Mange vil, men det kommer ikke til å skje

0
174

I dag er det folkeavstemning om løsrivelse fra Spania for Catalonia, men til forskjell fra høstens avstemning i Scotland kommer ikke resultatet til å bety noe som helst.

Resultatet av dagens folkeavstemning kommer til å bli for løsrivelse fra Spania, Catalonia er den største og uten tvil rikeste delen av Spania med Barcelona som hovedstad.

Resultatet av Folkeavstemningen er ikke bindene. Spanias grunnlovsdomstol beordret denne uken den katalanske regjeringen til å utsette avstemningen, men Catalonias nasjonalistiske regjering har likevel insistert på gjennomføre den.

Etter sterke protester fra Madrid (som er sete for sentrale myndigheter), har regionalmyndighetene valgt å kalle folkeavstemningen for en konsultasjon, en slags meningsmåling som kan føre fram mot en mer formell avstemning på et senere tidspunkt.

Statsminister Mariano Rajoy er kategorisk imot en løsrivelse og sier at det ikke kommer noen ny folkeavstemning og at alle må vende tilbake til virkeligheten fra mandag av. Et stort flertall av katalanerne ønsker en avstemming i fremtiden, men resultatet av en eventuell ekte avstemming er ikke like opplagt som den for foregår i dag. Dagens avstemning kommer ikke de som er for å bli i Spania til a gidde å stemme. Meningsmålinger viser at Catalonia er del på midten og i «hovedstanden» er det flertall for å bli.

 

Litt fakta om Catalonia

Det bor ca. 7,5 millioner mennesker i Catalonia. La Generalitat er selvstyreinstitusjonen i Catalonia. Den består av parlament, president og en regjering eller utøvende råd. Størsteparten av rettsapparatet er likevel underlagt Spania. Regionen har siden 1979 kjempet for høyere grad av selvstyre, til tross for at den har det tredje høyeste nivået av selvstyre av alle de autonome enhetene i Spania, etter Navarra og Baskerland. La Generalitat bestemmer selv i saker som gjelder kultur, miljø, kommunikasjon, transport og offentlig sikkerhet, men når det gjelder ting som utdanning, trygd og rettsvesen, må Catalonia underordne seg resten av Spania.

Et viktig symbol for Catalonia er det gul- og rødstripede flagget Senyera, som stammer fra det aragonesiske flagget. Av de som kjemper for katalansk selvstyre brukes ofte en variant av flagget med en blå trekant med en hvit stjerne innerst ved stanga. Noen av disse vil også innlemme Comunitat Valenciana, Balearene og en del av Aragón i Catalonia.

 

Catalonias flagg
Catalonias flagg
tabola

No posts to display