Nå kommer 3000 Amazon «Go» butikker, det betyr massiv butikkdød

0
237
Jeff Bezos er verdens rikeste allerede, men det er aldri nok.

La det være sagt med en eneste gang Amazon er eid av Jeff Bezos som har blitt verdens rikeste mann samtidig som mange av hans ansatte tjener så dårlig at de av avhengig av matkuponger for å overleve. 

I land etter land har Amazon som en kreftsvulst i samfunnet radert ut lokale kjøpmenn i alle kategorier. Dette samtidig som de nesten ikke betaler skatt og bidrar til fellesskapet. Dystre fremtidsforskere sier at snart jobber vi alle for en håndfull ekstremt rike mennesker, det tror ikke vi noe på, resultatet av den politikken som føres i USA for øyeblikket og som blåser over resten av verden er at vi alle forsvinner ut av middelklassen og blir tjenere og tiggere som kjemper om smuler som ramler ned fra de rikes bord.

Amazon sin glattpolerte overflate og satsing på teknologi som gjør det så enkelt å kjøpe at du ikke lenger tenker på hva noe koster er iboende farlig. – Det er ikke slik at jeg elsker norske kjøpmenn som  Reitan, Norges Gruppen og Varner, men det er en vesentlig forskjell – De sulter ikke sine ansatte og har ikke som formål å bli de eneste som lever fullverdige liv.

Les på Helsesjefen: India vil gi 500 millioner fattige helsetjenester

For litt over en uke siden kunne vi lese i Bloomberg at Amazon nå vurderer å åpne opp 3000 Amazon Go nærbutikker innen 2021. Dersom du ikke kjenner konseptet så får du nå en rask innføring.

Du laster ned en app til smarttelefonen, holder appen over en skanner når du går inn i Amazon Go-butikken, og det er det – alt du kjøper vil bli belastet kontoen din, du går aldri til et register for å sjekke ut. Hvis du velger noe og legger det tilbake, blir du ikke belastet. Jeg har vært i butikken og det fungerer bra. Amazon Go er til nærbutikker hva Uber er å drosjer, du går uten å måtte bruke tid på å betale».

 

Teknologien bak er særdeles avansert og tilgang til den for en lokal aktør så og si umulig. Amazon omsetter for 135 987 000 000 amerikanske dollar i året og ansetter flere utviklere enn det finnes i Norge. – Eneste mulighet med mindre bransje etter bransje skal raderes ut er å sette politiske rammebetingelser som ikke bare beskytter eksisterende virksomhet, men også ser på anti trust lovgivning, beskatning på å ta store mengder kapital ut av landet og å nekte utenlandske selskaper som ikke betaler sine ansatte levelige lønninger muligheten til å operere i Norge. – Har ikke tro på at dagens politikere skjønner hva som er i ferd med å skje.

Dersom Amazon faktisk åpner 3.000 slike kontant og «ansatte løse» butikker vil veldig mange ting endres for mange mennesker veldig raskt.

Nærbutikken forsvinner:

Vi er alle late og hater å stå i kø, har du muligheten til å gå inn i en butikk som gjør at du faktisk slipper å betale og vente på tur velger du det. Amazon har så mye penger at de når de åpner slike butikker kan gå mange år med tap og konkurrere ut butikken som ikke har så store reserver. Hver Amazon butikk har vesentlig færre ansatte og tar unna mer enn en «vanlig» butikk. – Jobber du i butikk i dag bør du så raskt som mulig finne deg en ny jobb, sjansen for at din butikk er lagt ned i løpet av 5 år er enorm.

Supermarkeder og mer

Pr nå snakker Amazon om å åpne Go butikker som en nærbutikk, årsaken til at de ikke er inne i supermarkeder og varehus er at teknologien er så omfattende at de har hatt problemer med ut rullingen. Men vær trygg det kommer, de som ikke har råd til å følge med utviklingen vil dø. Dermed får Amazon en trippel effekt.  Færre som jobber i deres butikker, færre butikker og færre som jobber i de butikkene som faktisk overlever.

Big Tech

Store selskaper tjener godt på å levere IT tjenester til butikker og produsenter, Amazon gjør selvsagt alt dette selv om slipper ikke andre inn i «deres» verdikjede. Selskaper som IBM, NCR, Fujitsu, Toshiba, Cisco, Oracle og mange andre spiller viktige roller i detaljhandelsteknologi.

Detaljhandelsteknologi er en stor bedrift. Tenk på hvor mange elementer som er i supermarkedet du handler i. Alle av dem må spores fra den tiden de kommer inn i distribusjonssenteret til den tiden de er sjekket ut av butikken, og må fylles på igjen. Det er svært komplisert, noe produserer vil falle på gulvet og bli ødelagt, noe kjøtt vil ødelegge, andre ting kommer til å bli løftet og systemet må stå for alt. Noen av de største navnene i teknologibedriften får meningsfylte inntekter fra detaljhandel og har ikke råd til å bli stengt ut av det. Bedrifter som IBM, NCR, Fujitsu, Toshiba, Cisco, Oracle og mange andre spiller viktige roller i detaljhandelsteknologi. Også Norske aktører vil miste oppdrag og vesentlig omsetning.

Ikke alle leverandørene av detaljhandelsteknologier skal ha den nyeste teknologien for å bygge kassererløse butikker i tide for når det trengs. Den nye teknologien vil være verdifull når butikkene ser at konkurrentene implementerer det, og teknologileverandører vil bruke det som brekkstand for å utvide til andre områder. De med teknologi vil prøve å få del i alle de andre aspektene av detaljhandel som de for tiden ikke dominerer. De som ikke har kassererløs teknologi, kommer til å se deres markedsposisjon kraftig redusert.

Hvis Bloomberg-historien er riktig, vil åpningen av så mange kassererløse butikker forandre forbrukeropplevelsen ved detaljhandel og formuer blir gjort og tapt. Vel Jeff Besoz vil bli rikere, og alle andre, absolutt alle andre vil bli fattigere.

tabola

No posts to display