Er det noe religiøse fundamentalister virkelig hater er det smil og latter, glade mennesker frykter deg ikke. Man merker det helt sikkert i sitt eget liv, er man i humør takler man det meste. En av det siste tiårets mest positive sanger er Pharrell Williams’s sang “Happy».

En gjeng med unge iranere synes også dette og lagde en positiv video hvor de hopper rundt omkring med store smil i fjeset. Etter de la det ut på youtube tok det ikke langt tid for interessen begynte å vokse og nesten en million mennesker så den.

Iranske myndigheter likte selvfølgelig ikke dette og har dømt de unge danserne hardt. Dette til tross for en twittermelding fra Irans President Hassan Rouhani da de ble arrestert i mai: Lykke er vårt folks rett. Vi burde ikke være for strenge mot oppførsel forårsaket av glede.

Iranske myndigheter mener ungdommene brøt med den islamske republikkens verdier, og de sju ble pågrepet i mai. De ble løslatt mot kausjon etter å ha blitt vist fram på statlig iransk fjernsyn, der de med ryggen mot kamera fremsto som angrende syndere.

Under rettssaken ble de funnet skyldig i ulovlig filmdistribusjon og «forbudte relasjoner», sier advokat Farshid Rofougaran.

Iran som er et av verdens verste land for kvinner dømmer selvfølgelig kvinnen som er med hardest.

Alle fikk 91 piskeslag som i mange tilfeller gir varige men og kvinnen fikk et års fengsel, de andre frem danserne og regissører fikk alle seks måneders fengsel.

Det absurde møter det urettferdige i slike straffer, sier Amnesty International i en uttalelse.

Iran har i tillegg til å være styrt av religiøse fundamentalister en av verdens yngste innbyggere, under overflaten ulmer det av ulovlig kultur og innovasjon. Landet har et høyt utdannelsesnivå og mange har forventet en oppmykning i mange år.

Her er videoen som startet det hele: