Så nærmer den store nasjonale fyllefesten seg med stormskritt. Høytiden, hvor alkoholen står i sentrum. Hvor det norske folk skal gå berserk på Vinmonopolet og handle drikkevarer for en månedslønn alene. Den fine kalde tida, hvor folket kan drikke sprit og vin til alle måltider to uker i strekk, som i sydenferien. Hvor selv saft blir dosert med alkohol når vi super innpå gløggen. Vi skal bli fulle sammen. I det minste snydens, for alle vet at Jeppe drikker, og vi skal garantert ha promille når vi sjangler rundt juletreet. Men det skal være en koselig fyllekule. Spørsmålet er bare hvordan Nille har det. Eller rettere, ungene hennes.

Det skal nemlig være et drikkegilde i familiens og barnas tegn. Vi skal drikke og skåle mens de ser på, mens vi er sammen med dem. Mens vi deler mat og åpner pakker. Og ungene våre skal se oss bli røde i øynene og snuble bortover stuegulvet. De skal høre oss prate usammenhengende. De skal høre sine gode foreldre snøvle og surre i ord, og se hvordan vi sovner på sofaen med glasset handa utpå kvelden. De skal se falskheten i foreldrene, hvordan vi formaner dem om alkoholens farer, men selv bøtter innpå. De skal se vår motbydelige dobbelmoral, våre ubeherskede, primitive lyst etter rusen, skjult i fine viner, ribbefett, akevitt og eksklusive cognac.

Barna skal siden våkne opp til det norske folks bakrus, til foreldre med hodepine og kvalme. Foreldre som kaster opp på første, andre og tredje juledag. Foreldre som krangler og kjefter mens flaskene flyter omkring. Foreldre skal slå unger i jula, fordi fylla har tatt oss. Far skal slå mor, og mor skal skrike tilbake. Bestefar skal være beruset og bestemor likeså, som tante og onkel, bror og søster. Og krisetelefonene skal gå varme av unger som ringer og er fortvilet. For vi skal alle drikke. Det forstår alle som har sett den panikkartede trengselen på polet før jul. For når far og mor lesser handlevogna til randen med alkohol, skjønner selv idioten at noen skal bli fulle i et hjem der ute i det grønnglitrende fedrelandet.

Kritikken mot alkoholforbruket i julehøytiden er ikke veldig presis i media. Hvorfor er den ikke det? Fordi foreldrene selv jobber der.

Førtiåringen som bunkrer inn ti liter alkohol til julefestlighetene er den samme førtiåringen som jobber i avisene. Det er han og hun som skriver artikler og ledere i dagspressen. Det er han som jobber i TV og radio og alle andre steder hvor nyhetsagendaen settes. Det er voksne som har arbeid i handelsstanden, politikere som skal holde på velgermassen. Folk med innflytelse og makt. Vi, voksne foreldre. Det er vi som bestemmer og det er de samme oss, som drekker.

Derfor er kritikken vag. Fordi den nødvendigvis må ta form av selvkritikk. Fordi vi, akkurat som drankeren, hater at noen tar rusen fra oss.

Ønsker alle en riktig god advent, og god tur til polet.

f7.no -> adds
tabola