Kan du skyte naboens katt?

0
582

Da jeg var 7 år skjøt naboen katten min, den ble borte en dag og jeg hang opp plakater, gikk lange turer og banket på dører, men den ble borte. Etter et par dager kom katten hjem til oss og haltet på den ene siden. Vi raste av sted til dyrlegen som konstanterte at katten var skutt og beina i låret knust. Den hadde det vondt og måtte avlives.

En hevn ble klekket ut og noen dager senere sto naboens bil ubevoktet med vinduet åpent. Kameratgjengen ble utkalt og vi brukte hele dagen til å fylle bilen med gress og småkvister. Fyrstikker ble funnet frem og bilen tent på.

Senere på kvelden kom naboen og banket på og lurte på om det var jeg som hadde tent på bilen hans, en merkelig samtale begynte.

Jeg sa. «Ja for du skjøt katten min»

Han sa: «ok» og gikk igjen, han mente tydeligvis vi var kvitt, jeg mener til den dag i dag at vi ikke er det. Det er ikke helt sikkert historien stemmer, men det er slik jeg husker den. Men hva sier loven. Har en nabo lov til å skyte en katt eller hund hvis de opplever den som plagsom.

Frem til for et par år siden var det lov i Danmark, hvis man hadde klaget først. I Norge dukker det opp saker fra tid til annen hvor enten på grunn av nattebråk, kloring eller bitt av barn og en haug med rare grunner at naboer har sett seg berettiget å avlive dyret ofte på bestialske måter.  Disse sakene faller inn under forskrift om avliving av hund og katt, som igjen faller inn for dyrevernsloven. Forskriftene er kun en oppskrift på hvordan det skal utføres, ikke om naboen er i sin rett.

Det er lov på en human måte ta livet av villkatter, noe som pr definisjon ikke finnes i Norge. Det er med andre ord ikke lov for naboen å skyte ditt dyr uansett.  Avgjørelsen ligger hos eier eller veterinærmyndighet. Selv om loven er klar er praktiseringen av den så slapp at det ikke har noen konsekvens å bryte den. Det og mange tilfeller av dyremishandling og dårlig dyrehold har fått NOAH som arbeider for dyrs rettigheter til å ønske seg et eget dyrepoliti. Les mer om det her: Dyrepoliti

De sakene hvor en nabo har skutt en katt har kostnaden for overgriper vært på noen hundrelapper og da ikke som erstatning, men dekning av kostnad til veterinær. Loven har med andre ord liten reell innvirkning.

tabola

No posts to display