IT-spesialister blant de best betalte

0
40

På listen over de best betalte yrkene i 2021 dukker utviklere og IT-spesialister opp flere ganger. – Man trenger ikke nødvendigvis mastergrad for å sikre seg god inntekt, sier Aage Alexander Foss, rektor ved Noroff Fagskole.

Statistisk Sentralbyrå slapp nylig statistikk over de 100 best betalte yrkene i 2021. Utviklere og IT-spesialister dukker opp på lista flere ganger.

Les: Den desiderte ener i Formel 1 sliter skikkelig

– Det er generelt en utrolig høy etterspørsel etter utviklere i dagens arbeidsmarked. Som utvikler kan du jobbe i mange ulike funksjoner, og du kan nærmest velge og vrake i jobber, sier Foss.

Ifølge tall fra SSB tjente ansatte i typiske IT-stillinger i Norge i gjennomsnitt 718 755 kroner per år i 2021. Det er 29,5 prosent mer enn gjennomsnittet for alle norske arbeidstakere.

– Alle snakker om om mangelen på utviklere

Frontend-student Siri Høyås opplever at bransjen viser stor interesse for kompetansen hun innehar, og ser at spesielt i Oslo er det mange bedrifter som satser på nyutdannede.

– Bransjen er veldig interessert, men i Oslo er det nok et enda større fokus på å ansette nyutdannede enn det foreløpig er her i Kristiansand. Vi har likevel i løpet av et par måneder hatt fire bedrifter på besøk bare i min klasse, og de snakker alle om mangelen på utviklere, forteller hun.

Hun forteller at noe av det hun spesielt merker seg er at man som arbeidstaker med IT-kompetanse blir attraktiv for bedrifter, og at bedriftene vil jobbe for å få inn nettopp den kompetansen.

Les på Sporten: Hva nå? Zlatan Ibrahimovic, Erling Haaland, Paul Pogba og Gianluigi Donnarumma

– Du får jo jobbe for et firma som har lyst på akkurat deg, og som jobber for at du skal være fornøyd som arbeidstaker. Det skiller seg litt ut fra andre bransjer, sier hun, og legger til:

– Så er det jo ikke til å stikke under en stol at IT-bransjen er lukrativ både når det gjelder lønn og goder!

Trenger ikke nødvendigvis mastergrad

Ifølge en rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse vil det være behov for rundt 40.000 flere IKT-ansatte innen 2030. Etterspørselen øker i takt med at flere og flere bedrifter blir digitaliserte. Rapporten melder også at 53 prosent av respondentene i IT-bransjen har opplevd problemer med å fylle ledige IT-stillinger.

– Det vil bli vanskelig for de fleste virksomheter å gå inn i fremtiden uten å tilpasse seg de teknologiske endringene. Det fører til at arbeidsmarkedet for utviklere og IT-spesialister blir attraktivt i årevis fremover, sier Foss, og legger til:

– Det er helt tydelig at man ikke nødvendigvis trenger mastergrad for å sikre seg god inntekt. Har man den riktige kompetansen, vil man være attraktiv på arbeidsmarkedet i overskuelig fremtid.

Siri, som studerer på fagskolen, forteller at tilbakemeldingene Noroff-studentene får fra bedrifter viser at det studentene lærere er svært relevant for å bidra til å dekke kompetansegapet bransjen kjenner på.

– Vi har fått høre flere ganger at det vi kan når vi er ferdige med studiene er mye mer rettet mot arbeidslivet enn for eksempel en universitetsgrad i samme felt, sier hun.

På Noroff kan du ta ettårig, toårig eller treårig utdanning innen teknologi og digitale medier. Alle studiene har løpende opptak, og du kan sikre deg studieplass til neste oppstart i august nå.

tabola

No posts to display