Mars er visst den internasjonale anti svindel måneden

0
111

Forbrukerombudet skriver på sine nettsider at mars ikke bare er den første vårmåned, men også den internasjonale måneden for nedkjemping av svindel. Forbrukerombudet er med i det internasjonale forbrukernettverket ICPEN som har tatt dette initiativet. Årsaken er klar, svindlere benytter seg av stadig mer sofistikerte metoder og det er lett å bli lurt.

Utenlandske svindlere står i kø for å lure deg med store lotterigevinster, lukrative jobbtilbud, falske merkevarer eller kredittkortsvindel. Forbrukerombudet får daglig spørsmål fra forbrukere som har vært utsatt for svindelforsøk. For å informere om problemet og advare folk mot slike henvendelser, har de laget en liste over de vanligste formene for svindel.

Under hvert punkt har forbrukerombudet lagt ut eksempler og informasjon som kan hjelpe deg med å avsløre svindlerne. Dersom det du har mottatt ligner på noen av eksemplene, kan du trygt konkludere med at det dreier seg om et svindelforsøk.

  1. Falske nettbutikker

Mange forbrukere har blitt lurt av falske nettbutikker som tilsynelatende selger populære varer. Etter at du har bestilt og forskuddsbetalt det du vil kjøpe, dukker varen aldri opp – eller du får falske merkevarer. Sjekk vår løpende oppdaterte liste over falske nettbutikker!

  1. Kredittkortsvindel og «phishing»

Du blir bedt om å oppgi kredittkortnummeret ditt ved besøk på en nettside og får trukket beløp fra kontoen uten å ha samtykket til dette. Svindlere kan også trekker penger fra bankkontoen din etter å ha gjennomført såkalt «phishing». Les vår tipsliste om hvordan du kan avsløre slik svindel.

  1. Lotterigevinster og andre «pengebrev»

Plutselig får du en e-post eller SMS som forteller deg at du har vunnet milliongevinsten i et utenlandsk lotteri som du aldri har hørt om før. Andre klassikere er brev fra en advokat i Spania som søker etter ukjente arvinger til en stor formue, eller tilbud om å bli med på et lukrativt forretningsprosjekt.

  1. Markedsplasser og nettauksjoner

Vær klar over at personer med uærlige hensikter benytter populære nettauksjonssteder som Finn.no, Qxl.no eller eBay.com for å prøve å svindle folk.

  1. Falske apper

Appene som kan lastes ned til smarttelefonen din kan være både morsomme og praktiske, men vær klar over at noen apper kan skape trøbbel for deg

  1. Microsoft-svindel

Du blir oppringt av en person som sier han ringer fra Microsoft og informerer om at din PC er utsatt for sikkerhetsrisiko. Du blir bedt om å gå inn på bestemte nettsider, som uten at du vet det gir en tredjepart ubegrenset tilgang til PCen din. De sier de skal ordne problemet, og ber deg samtidig betale for tjenesten ved å få deg til å dele betalingskortopplysninger.

tabola

No posts to display