Putins personlige jet. De benekter opprørerne har bakke-til-luft-raketter, til tross for video-opptakene som viser lastebilmontert system bevegeler seg gjennom øst Ukraina (og mer nylig på vei tilbake til Russland). Dette må være for å overbevise russerne deres regjering er ulastelig og at gjennom å skape usikkerhet rundt hva som er sant, svekke den internasjonale responsen.

Russland har under Putins ledelse blitt en trussel, både for regionen og verden som helhet.

Internasjonale ledere har behandlet Putin som en rasjonell samtalepartner, hans handlinger og farlige målsetninger viser at det ikke holder med overtalelse og en pekefinger nå og da, det er på tide at Putin settes på plass og at Russlands aggresjon stopper.

Putin har et slags null-sum tankegang, han mener at er det dårlig for USA er bra for Russland. Hans syn på verden er konspiratorisk, og formet av en lang karriere i KGB. Når ukrainere demonstrerte mot sin korrupte president, Viktor Janukovitsj, sent i fjor Putin så ikke en populær protest, men en CIA plott. En pro-vestlige regjeringen overtok og Putin annekterte Krim. Deretter utløste han et opprør i øst. I de siste ukene har den ukrainske hæren presset tilbake opprørerne. Som svar, har Putin forsynte dem med tanks og – det virker – bakke-til-luft våpen for å skyte ned ukrainske flyene.

Russlands oppførsel bør ikke stå uimotsagt. USA har ledet an på sanksjoner. EU har vært dypt motvillige til å følge. Det er bekymret for å miste russisk gass (Tyskland, Italia) eller russisk cash (Storbritannia). Hvis Russland fortsetter å støtte separatister EU bør innføre visumforbud og fryse aktiva for militære og etterretningsenheter kjent for å være i drift i det østlige Ukraina. De bør målrette aksjoner mot Russlands spionbyråer – FSB, SVR, og fremfor alt den GRU, Russlands militære etterretningstjeneste, som har vært iscenesetter av opprørernes aktiviteter. De bør oppdatere sine terrorlister og gi innreiseforbud for oligarker knyttet til Kreml, som er glad i London.

Vi trenger også å tilby Ukraina støtte. Landet er nesten konkurs; Janukovitsj stjal milliarder fra sitt eget skattkammer, bare den siste i en lang rekke av korrupte ukrainske politikere som har plyndret staten.

Vesten kan også be Russland for å gjøre et økonomisk bidrag til FNs HIV / Aids aksjoner for å begynne å gjøre opp for drapet på forskere som var på vei til en Aids-konferansen i Melbourne. Det alene vil være et stort skritt for Putin, med tanke på hans homofobi og ignorering av problemstillingen.

De siste seks månedene har Vladimir Putin tegnet på nytt Europa, drevet krig i en nabo suveren stat, og lansert en propaganda kampanje, mye av det rettet mot vest, vi har ikke sett dens like siden den kalde krigen.

Norge som naboland til Russland bør være grunnleggende bekymret og være positive bidragsytere ovenfor EU for å arbeide for at Putin ikke fortsetter å bevege landet i brutal retning.

tabola

No posts to display