tirsdag, november 30, 2021

Kriser endrer språket vårt

Må lese

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020.

Guadalupe Maravilla presenteres i en stor utstilling på Henie Onstad

Guadalupe Maravilla har nettopp blitt utnevnt til mottager av Lise Wilhelmsen Art Award og blir for første...

Vipps varsler Black Friday sin død

Vi ser endringer i folks handlemønster som tilsier at 2021 kan vise seg å bli siste år...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Noe av det som er spennende med å se tilbake i tid, særlig når det kommer til den nasjonale økonomien og ikke minst verdensøkonomien, er å se på hvilke måter resten av livene våre endrer seg, på grunn av den økonomiske situasjonen vi har vært i. Her kan man se både ting som måten vi bruker penger på, og måten vi snakker på, forandre seg, etter det økonomiske miljøet vi befinner oss i, og de to siste store krisene, har ikke vært noe unntak.

CFD, eller Contract For Difference, som det står for på engelsk, er et godt eksempel på noe som de aller færreste visste var, før den store økonomiske krisen verden opplevde i 08/09. Men i kraft av at det ble snakket så mye om aksjemarkedet, kommer man jo ikke utenom å samtidig snakke om ting som derivatprodukter, for eksempel, og CFD er et derivatprodukt. Og selv om mange ikke vet hva det betyr fortsatt, gjør mange flere det.

En verden i økonomisk krise

Etter at hele verden stengte i fjor, har man sett at det å investere og drive med aksjer på nett, er noe som har eksplodert helt. Og dette er ikke den første gangen vi ser at språket vårt og interessene våre blir påvirket av det som skjer rundt oss. Økonomiske kriser påvirker språket vårt, og et ord som dukket opp i både den siste finansielle krisen vi hadde i 08/09, og nå, er derivater.

Derivater snakker man om på lik linje med aksjer, fordi de i bunn og grunn nesten er akkurat det samme som aksjer. Dette er fordi de er bundet opp på aksjer og ikke minst aksjenes verdi. Når man eier for eksempel en CFD, betyr det at man ikke eier en aksje i selskapet man eier en CFD i, men verdien av en CFD følger verdien av en aksje slavisk. Det betyr at hvis aksjen går opp eller ned i verdi, gjør en CFD det også.

Derfor ble det noe som vi begynte å høre oftere og oftere under det siste finansielle krisen, og språkrådet i Norge, har sett på at order derivater, faktisk fikk en helt annen bruk i språket vårt, enn det hadde før. Og det er litt morsomt å tenke på egentlig – at den økonomiske situasjonen i verden og ikke minst den økonomiske situasjonen i landet vårt, rent faktisk har direkte innvirkning på språket vårt.

- Advertisement -

Siste nytt

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020.

Guadalupe Maravilla presenteres i en stor utstilling på Henie Onstad

Guadalupe Maravilla har nettopp blitt utnevnt til mottager av Lise Wilhelmsen Art Award og blir for første gang presentert i en soloutstilling...

Vipps varsler Black Friday sin død

Vi ser endringer i folks handlemønster som tilsier at 2021 kan vise seg å bli siste år med Black Friday som fenomen,...

Det lengste stedsnavnet i verden har 85 bokstaver

Innbyggerne i Mamungkukumpurangkuntjunya-bakken i Australia trenger litt tålmodighet med å lære å stave navnet på hjembyen deres. Hver...

Videoautomater tar fullstendig av

Det er lenge siden vi satt på en skjerm og fulgte store firkanter bevege seg sakte fra en side til en annen...

More Articles Like This