Lav oljepris er svært godt nytt

0
66
Olje i solnedgang

Mye av pristigningen vi har sett det siste året kommer på grunn av dyr frakt og energi. – Viktigste faktoren er oljeprisen som har vært høy lenge. Oljeprisen fortsetter å falle, og dette er på mange måter gode nyheter for forbrukerne.

Oljen blir billigere og billigere. Tirsdag falt oljeprisen med ytterligere 3 prosent på råoljemarkedet, så vi har dermed en tangent til årets laveste pris.

Les: Flauere enn noen gang å kjøre Tesla

Det er ikke bare bensinprisen som kommer til å komme under 20 kroner literen igjen. Prisstigningen som allere har begynt å svekke seg vil gå ytterligere ned. Norges Bank plikter ikke nå bare å slutte å øke renten, de må faktisk begynne å kunne. Markedet i Europa tror på 4 – 5 rentekutt neste år, og selv om vi er litt tregere her hjemme vil også vi kutte.

Sjeføkonom Tore Grobæk Vamraak i Sparebanken Sør sier til E24 Norges Bank gjør klokt i å sette opp renten i morgen. «Jeg mener at det vil være klokt av Norges Bank å sette opp renten med 0,25 prosentpoeng på torsdag, og samtidig signalisere at rentetoppen nå er nådd»

Han tar selvfølgelig feil. Bråstoppet som vi ser gjør at vi må lette betydelig hvis ikke vil vi neste år få en prisstigning på langt under 2% som er målet.

Allerede har Nordea senket fastrenten på lån senkes med mellom 0,3 og 0,45 prosentpoeng. «På kort sikt er det fortsatt usikkert om Norges Bank vil heve renten ytterligere fra dagens nivå, og det gjør at rentenedgangen er aktuell for fastrente som har en lengre horisont enn det flytende har» sier leder for privatmarked Randi Marjamaa i Nordea Norge i en pressemelding.

Banker gjør ikke dette med mindre de er sikre på at den flytende renten skal ned.

Hvis investorene spiller «Driving Home for Christmas» for et litt høyere volum, er det helt forståelig. I 2022 var det oljeprodusentene som kunne smile. Nå er det forbrukerne som sitter i føringen.

Prisene har falt som følge av lav etterspørsel i forhold til oljen som er tilgjengelig. Dette til tross for at OPEC forgjeves har forsøkt å holde prisene oppe ved å redusere oljeproduksjonen.

For forbrukere er lavere oljepriser svært velkommen og positivt av flere grunner. For det første betyr lavere oljepris lavere bensin- og dieselpriser. For det andre presser det inflasjonen ytterligere ned. For det tredje inngår energi i praktisk talt alle varer og produksjonsprosesser. Lavere oljepris gir derfor lindring på flere ulike måter.

Les på Sporten: Arsenal kunne ha signert spissen på billigsalg i sommer – er nå villig til å betale 1,2 milliarder i januar

Brent-oljen har nå falt med over 20 prosent de siste tre månedene.

I slutten av september toppet årets pris seg på over 94 dollar. I dag er prisen 72,81 dollar.

tabola

No posts to display