søndag, april 18, 2021

Mange vil, men det kommer ikke til å skje

Må lese

Chris Smalling med familie utsatt for væpnet ran

Det er en forbausende avslappet Chris Smalling som forteller om ranet som han og hans familie ble...

Nicklas Bendtner er like dårlig til å kjøre Porsche som å ta taxi

Fotballstjerne, TV stjerne og nybakt ungkar Nicklas Bendtner bør holde seg unna motoriserte kjøretøy enten det er...

Samtiden er kåret ÅRETS TIDSSKRIFT 2020

Årets vinner har vært viktig lesning i 130 år, men i stadig nye versjoner. Under dagens redaktør...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

I dag er det folkeavstemning om løsrivelse fra Spania for Catalonia, men til forskjell fra høstens avstemning i Scotland kommer ikke resultatet til å bety noe som helst.

Resultatet av dagens folkeavstemning kommer til å bli for løsrivelse fra Spania, Catalonia er den største og uten tvil rikeste delen av Spania med Barcelona som hovedstad.

Resultatet av Folkeavstemningen er ikke bindene. Spanias grunnlovsdomstol beordret denne uken den katalanske regjeringen til å utsette avstemningen, men Catalonias nasjonalistiske regjering har likevel insistert på gjennomføre den.

Etter sterke protester fra Madrid (som er sete for sentrale myndigheter), har regionalmyndighetene valgt å kalle folkeavstemningen for en konsultasjon, en slags meningsmåling som kan føre fram mot en mer formell avstemning på et senere tidspunkt.

Statsminister Mariano Rajoy er kategorisk imot en løsrivelse og sier at det ikke kommer noen ny folkeavstemning og at alle må vende tilbake til virkeligheten fra mandag av. Et stort flertall av katalanerne ønsker en avstemming i fremtiden, men resultatet av en eventuell ekte avstemming er ikke like opplagt som den for foregår i dag. Dagens avstemning kommer ikke de som er for å bli i Spania til a gidde å stemme. Meningsmålinger viser at Catalonia er del på midten og i «hovedstanden» er det flertall for å bli.

 

Litt fakta om Catalonia

Det bor ca. 7,5 millioner mennesker i Catalonia. La Generalitat er selvstyreinstitusjonen i Catalonia. Den består av parlament, president og en regjering eller utøvende råd. Størsteparten av rettsapparatet er likevel underlagt Spania. Regionen har siden 1979 kjempet for høyere grad av selvstyre, til tross for at den har det tredje høyeste nivået av selvstyre av alle de autonome enhetene i Spania, etter Navarra og Baskerland. La Generalitat bestemmer selv i saker som gjelder kultur, miljø, kommunikasjon, transport og offentlig sikkerhet, men når det gjelder ting som utdanning, trygd og rettsvesen, må Catalonia underordne seg resten av Spania.

Et viktig symbol for Catalonia er det gul- og rødstripede flagget Senyera, som stammer fra det aragonesiske flagget. Av de som kjemper for katalansk selvstyre brukes ofte en variant av flagget med en blå trekant med en hvit stjerne innerst ved stanga. Noen av disse vil også innlemme Comunitat Valenciana, Balearene og en del av Aragón i Catalonia.

 

Catalonias flagg
Catalonias flagg

- Advertisement -

Siste nytt

Chris Smalling med familie utsatt for væpnet ran

Det er en forbausende avslappet Chris Smalling som forteller om ranet som han og hans familie ble...

Nicklas Bendtner er like dårlig til å kjøre Porsche som å ta taxi

Fotballstjerne, TV stjerne og nybakt ungkar Nicklas Bendtner bør holde seg unna motoriserte kjøretøy enten det er som passasjer eller bak rattet....

Samtiden er kåret ÅRETS TIDSSKRIFT 2020

Årets vinner har vært viktig lesning i 130 år, men i stadig nye versjoner. Under dagens redaktør har Samtiden markert seg på...

Sinnataggen på bedringens vei

Noen idioter forsøkte i forrige uke å sage av ankelen til Sinnataggen i Vigelandsparken i Oslo. - Politiet mener at gjerningsmennene kan...

En helt ny type skrekkserie

Hva skjer på den gamle fabrikken dypt inne i de svenske skogene? 6. juni har Viaplay-originalen Dystopia premiere, en skrekkserie om en gruppe...

More Articles Like This