torsdag, desember 17, 2020

Ikke velg deg en partner med skilte foreldre

Må lese

Norge og Storbritannia undertegnet luftfartsavtale

Jeg har i dag undertegnet en luftfartsavtale mellom Norge og Storbritannia som skal regulere ruteflyvninger mellom våre...

Amedia kjøper Budstikka for 130 millioner

Amedia har inngått avtale med Asker og Bærums Budstikke Holding AS om kjøp av Asker og Bærums...

Verdt 57 milliarder kroner mer mens han ble intervjuet av Bloomberg TV

I går ble Airbnb notert på børsen samtidig som grunnlegger Brian Chesky ble intervjuet på Bloomberg TV.
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Det er ikke et lett råd å følge om dagen, men tilfelle er i følge boka til Professor Robert Plomin «Blueprint: How DNA makes us who we are» er skilsmisse arvelig.

For mange av oss er det for sent å velge annerledes etter vi har fått informasjonen om at du sannsynligvis blir skilt hvis din partner har skilte foreldre, og i og med at det er kvinner som oftest tar initiativ til samlivsbrudd er det menn som bør være spesielt påpasselig med valg av partner.

Les: Endelig kommer smarthøytalerne på norsk

Problemet er bare at mange av de egenskaper som gjør en partner spennende er de samme som Plomin peker på som årsak til økt sannsynlighet for skilsmisser.

I samme bok skriver han noe annet som også får mange til å reagere, kanskje enda mer enn informasjonen som skilsmisse som vi innerst inne alle er klar over. – Vi følger i våre foreldres fotspor på mange områder, men er det genetisk (arv) etter miljø.

Les på Sporten: 15 meget spesielle mål

Mens vi synser og debatterer henviser Professor Robert Plomin til 45 år med genforsking når han hevder at vi som forelder kan du ikke gjøre særlig forskjell for barnet ditt uansett.

Dine barns smarte eller dumme valg ligger i DNA, det vi kan gjøre er å slutte å oppdra barnet, men heller ha fokus på å etablere et godt forhold. – Vi har alle noen vi kjenner som har blitt oppdratt strengt, men en hel haug av regler som virkelig gjør mye dumt.

Professor Plomin er utdannet psykolog og forsker på atferdsgenetikk ved King’s College i London og Pennsylvania State University.

Hans kontroversielle budskap er at DNA-forskjeller er hovedelementet som former både personlighet og valgene du gjør. Da Harald Eia laget TV-serien «Hjernevask» i 2010, var det med Plomin som inspirasjon. Derfor var også Harald Eia debattleder da Plomin nylig ble invitert til UiO for å snakke om samfunnvitenskap.

Ber foreldre ta et skritt tilbake
Plomin går også sterkt ut mot den såkalte «mammamafiaen». Altså de som belærer andre foreldre om at feil du gjør i barneoppdragelsen kan ødelegge barnet ditt.

Ifølge forskeren er det uansett genetikk som vil være hovedårsaken bak både smarte og dumme valg barnet ditt gjør i fremtiden, derfor bør du heller fokusere på å etablere et godt forhold til ungen din.

– Det er bedre om du som forelder tar et skritt tilbake. Bare gled deg over forholdet du har til barnet ditt. Forsøk gjerne også å finne ut hva barnet ditt er flink til og ønsker å gjøre, sier han ifølge Forskning.no.

Plomin forklarer hvorfor skilsmisser er arvelig

Barn av skilte foreldre har større risiko for å skille seg. Han mener at mennesker som er emosjonelle og impulsive av natur, har større sjanse for å oppleve et brudd.

Ettersom han mener disse egenskapene går i arv, mener han også at nettopp skilsmisse er genetisk.

- Advertisement -

Siste nytt

Norge og Storbritannia undertegnet luftfartsavtale

Jeg har i dag undertegnet en luftfartsavtale mellom Norge og Storbritannia som skal regulere ruteflyvninger mellom våre...

Amedia kjøper Budstikka for 130 millioner

Amedia har inngått avtale med Asker og Bærums Budstikke Holding AS om kjøp av Asker og Bærums Budstikke (Budstikka). Avtalen verdsetter selskapet...

Verdt 57 milliarder kroner mer mens han ble intervjuet av Bloomberg TV

I går ble Airbnb notert på børsen samtidig som grunnlegger Brian Chesky ble intervjuet på Bloomberg TV. Det ble...

Norsk Tipping med nytt tilbud til spillegale

Det høres nesten litt selvmotsigende ut: Fra mandag 14. desember gir Norsk Tipping ut et gratis gamblingfilter til spillere som ønsker å...

Stadig mindre sjans for snø på julaften i Sør-Norge

På Sør- og Østlandet har det blitt betydelig færre år med snø på bakken julaften. Meteorologisk institutt har gjort...

More Articles Like This