Hvordan skjønne at noen lyver til deg?

0
228
Farlig for oss alle når en livslang kriminell og løgner blir verden mektigste mann

USA har en president som har verdensrekord i å lyve, men fordi han er helt uten skrupler er det vanskelig å skille fakta fra virkelighet ut ifra kroppsspråk og vanlige tegn  på løgn. Heldigvis finnes det bilder, video og andre muligheter for å kjenne igjen fakta.

I tilfelle Donald Trump er det lett å vite når han lyver. -Det er hver eneste gang han åpner munnen.

Politikere over hele verden har kastet seg på trenden om å lyve for å oppnå noe. – Det er den verste formen for løgn og den som enklest kan avsløres, dessverre virker det som om idiotene har overtatt verden.

Vi har samlet sammen 9 tegn på at noen lyver til deg

De aller fleste lyver, men i det godes tjeneste, vi lyver ofte for å unngå å såre andre eller for å «få ting til å gli», mer bekymringsfullt er det når man lyver for å skjule noe eller oppnå noe som man ellers ikke skulle fått.  Selv har jeg fortalt potensielle fremtidige partnere at jeg elsker hagearbeid, noe min eksisterende hage motbeviser.

I fjor sa løgnforskeren Robert Feldman til Kvinner og Klær at de fleste av oss lyver én til to ganger daglig.

Løgner kan ødelegge forhold, både privet og på jobb og selvsagt også for et samfunn.

Les: Hvis de ikke har brød, kan de ikke bare spise kake?

Rask blunking – rusk i øyet

Mannen bak boken «How to Spot Lies Like the FBI» Mark Bouton trekker frem etter 30 år som FBI-agent at noen som lyver blunker oftere, litt som om man får rusk i øyet. Det er et økt stressnivå som gjør det. En løgn krever mer av oss å fortelle enn en sann historie, selv hvis den fargelegges for effekt. – Mye kan gå galt når en løgn fortelles derfor blunking.

«En vanlig person blunker rundt fem eller seks ganger i minuttet, eller en gang hvert tiende til tolvte sekund. Når man er stressa, kan man blunke fem eller seks ganger på rappen» sa Bouton.

Defensivt kroppsspråk
Storbritannias mest kjente løgnekspert, Darren Stanton, fortalte til Mirror at løgnere ofte prøver å «gjemme» seg når de lyver. De kan for eksempel krysse armene, fikle med håret sitt eller holde en hånd opp mot ansiktet for å skape en barriere.

Under kan du se kroppsspråket til en som vet han lyver, men likevel velger å gjøre det helt uten skrupler. Trey Gowdy som er republikansk politiker prøver å sette FBI-Agent Peter Strzok til veggs. Mens Gowdy synker ned i stolen og ikke viser noen menneskelige egenskaper er Peter Strzok så åpen som det er mulig å bli.

 

Ikke sammenhengende – og husker ikke

Det er utrolig vanskelig å «bygge» videre på en løgn, hva som faktisk er sant og hva som er løgn flyter inn i hverandre. Det vi glemmer er ofte fordi vi ikke var beviste da hendelsen skjedde, god hukommelse handler mer om at vi ikke har reflektert over hendelsen enn at det er vanskelig å hente frem informasjonen.

Husketeknikk: Treffer du en person som du er redd for at du skal glemme navnet på, gjenta og sett personen inn i en kjent sammenheng, f.eks Åse som er tanten til, eller bor i nærheten av, eller jobber som rørlegger. Navnet Åse som abstrakt informasjon som bare er nevnt en gang glemmes. I sosial sammenheng kan du for eksempel si til den neste du møter» Møtte akkurat Åse, hun var veldig hyggelig, var ikke klar over at hun var rørlegger»,

Husketeknikker blir veldig vanskelig når du lyver, for hendelsen har aldri skjedd. – Dermed mister man fort informasjon som avslører løgnen.

 

Unngår spørsmålet
Privatetterforskeren Dan Ribacoff fortalte til Mirror at et annet åpenbart tegn på at noen lyver, er om de unngår spørsmålet ditt. Hvis du for eksempel spør om kjæresten har vært utro mot deg, kan han eller hun stille et spørsmål tilbake for å unngå å svare. – et passivt aggressivt svar er for eksempel, «hva tror du egentlig om meg?», eller «er du klar over hvor sjalu du er?» – En annen klassiker er «Jeg blir så sliten av at du alltid sjekker hva jeg gjør»?, eller «tror du ikke på hva jeg forteller deg?». Spikeren i kista er vet du at «Når du er sjalu mister jeg fullstendig lysten på deg?»

Blir du servert noen av disse blir du mest sannsynlig bedratt.

Personen virker mer stresset enn vanlig
Når man lyver, aktiveres kroppens stressrespons. Ifølge kroppsspråkeksperten Judi James, kan dette innebære at man begynner å puste fortere, svetter mer og får høyere puls. – Trening, yoga eller meditasjon er gode metoder å få utløp som stress slik at man ikke fremstår som en løgner. -Planlegger du å lyve ta deg en joggetur først.

Ser opp og til høyre
Til Business Insider fortalte FBI-agenten Mark Bouton at en person som lyver ofte ser opp og til høyre når de lyver.

«Når du spør en normal, høyrehendt person om noe han har sett, og han ser opp til venstre, er det mest sannsynlig fordi han prøver å huske hva han har sett. Hvis han derimot ser opp til høyre, er det gjerne fordi han prøver å finne opp noe».

Dette tegnet handler om å være kreativ og synes også hvis noen forsøker å finne de rette ordene til sin historie, det er noe av grunnen til at man fremstår som mindre troverdig på et fremmet språk eller har et begrenset ordforråd.

Rister på hodet
Bouton fortalte også at mennesker som lyver ofte rister på hodet. Når man forteller sannheten, nikker man ofte automatisk fordi man er enig i det man selv sier. Men hvis man rister på hodet, kan det hende man gjør det fordi man selv vet at man lyver.

Forteller unødvendige detaljer
Dette er kanskje et av de mest kjente tegnene på at noen lyver. Psykologen Jenn Berman ga et eksempel til helsenettstedet WebMD angående dette.

«Hvis du spør noen hvor de har vært og de forteller at de var i butikken fordi de trengte egg, melk og sukker og at de nesten kjørte på en hund og så videre, forteller de unødvendig mange detaljer».

Når noen forteller unødvendig mange detaljer om en enkel hendelse, kan dette være fordi de har tenkt mye på hvordan de kan komme seg helskinnet ut av en samtale.

Farlig for oss alle når en livslang kriminell og løgner blir verdens mektigste mann

Du forventer sikkert et tegn til, men vi løy, ideen var alltid å bare skrive 8.

tabola

No posts to display