Snart kommer det nye pengesedler

0
178
Bilde: Norges Bank

Selv om bankene mener at vi ikke lenger trenger kontanter, men bare kort som de tjener rått på fortsetter Norges Bank å lage mer cash og noen ganger også helt nye sedler.

I fjor vår kom de nye 100- og 200 lappene og 18 oktober skal de nye 50 – og 500 lappene se dagens lysø

Også denne gangen er det et poeng at vi bor ved havet, men denne gangen unngår vi sjømat fullstendig.

Les: Enda et skritt nærmere nye pengesedler i Norge

50-lappens hovedmotiv er fra Utvær fyr i Solund kommune i Sogn og Fjordane. Dette er Norges vestligste punkt. Øverst til høyre er det bilde av en lundefugl.

På 50-lappens bakside er det et mønster som symboliserer lyssignalet fra et fyr. Stjernebildet Karlsvogna har også fått plass på baksiden.

Bilde: Norges Bank

Redningsskøyte
500-lappen prydes av et bilde av redningsskøyta «Stavanger». Også denne seddelen har en lundefugl plassert oppe i høyre hjørne.

I mønsteret på baksiden av seddelen kan man skimte en oljeplattform.

Mange av oss bruker kanskje ikke kontanter så ofte lenger, men når man først bruker «ordentlige» penger, skal man være sikker på at de er ekte. Ifølge Norges Bank er de nye sedlene spekket med avansert teknologi som skal gjøre dem enda vanskeligere å forfalske.

 

Sikkerhetselementer
De nye sedlene har en livbøye nederst til venstre på forsiden. Livbøyen ser ut til å bevege seg når man beveger på seddelen.

500-lappen har også bilde av en ankerkjetting som ser ut til å bevege seg når man beveger på seddelen.

Les: Våre nye sedler er nominert til designpris

Om du har en haug med gamle sedler i madrassen, kan det være greit å vite at Norges Bank plikter å veksle inn gamle sedler i minst ti år etter at de er gått ut.

1000-lappen, som er den siste seddelen som skiftes ut, lanseres i ny versjon 4. kvartal 2019.

tabola

No posts to display