lørdag, desember 11, 2021

Ikke velg deg en partner med skilte foreldre

Må lese

Nissene i bingen sett av over 800 000

Etter én uke har 839 000 sett første episode av Nissene i bingen på TVNorge og discovery+....

Ny Tromsø-trøye har QR-kode med Qatar-kritikk

Nå er det ikke slik at Tromsø eller Norge sender noen spillere til VM i Qatar, men...

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Det er ikke et lett råd å følge om dagen, men tilfelle er i følge boka til Professor Robert Plomin «Blueprint: How DNA makes us who we are» er skilsmisse arvelig.

For mange av oss er det for sent å velge annerledes etter vi har fått informasjonen om at du sannsynligvis blir skilt hvis din partner har skilte foreldre, og i og med at det er kvinner som oftest tar initiativ til samlivsbrudd er det menn som bør være spesielt påpasselig med valg av partner.

Les: Endelig kommer smarthøytalerne på norsk

Problemet er bare at mange av de egenskaper som gjør en partner spennende er de samme som Plomin peker på som årsak til økt sannsynlighet for skilsmisser.

I samme bok skriver han noe annet som også får mange til å reagere, kanskje enda mer enn informasjonen som skilsmisse som vi innerst inne alle er klar over. – Vi følger i våre foreldres fotspor på mange områder, men er det genetisk (arv) etter miljø.

Les på Sporten: 15 meget spesielle mål

Mens vi synser og debatterer henviser Professor Robert Plomin til 45 år med genforsking når han hevder at vi som forelder kan du ikke gjøre særlig forskjell for barnet ditt uansett.

Dine barns smarte eller dumme valg ligger i DNA, det vi kan gjøre er å slutte å oppdra barnet, men heller ha fokus på å etablere et godt forhold. – Vi har alle noen vi kjenner som har blitt oppdratt strengt, men en hel haug av regler som virkelig gjør mye dumt.

Professor Plomin er utdannet psykolog og forsker på atferdsgenetikk ved King’s College i London og Pennsylvania State University.

Hans kontroversielle budskap er at DNA-forskjeller er hovedelementet som former både personlighet og valgene du gjør. Da Harald Eia laget TV-serien «Hjernevask» i 2010, var det med Plomin som inspirasjon. Derfor var også Harald Eia debattleder da Plomin nylig ble invitert til UiO for å snakke om samfunnvitenskap.

Ber foreldre ta et skritt tilbake
Plomin går også sterkt ut mot den såkalte «mammamafiaen». Altså de som belærer andre foreldre om at feil du gjør i barneoppdragelsen kan ødelegge barnet ditt.

Ifølge forskeren er det uansett genetikk som vil være hovedårsaken bak både smarte og dumme valg barnet ditt gjør i fremtiden, derfor bør du heller fokusere på å etablere et godt forhold til ungen din.

– Det er bedre om du som forelder tar et skritt tilbake. Bare gled deg over forholdet du har til barnet ditt. Forsøk gjerne også å finne ut hva barnet ditt er flink til og ønsker å gjøre, sier han ifølge Forskning.no.

Plomin forklarer hvorfor skilsmisser er arvelig

Barn av skilte foreldre har større risiko for å skille seg. Han mener at mennesker som er emosjonelle og impulsive av natur, har større sjanse for å oppleve et brudd.

Ettersom han mener disse egenskapene går i arv, mener han også at nettopp skilsmisse er genetisk.

- Advertisement -

Siste nytt

Nissene i bingen sett av over 800 000

Etter én uke har 839 000 sett første episode av Nissene i bingen på TVNorge og discovery+....

Ny Tromsø-trøye har QR-kode med Qatar-kritikk

Nå er det ikke slik at Tromsø eller Norge sender noen spillere til VM i Qatar, men likevel ønsker klubben sammen med...

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet Europa. Opp igjennom årene har...

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter å ha godtatt å ta...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som en dyr by er faktisk...

More Articles Like This