Hvordan musikk virker på hjernen

0
561

Musikk har alltid vært en viktig del av enhver menneskelig kultur, det er så viktig, at hvis mennesker frarøves muligheten for musikk eller musikklignende lyder/rytmer vil galskap inntreffe. Det rare med musikk er at kulturer som ikke har hatt kontakt med hverandre har lik respons. Det er en universell oppfattelse av musikk. Vi kjenner selv hvordan musikk kan endre ditt humør, hjelpe deg med motivasjon, f.eks. hvis du er ute og jobber eller hjelpe deg til å sove eller konsentrere deg.

Gjennom store fremskritt innen nevrovitenskap kan forskere kvantitativt måle hvordan musikk påvirker hjernen. Deres funn er spennende og gode nyheter for musikkelskere og musikere.

Musikk er en fantastisk hjerne øvelse som aktiverer alle kjente delen av hjernen.  Musikk kan gjøre deg smartere, gladere og mer produktiv i alle faser av livet. La oss ta en nærmere titt på noen av de nyeste funnene på mange måter både som spiller og lytte til musikk kan forbedre hjernen din.

 

Musikere har bedre hjerner

Hvis du vil ha bevis på hvordan musikk påvirker hjernen, er det fornuftig å se på hjernen til folk som spiller mye musikk – profesjonelle musikere. Hjerneskanning viser at deres hjerner er annerledes enn de av oss andre. Deres hjerner er merkbart mer symmetrisk. Områder i hjernen som er ansvarlig for motorisk kontroll, auditiv prosessering, og romlig koordinering er større. De har også en større corpus callosum, som er båndet av nervefibre som gjør at de to hjernehalvdelene kommuniserer med hverandre.

 

Endre stemningen med musikk

Vitenskapen har nå bevist hva musikk elskere allerede vet. Ved at å lytte til fengende musikk forbedrer humøret.  Lytte til og spille musikk reduserer kronisk stress ved å senke stresshormonet kortisol.  Musikk kan gjøre deg mer håpefull, gi kraft, og bedre kontroll over livet ditt.  Å lytte til trist musikk har sine fordeler, også.  Hvis du går gjennom en tøff tid, virker trist musikk rensende; det kan hjelpe deg å komme i kontakt med og helbrede vanskelige følelser.

Selv om du ikke er en profesjonell musiker, kan det å lytte til musikk fortsatt forbedre arbeidet. Det å lytte til musikk på jobb kan gjøre deg til en gladere og mer produktiv medarbeider, spesielt hvis du selv har valgt musikken. Kontorarbeidere som får lov til å lytte på den musikken de ønsker fullfører oppgaver raskere og kommer opp med bedre ideer enn de som ikke har kontroll over sine musikalske valg.

 

Musikk øker hjernens produksjon av kjemikalier

En av måtene musikk forbedrer hjernefunksjonen er ved å stimulere dannelsen av visse hjerne kjemikalier. Produksjonen av dopamin øker ved lytting. Dopamin er hjernens «motivasjons molekyl» og er en integrert del av gleden-belønningssystem.  Du får tilsvarende reaksjon i hjernen fra å spise sjokolade, ha en orgasme og en godt gjennomført treningsøkt eller opplevd mestring.

 

 

Musikk hjelper deg å lære

Musikkundervisningen er i mange skoler et sørgelig kapittel, det er tilfeldig om lærerkreftene er gode, antall timer og innhold er varierende. I skoledebatter kommer musikk som en salderingspost og regnes som et uviktig område. Det kunne ikke være mer feil. Musikk og læring henger nemlig tett sammen, enten det er på skole eller utenfor. Blant elever har de finnet følgende resultater som hver for seg burde endre folks oppfatning om hvor viktig musikk er i skolen.

Bedre språkutvikling

Liten økning i IQ

Forbedrede testresultater

Økt hjerne-tilkobling (kontakt mellom høye og venstre hjernehalvdel)

Økt romlig intelligens (evnen til å forstå hvordan ting går sammen. Denne ferdigheten er kritisk i yrker som arkitektur, engineering, matematikk og informatikk)

 

Virkningene av musikk «trening» på unge hjerner – Mozart effekten

På 1990-tallet, ble effekten av musikk på hjernen popularisert av Mozart-effekten. Denne teorien påsto at ved å lytte til musikk komponert av Mozart i ung alder blir du smartere. Foreldre som ønsket å gi barna sine en fordel spilte Mozart for sine små ofte før fødsel. Nå har forskning funnet ut at det stemmer at musikkundervisning for barn forbedrer deres hjernefunksjoner og hjernens struktur. Det er veldig gode resultater for alle hjernefunksjoner, dog er det ikke funnet at Mozart er spesielt gunstig.

Barn med musikalsk trening gjøre det bedre i fag som språk, lesing og matematikk og har bedre motoriske ferdigheter enn sine ikke-musikalske klassekamerater. Barn som synger sammen i kor rapporterer høyere tilfredshet i alle sine klasser, ikke bare musikk.

Musikk for eldre hjerner

Akkurat som det er aldri for tidlig å starte, er det heller aldri for sent å dra nytte av musikk. Spille musikk og dans beskytter seniorer mot hukommelsestap og kognitiv svikt bedre sett i forhold til andre hjerne øvelser som å spille kort, gjøre kryssord, eller trene.

Musikkterapi har vist seg nyttig for behandling av mennesker med autisme, demens, Alzheimers, smertebehandling, følelsesmessige traumer, og en rekke psykiske lidelser, inkludert depresjon.  Potensielle fordeler fra å jobbe med en musikkterapeut inkluderer forbedret humør, konsentrasjon og motivasjon, og redusert angst, sinne, stress og frustrasjon.

Når kjent musikk spilles er det synlig hos pasienter, de «lyser» ofte opp og begynner å synge sammen, når hukommelsen ikke er som den skal, virker musikk som en katalysator for minner og fører til en forbedret hukommelse. Pleiere og familiemedlemmer forteller at for de fleste pasienter, er musikkterapi den beste delen av dagen.

tabola

No posts to display